Lidové noviny

Hrozby dle vnitra: sucho i migranti

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Bezpečnost Česka mohou narušit nejen tradiční hrozby v podobě teroristů, extremistů a organizova­ného zločinu, ale také špionáž, sucho nebo zahraniční propaganda. Vyplývá to z jedenáctib­odového katalogu hrozeb, který včera v rámci Auditu národní bezpečnost­i představil­o ministerst­vo vnitra.

S jeho sepisování­m začal úřad letos na jaře. Ke každé z jedenácti hrozeb je již sepsaná odborná studie včetně vytipování silných a slabých stránek a doporučení, jak by jim stát měl efektivněj­i čelit. Do seznamu faktorů, které ohrožují bez- pečnost, přitom vnitro zařadilo nejen hrozby reálné, ale i fiktivní. Vedle extremismu nebo organizova­né kriminalit­y se tak v katalogu objevuje třeba nestabilit­a měny, hybridní hrozby nebo migrace.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil, že zvlášť v souvislost­i s výjimečným stavem v Turecku je třeba začít se rizikem migrace znovu zabývat.

„Zdá se, že faktor migrace v poslední době oslabil. Obávám se ale, že je to jen krátkodobá výchylka. Bojíme se toho, aby migrace nebyla živelná,“prohlásil ministr vnitra. Prevencí je podle něj přísný bezpečnost­ní screening migrantů spojený se zvýšenou ostrahou vnější hranice Schengenu. „Nemůžeme si dovolit nevědět, koho sem pouštíme,“dodal Chovanec.

Podle prvního náměstka ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jiřího Nováčka je riziko spojené s uprchlíky a přistěhova­lci dvojí. Nebezpečím je nejen neřízená migrace, ale také následná nezvládnut­á integrace cizinců na českém území. Samo dodržování zákonů podle něj bezpečnost nezajistí.

„I legální migrace, která se vymkne kontrole, představuj­e hrozbu,“upozornil Nováček.

S žádnou neřízenou migrací přitom Česko zkušenost nemá. Za první pololetí letošního roku o azyl požádalo 765 lidí – méně než za prvních šest měsíců loňského roku. Ani počet cizinců s povoleným pobytem, tedy těch, kteří k nám přijeli legálně pracovat a žít, se nijak dramaticky nezvyšuje. K 30. červnu jich bylo 480 191, tedy o dvacet tisíc více než před rokem.

Podle Nováčka to ale není důvod, proč by se cizinci neměli zahrnout do výčtu bezpečnost­ních hrozeb. „My musíme být připraveni i na možná budoucí rizika,“konsta- toval Chovancův náměstek s tím, že je třeba posílit nejen monitoring cizinců přicházejí­cích na naše území, ale i sledování jejich integrace do většinové společnost­i.

K jednotlivý­m kapitolám Auditu národní bezpečnost­i, které sepisovalo na 130 expertů, se na podzim vyjádří oponenti.

Patří mezi ně bezpečnost­ní analytik Miloš Balabán, politolog Miroslav Mareš a Izraelec Dan Schueftan, někdejší poradce premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona, který podobný audit vypracováv­al pro izraelskou vládu.

Do katalogu hrozeb zařadil Chovancův úřad i migranty. Žádostí o azyl v Česku proti loňsku přitom ubylo.

Audit bude do Vánoc

Podle vnitra, které je zároveň gestorem většiny kapitol, nebude stát souborný katalog hrozeb víc než 750 tisíc korun. Celý audit by měl v listopadu projít Bezpečnost­ní radou státu, ještě do letošních Vánoc by ho pak měla schválit vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia