Lidové noviny

Evropské univerzity kritizují perzekuce

- MARTIN RYCHLÍK

ANKARA/PRAHA To, jak se v dané zemi daří akademický­m svobodám, bývá měřítkem vyspělosti demokracie. Podle aktuálního vývoje čeká Turecko temná éra.

Světová média zaplavily zprávy o desítkách tisíc vyhozených učitelů, kteří byli údajně „spjati“s pučem. Turecká vysokoškol­ská rada (YÖK) pak ve středu zakázala akademikům vycestovat do zahraničí, skončit má 1577 děkanů.

YÖK si též předvolala 165 univerzitn­ích rektorů, jimž uložila, aby na školách „identifiko­vali“akademiky a činovníky s vazbou na Gülenovo hnutí, uvedl vědecký časopis Nature v článku s titulkem „Turecko čistí univerzity“.

Evropští kolegové sledují dění v Erdoganově zemi s napětím i obavami. „Evropská univerzitn­í asociace (EUA) důrazně a bezpodmíne­čně odsuzuje akce proti vysokým školám a jejich pracov- níkům a vyjadřuje v tíživé chvíli upřímnou podporu vysokoškol­ské komunitě v Turecku,“stojí ve společném komuniké škol EU.

Už ve středu jej podpořila i Česká konference rektorů. „Vyjadřujem­e zásadní nesouhlas s perzekucí, kterou jsou nuceni akademici v Turecku zažívat. Podporujem­e jejich úsilí za práva na svobodný život a demokracii,“uvádí stanovisko. „Jsme připraveni těmto kolegům pomoci,“řekl LN Tomáš Zima, předseda rektorskéh­o uskupení a lídr Univerzity Karlovy. „Budeme hledat možnosti pro působení pedagogů a vědců, kteří byli tureckým režimem zbaveni možnosti působení,“řekl Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity. K diskusi o možnostech, jak v součinnost­i s českým ministerst­vem školství pomoci, vyzval i Jaroslav Miller, šéf Univerzity Palackého v Olomouci. O nabídce míst pro špičkové turecké vědce hovořil i vicepremié­r Pavel Bělobrádek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia