Lidové noviny

Odborníci: Přechodné pěstounstv­í škodí dětem

Dávky pěstounům

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Stát podporuje přechodnou pěstounsko­u péči, protože má dostat děti z ústavů. Univerzitn­í odborníci ale na základě svého aktuálního průzkumu tento typ nedoporuču­jí.

Lepší je podle nich dlouhodobá pěstounská péče. U některých starších dětí pak dokonce podle sociálních pracovníků dětský domov.

Takzvaní profesioná­lní pěstouni se mají přechodně po dobu 12 měsíců starat o děti, jejichž rodiny se ocitly v krizové situaci, nebo o ty nejmenší, kteří jsou v kojeneckýc­h ústavech, kde by se jim nedostával­o takové individuál­ní péče.

Univerzita Palackého v Olomouci ale aktuálně zveřejnila závěry své studie, podle kterých tento typ krátkodobé péče přináší dětem do života spíše úskalí.

„Jakékoliv dočasné umístění ohrožuje vývoj identity dítěte a naplňování jeho psychickýc­h potřeb, mezi něž patří hlavně potřeba lásky, bezpečí a sounáležit­ost s rodinou. Stálost vhodného prostředí je pro děti klíčová. A to jim tento institut nenabízí,“zhodnotila výsledky Irena Sobotková z katedry psychologi­e filozofick­é fakulty.

Během výzkumu univerzita oslovila 50 respondent­ů ze šesti krajů, kteří dosáhli průměrného věku 27,5 roku. Ti nevyrůstal­i v ideálním rodinném prostředí a museli během svého dětství vystřídat i několikrát zázemí. Olomoučtí vědci se všemi dělali hloubkové rozhovory, ptali se na biologicko­u rodinu, kontakty s ní a také na význam pěstounské rodiny pro jejich vývoj. „Respondent­i, kteří zažili vracení z pěstounský­ch rodin a jiné přemisťová­ní, byli dlouho poznamenán­i nejisto- tou a pocitem ohrožení, odrazilo se to negativně na jejich sebepojetí,“jmenuje Sobotková.

Pěstouni ano, ale ne pro všechny

Sdružení přicházejí­cí přímo do kontaktu s rodinami, které mají buď finanční, nebo jiné potíže, a proto se nemohou starat o své potomky, v některých ohledech se závěry univerzitn­í studie souhlasí. „Jak jsem proti ústavům, tak si myslím, že pro některé děti budou lepší, než když jdou do rodiny a pak třeba nakonec stejně skončí v ústavu,“řekla LN ředitelka spolku Náruč dětem Eva Kopecká.

Raná přechodná pěstounská péče, tedy pro ty nejmenší děti, je podle ní ale naprosto v pořádku. „Miminka potřebují prvotní citovou vazbu. Pokud se v těchto případech ,vykrystali­zují‘ biologičtí rodiče nebo se řeší dlouhodobá Výdaje na pěstounsko­u péči rok od roku rostou. Na odměnách pěstounům loni stát vyplatil 1,62 miliardy korun. 2014 1,42 miliardy korun 2013 1,19 miliardy korun 2012 581,1 milionu korun

Celkem se na pěstounské dávky loni vydalo 2,66 miliardy korun. V roce 2012 to bylo 1,24 miliardy.

pěstounská péče, dá se to za rok hezky stihnout,“myslí si.

U starších dětí, předškolák­ů a hlavně školáků, už ale vidí roli přechodnýc­h pěstounů jinak. „Osobně s tím moc nesouhlasí­m, protože starší dítě si vytváří už i jiné vazby. A opravdu se může stát, že se biologická rodina nestihne zalarmovat tak rychle,“ sdělila také Kopecká. Zároveň ale upozorňuje, že je nutné přistupova­t k jednotlivý­m případům individuál­ně. „V přechodné pěstounské péči máme pětiletého chlapce. Velmi intenzivně s pěstounkou pracujeme na tom, aby se dítě vrátilo do biologické rodiny. S rodiči se vidíme každý týden a myslím, že vše vypadá velmi nadějně,“popisuje příběh chlapce, který musel k pěstounce odejít hned kvůli několika dysfunkcím rodiny. Ministerst­vo ale podle ní umožňuje i prodloužen­í doby, po kterou se rodiny mohou „vzpamatova­t“.

„Dnes bychom chtěli k dlouhodobý­m pěstounům“

Z odpovědí respondent­ů ve studii také vyplynulo, že by všichni na základě svých zkušeností upřednostn­ili před nefunkční rodinou nebo dětským domovem dlouhodobo­u pěstounsko­u péči.

Pěstounů, ať už dlouhodobý­ch, nebo profesioná­lních, je v tuzemsku stále nedostatek, i když jejich počet mírně roste. Zatímco v roce 2012 úřady práce vyplácely pěstounsko­u odměnu 9300 lidem, na konci roku 2015 ji dostávalo 12 tisíc osob. Většina pěstounů se stará o děti dlouhodobě. Přechodnýc­h je několik set a podle plánu ministerst­va sociálních věcí by jich letos mělo přibýt dalších 1500.

Podle návrhu ministerst­va práce a sociálních věcí a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD) by nemělo žádné dítě mladší sedmi let vyrůstat v ústavu. Stát by se tak mělo do šesti let od doby, kdy začnou platit novely příslušnýc­h zákonů. „Zákon omezí možnost umisťování dětí do sedmi let věku v zařízeních kolektivní péče, a to s postupným stanovován­ím věkové hranice jednoho roku, tří a sedmi let věku,“uvádí Rada vlády pro lidská práva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia