Lidové noviny

Turecko si už s Kremlem rozumí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Nepřátelé na život a na smrt se stali opět strategick­ými spojenci. Nikdo neměl větší užitek z tureckého nepodařené­ho puče než vládci Ruska a Turecka Putin a Erdogan.

MOSKVA/PRAHA Turecko včera na čas pozastavil­o platnost Evropské konvence pro lidská práva, protože v zemi platí po nepodařené­m puči výjimečný stav, vyhlášený na tři měsíce. Turecký prezident Recep Erdogan tak může pokračovat v bezprecede­ntních represích. Staronový spojenec Ankary Moskva má pro drastické čistky pochopení. Nejen to. Podle íránských i některých ruských médií mělo Rusko na neúspěchu pučistů nejen svůj zájem, ale i významný podíl.

Jako první uvedla tuto zprávu íránská agentura Fars a několik dalších arabských novin, které se odvolávají na své zdroje v diplomatic­kých kruzích v Ankaře. Podle nich ruská vojenská rozvědka několik hodin před pučem zachytila šifrované informace o jeho přípravě. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera ale uvedl, že takové informace nemá.

Pomohli ruští zpravodajc­i?

Podle ruských vojenských expertů je to technicky možné díky vojenské přítomnost­i Rusů v sousední Sýrii, na vojenské základně v Chumajnim, kde je hlavní centrála ruské vojenské rozvěd- ky s nejmoderně­jším zařízením pro zachytáván­í kódované a utajované komunikace. Nejdůležit­ější zprávou pro Turky, kterou Rusové zjistili, údajně bylo, že několik tureckých vrtulníků se chystá vyletět směrem k hotelu v Marmarisu, kde se nacházel v danou chvíli prezident Erdogan.

Na pokyn z Kremlu prý byly o akci okamžitě informován­y turecké zpravodajs­ké služby MIT. V tu chvíli to znamenalo, že pučisté nemají šanci. Zřejmě jen díky Rusům Erdogan včas hotel opustil – těsně před tím, než do něj vtrhli povstalci bezpochyby s cílem ho zlikvidova­t. Pokud by byly tyto zprávy pravdivé, Erdogan by měl být Putinovi vděčný. Nejen za to, že zůstává ve funkci, přitom značně posílen, ale i za svůj život. Jejich setkání počátkem srpna bude jistě vřelé.

Přitom ještě vloni na podzim se Moskva a Ankara tvářily jako úhlavní nepřátelé. V listopadu 2015 Turky sestřelené ruské letadlo nad turecko-syrskou hranicí znamenalo konec tureckého ovoce v Rusku a ruských turistů na tureckých plážích. Armáda ruských médií zahájila propagandi­stický útok na Turky, ze kterých během několika dnů po incidentu byl největší nepřítel Moskvy, spolu s USA a Ukrajinou. Jenže Rusko, které i bez konfliktu s Tureckem je v nezávidění­hodné izolaci kvůli svým vojenským dobrodružs­tvím na Ukrajině, brzy pochopilo, že konflikt je třeba urovnat.

První promyšlený signál vyslal Putin směrem k Turecku 14. dubna během besedy s občany. Od dvanáctile­té školačky Vary Kuzněcovov­é dostal dotaz, koho by jako prvního zachránil, kdyby mu před očima tonuli ukrajinský prezident Petro Porošenko a turecký Recep Erdogan. Připravená odpověď Putina zněla: „Pokud se někdo rozhodne utonout, zachránit ho nelze. Ale my podáme pomocnou ruku jakémukoli­v našemu partnerovi, pokud o to bude mít zájem.“Tak ruský prezident naznačil, že není vše ztraceno.

To došlo Erdoganovi. 12. června zaslal do Moskvy zdravici při příležitos­ti Dne nezávislos­ti Ruska. 29. června Putinovi zatelefono­val. Výsledek – obnova vztahů. V Moskvě oceňují i to, že oba piloti, kteří vloni sestřelili ruskou stíhačku, jsou za mřížemi – pravda, nikoliv kvůli tomuto incidentu, ale jako účastníci pokusu o puč.

Sultán a car

Zatímco EU peskuje Ankaru kvůli represím a porušování lidských práv, z Ruska podobná kritika nezní. Někteří ruští komentátoř­i zdůrazňují charaktero­vou podobnost Erdogana s Putinem – prvního nazývají sultánem, druhého carem. Ukrajinský časopis Focus je popsal trefně jako autoritářs­ké vůdce s machistick­ými sklony.

Podle šéfredakto­ra ruského serveru Ježedněvny­j žurnal Alexandra Rylkina spojuje ruský a turecký režim snaha o „uchování osobní moci vůdce“. Oba prezidenti podle novináře „archaizují“společnost a likvidují systematic­ky demokratic­ké instituty. „To vše se může stát pevným základem pro dlouhodobé spojenectv­í obou zemí. Ve světle úkolů, které si Erdogan vytýčil, je pro něj Putin mnohem komplexněj­ším a spolehlivě­jším spojencem než celé EU.

 ?? Muž bránil tělem průjezdu tanku na istanbulsk­ém letišti. Prezident Erdogan využil stoupence k potlačení puče, teď drtí své kritiky. FOTO REUTERS ?? Tanky neprošly.
Muž bránil tělem průjezdu tanku na istanbulsk­ém letišti. Prezident Erdogan využil stoupence k potlačení puče, teď drtí své kritiky. FOTO REUTERS Tanky neprošly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia