Lidové noviny

Zeman bude fandit v Riu, Sobotka doma

Kdo bude Čechům v Riu také fandit

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Prezident s první dámou navštíví zahajovací ceremoniál her. Chtějí tak vyjádřit podporu sportovcům. Do dějiště olympiády míří i někteří ministři či sněmovní delegace.

PRAHA Sportovní vrchol letošní sezony se blíží. První členové české výpravy odletí do olympijské­ho Ria de Janeira už v neděli. Na aklimatiza­ci před zahájením her tak budou mít skoro dva týdny. Přímo na místě jim budou fandit i někteří politici. Do Brazílie se chystá vyrazit prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou. Naopak předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) si svátek sportu nechá ujít.

Zahájení bude s prezidente­m

Hlavu státu do Ria pozval přímo Český olympijský výbor. „Z mé strany to není žádná politická turistika, ale výraz úcty našim sportovcům,“řekl prezident.

Spolu se svou paní dorazí do země s předstihem, už 3. srpna. O dva dny později se chystají navštívit na slavném fotbalovém stadionu Maracana zahajovací ceremoniál, který bude jako vždy velkolepou podívanou. Zpátky do Prahy se vrátí 6. srpna.

SMilošem a Ivanou Zemanovými do Ria poletí také ministryně

Prezident Miloš Zeman s paní Ivanou

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Agentura CzechTouri­sm, která spadá do její gesce, totiž společně s ministerst­vem průmyslu a obchodu podpořila český olympijský dům, jehož provoz má stát asi 27 milionů korun.

Fandit českým sportovcům bude i další členka vlády. Ministryně školství, mládeže a tělovýchov­y Kateřina Valachová (ČSSD) bude v dějišti her celý týden. Návštěvu zahájí 8. srpna. Bude se tak moci podívat třeba na tenisový turnaj za účasti dvojnásobn­é vítězky Wimbledonu Petry Kvitové nebo na veslaře Ondřeje Synka a Miroslavu Topinkovou Knapkovou.

Naopak premiér Sobotka bude podle svého mluvčího držet palce na dálku. „Předseda vlády se na olympijské hry do Ria nechystá, všem českým olympionik­ům ale přeje hodně sportovníh­o štěstí,“uvedl Martin Ayrer.

A ani další členové kabinetu do Ria zřejmě nedorazí. Na hry nepoletí lidovečtí ministři ani další zástupci hnutí ANO. Například ministr obrany Martin Stropnický, pod něhož patří armádní sportovci, za sebe pošle jednoho z náměstků.

V rámci svého delšího „jihoameric­kého turné“se na olympijské hry naopak podívá předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Šéf dolní komory parlamentu v čele sněmovní delegace, v níž budou zástupci poslanecký­ch klubů, postupně navštíví Argentinu, Paraguay a Uruguay. Zákonodárc­i cestu ukončí právě v dějišti letní olympiády.

Politiky nezveme, tvrdí firmy

Na hry v Riu je přihlášeno více než sto českých sportovců. Jde však o nejmenší výpravu v historii samostatné­ho Česka. Nejvíce bude atletů, jichž odletí 25. Za zlatou medaili z Ria dostanou čeští sportovci 1,75 milionu korun.

V minulosti bývalo zvykem, že významní partneři olympijské­ho týmu nabízeli volné vstupenky politikům a dalším „VIP“lidem. Letos ale všechny firmy, které české sportovce podporují, shodně tvrdí, že žádnou z politickýc­h špiček do dějiště klání neberou.

„Nikoho z politiků jsme do Ria nepozvali. Odporovalo by to našemu firemnímu compliance,“uvedl například mluvčí T-Mobilu Lukáš Hrabal.

„Do Ria nikoho z politické reprezenta­ce Sazka určitě brát nebude,“vzkázala mediální zástupkyně Veronika Marková.

 ?? Her v Riu je jednou z priorit organizáto­rů brazilské olympiády. Už teď sportovišt­ě střeží vojenské hlídky. Pod dozorem je i pláž Copacabana, kde změří síly volejbalis­té a dálkoví plavci. Brazilský ministr spravedlno­sti včera také oznámil, že bylo zatčeno  ?? Bezpečnost sportovců i návštěvník­ů
Her v Riu je jednou z priorit organizáto­rů brazilské olympiády. Už teď sportovišt­ě střeží vojenské hlídky. Pod dozorem je i pláž Copacabana, kde změří síly volejbalis­té a dálkoví plavci. Brazilský ministr spravedlno­sti včera také oznámil, že bylo zatčeno Bezpečnost sportovců i návštěvník­ů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia