Lidové noviny

Tuhý asi přijde o řidičák, jel v obci příliš rychle

-

PRAHA/OSTRAVA Policejní prezident Tomáš Tuhý nedávno při jízdě služebním autem v Ostravě překročil nejvyšší povolenou rychlost, přistihla ho při tom policejní hlídka. Tuhý předpoklád­á, že případ se bude řešit ve správním řízení. Kdy se přestupek stal, neuvedl. „Jsem připraven plně spolupraco­vat a nést důsledky tak jako každý jiný občan,“napsal.

Podle České televize se Tuhý řítil v obci na Ostravsku „výrazně vyšší“rychlostí, než povolují pravidla. Překročit limit měl podle ČT o více než 50 kilometrů v hodině.

Za to hrozí větší sankce. Pokud řidič překročí rychlost v obci o 40 km/h a více (mimo obec o 50 km/h a více), jedná se o závažnější přestupek. Šofér přijde o pět bodů a je s ním rovnou zahájeno správní řízení. V něm hrozí pokuta v rozmezí 5 až 10 tisíc korun a ode- brání řidičského průkazu na šest měsíců až rok.

„Řeší to opravdu ministerst­vo vnitra ve správním řízení. Probíhá neveřejně, na konci je informace zveřejněná. Je povinnost ministerst­va vnitra vyřešit přestupek do jednoho roku,“popsal proces pro ČT24.cz ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Čtyřiačtyř­icetiletý Tuhý zastává funkci policejníh­o prezidenta od dubna 2014. V letech 2010 až 2013 byl ředitelem policie v Moravskosl­ezském kraji. V posledních týdnech je terčem kritiky kvůli policejní reformě.

Při rychlé jízdě byl včera přistižen i ústavní soudce Radovan Suchánek. V Břeclavi jel rychlostí 96 kilometrů v hodině. Podle zákona nelze ústavního soudce stíhat pro přestupek. V úvahu připadá jen kárné řízení. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia