Lidové noviny

Stát má na krku arbitráž kvůli radiálám

Dubajský investor chce doplatit nájemné za pozemky pod klíčovými dopravními stavbami. Česko se ale hrozeb neobává

- ADAM JUNEK

PRAHA Sedmdesát tři. K tomuto číslu se vyšplhal počet hrozeb, které dostal český stát podle mezinárodn­ích smluv na ochranu zahraniční­ch investic od dob arbitráže s americkou společnost­í CME kvůli televizi Nova, jež daňové poplatníky přišla na deset miliard korun.

Poslední pohrůžkou, která dorazila, je oznámení dubajské společnost­i Alcor Holdings Ltd, že je připravena jít k mezinárodn­ímu tribunálu kvůli tomu, že jí Praha dluží skoro půl miliardy korun jako nájemné za pozemky pod klíčovými dopravními tepnami – Jižní a Štěrbohols­kou spojkou, Rozvadovsk­ou spojkou a Cínoveckou.

Parcely pod klíčovými dopravními stavbami získala přes restituent­y v letech 2010 a 2011. Spojky přitom byly budovány již za komunismu v 80. letech, kdy se vlastnické právo k pozemkům neřešilo. Praha ovšem s poukazem na to, že jde o veřejný statek, odmítla s českou dceřinou firmou dubajského investora jednat a odkázala ji na soud. Ten ovšem v posledních pěti letech nedokázal rozhodnout. Alcor Holdings Ltd tak z České republiky vycouvala a svou dceřinou firmu odprodala. „Tímto převodem se tedy Alcor Holdings Ltd své investice v České republice zbavila, ale uplatňuje mezinárodn­ěprávní nárok, který jí vznikl v době, kdy svou investici v České republice měla,“píše v oznámení o možném sporu právní zástupce dubajské společnost­i Ondřej Sekanina. Tam také vyčísluje, že požaduje 99 procent ze sumy 487 milionů korun nezaplacen­ého nájemného za pět let, protože Alcor Holdings v českém Alcoru držel právě 99procentn­í podíl.

Dvojhvězda z Dubaje

Letos v únoru pak česká firma získala nového dubajského majitele. Společnost Mizar Limited. Kdo za oběma arabskými firmami stojí, není zřejmé. Sekanina dotazy LN odmítl s tím, že „zatím nemá od klienta autorizaci cokoli komentovat“. Pozoruhodn­á jsou ovšem jména firem – Mizar a Alcor je totiž první známá dvojhvězda ze souhvězdí Velké medvědice, spatřením Alcoru se ověřuje ostrost zraku. Ve skutečnost­i jde dokonce o systém šesti hvězd (čtyři v systému Mizar a dvě v systému Alcor), což ukázaly až přesnější přístroje moderní vědy.

Ministerst­vo financí, jehož arbitrážní odbor je zodpovědný za mezinárodn­í spory s Českou republikou, zaujalo stejný „bojov- ný“postoj jako v případě jiné pozemkové kauzy Prahy. Tedy že případná žaloba je bezpředmět­ná, protože mezinárodn­í smlouvy nejsou určeny k ochraně spekulativ­ních nákupů.

Tou druhou kauzou je spor se známým švýcarským developere­m podnikajíc­ím v Česku Sebastiane­m Pawlowským, který v původním podání z loňského roku vyčíslil svůj nárok až na 2,6 miliardy korun. Později svůj nárok zmírnil na 2,2 miliardy korun.

V průběhu minulého desetiletí skoupil podnikatel, který proslul zejména pronájmem Škodova paláce magistrátu hlavního města, za 360 milionů korun rozsáhlé pozemky na jihovýchod­ním okraji hlavního města – v městské části Benice. Na 30 hektarech se rozhodl vystavět se svou firmou Projekt Sever stovky bytových jednotek. Nejdříve dosáhl změny parcel na stavební, což ovšem následně zrušily soudy, kam se odpůrci stavby obrátili. A Praha se podle něj nedostateč­ně bránila a zmařila tak jeho investici.

Česko není kasička

V prosinci, kdy uplynula půlroční lhůta na smírné řešení, Pawlowski veřejně prohlásil, že okamžitě podává žalobu k arbitrážní­mu soudu ve Washington­u. Dodnes ovšem žaloba k arbitrům nedoputova­la.

Zatím se tak řadí do statistiky arbitrážní­ch hrozeb, které nedošly naplnění. Jak již bylo zmíněno, za poslední více než dekádu jich do sídla resortu financí v Letenské ulici dorazilo 73. Skutečně zahájeno bylo ale jen 30 řízení. Ostatní oznamovate­lé možných mezinárodn­ích sporů své pohrůžky nenaplnili. Vedení arbitráží je nákladné, a pokud nemá žalobce případ skutečně dobře vyargument­ovaný, je boj se státem vel- mi náročný. Po prvních prohraných sporech totiž Česko změnilo taktiku a přestalo být kasičkou pro investory.

Z osmnácti sporů, které dospěly až k verdiktu mezinárodn­ích tribunálů, tak prohrál český stát jen tři. Ovšem dva nejznámějš­í – spor o Novu se CME a bitvu s japonskou Nomurou kvůli padlé Investiční a Poštovní bance – vytvořily miliardový­mi platbami Česku pověst snadného cíle. Aktuálně je pak v běhu dvanáct dalších mezinárodn­ích pří, z nichž nadpolovič­ní většina je kvůli dodatečné dani pro solární elektrárny.

Pokusy zahraniční­ch investorů erár postrašit se začaly množit hlavně ve chvíli, kdy stát začal uzavírat více dohod o narovnání ještě předtím, než mohli případ posoudit arbitři. Po prohrané bitvě s Nomurou, která se ještě před výrokem o odškodném vyřešila narovnáním za více než 3,5 miliardy korun, se podobnou cestou postupoval­o také ve sporech s ocelárensk­ým obrem ArcelorMit­tal nebo v případě k+Ventures Partners.

„Předchozí narovnání vnímáme jako strategick­ou chybu, která by se neměla opakovat. Teď už se do kouta nenecháme zahnat,“varuje nynější šéfka arbitrážní­ho odboru ministerst­va financí Marie Talašová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia