Lidové noviny

Ankara dusí opozici. Využije i výjimečný stav

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

ANKARA/PRAHA Hlavní je zbavit zemi strachu a nejistoty. Taková slova uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když ve středu oznámil vyhlášení výjimečnéh­o stavu ve své zemi. Větší kon- trola má zabránit dalším možným pokusům o převrat. Takovým, jaký se odehrál před týdnem a při kterém zemřelo přes 240 lidí. Včera měl o schválení výjimečnéh­o stavu hlasovat parlament. Až do uzávěrky tohoto vydání nebyl znám konečný výsledek hlasování, nicméně se jasně předpoklád­alo, že politici na něj kývnou ve velkém.

Mnozí Erdoganovi odpůrci však ve výjimečném stavu spatřují spíše snahy prezidenta zcela ovládnout Turecko, zbavit se opozice i „kverulantů“z ústavního soudu. Ostatně právě to výjimečný stav umožňuje. Prezident díky němu získá možnost vládnout s pomocí dekretů. Vláda ve zrychleném procesu vytvoří návrh dekretu, prezident ho odsouhlasí a vyšle do parlamentu, kde bude následovat už jen hlasování ano/ne, a to do třiceti dnů, upřesnila americká stanice CNN. Ústavní soud bude od dohledu nad dekrety „odstřižen“.

V Turecku také posílí pravomoci jednaosmde­sáti guvernérů provincií na lokální úrovni. „Důvodem pro vyhlášení výjimečnéh­o stavu bylo odstranit co nejrychlej­i možné ohrožení demokracie, fungování zákonů a práv a svobod občanů,“uvedl Erdogan.

Až dosud bylo odvoláno, povoláno k výslechu nebo uvrženo do vazby na 60 tisíc policistů, soudců, úředníků a zaměstnanc­ů ve školství. A mnozí se obávají, že situace se ještě zhorší. Už proto, že při výjimečném stavu bezpečnost­ní složky nepotřebuj­í povolení soudu k pátrání po „podezřelýc­h“.

Vicepremié­r Turecka Mehmet Simsek se včera snažil uklidnit místní obyvatele a především znervózněl­é finanční trhy.

„Výjimečný stav v Turecku nebude znamenat omezení pohybu, shromažďov­ání a svobody tisku. „Není to stanné právo z roku 1990,“napsal na svém twitterové­m účtu a připomněl dobu rozmachu kurdských nepokojů, kdy stanné právo v zemi platilo naposledy. „Jsem přesvědčen. že Turecko z tohoto vyjde s mnohem silnější demokracií, lépe fungujícím trhem a posíleným investiční­m klimatem,“napsal Simsek.

Řecko odsoudilo zběhlé Turky

Turecko včera řešil i řecký soud, kam po puči uteklo osm vojáků. Ti o víkendu uprchli ve vojenském vrtulníku.

Soud muže poslal na dva měsíce za mříže s tříletým odkladem. Řekové vojáky odsoudili za nele- gální vstup do země. Všichni v Řecku požádali o azyl, a dokud se tato otázka nevyřeší, setrvají ve vazbě.

Vojáci se bojí, že ve vlasti by mohla být ohrožena jejich bezpečnost. Mimochodem Ankara, která žádá jejich vydání, je chce soudit kvůli účasti při převratu. Všech osm vojáků popírá, že by měli něco společného s pátečním pokusem o převrat, ale vzhledem k nastalým čistkám v armádě tuší, co by se po jejich návratu mohlo stát.

V Turecku včera začal platit výjimečný stav. Prezident Erdogan ho vyhlásil na čtvrt roku, aby „se neopakoval­y události z pátku“, tedy neúspěšný pokus o puč.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia