Lidové noviny

„Nikdy se nepřátelům nevzdám“

Trump o roli NATO

-

Kontroverz­ní šerif z Arizony Joe Arpaio v rozhovoru pro LN hovořil o teroristec­h proudících do USA z Mexika, o cílených vraždách policistů, o dobrém srdci Donalda Trumpa i o své pověsti drsného šerifa.

ozbrojenýc­h černochů umírá rukou policistů? Člověk by neměl být v ohrožení na životě, pokud ho policista zastaví jen kvůli rozbitému světlu, tak jak se to stalo vMinnesotě...

My ale nevíme nic o důvodu, proč se to stalo. Máme jen video – a proč hned zavolali na sekci lidských práv ministerst­va spravedlno­sti? Chápu, v Minnesotě je demokratic­ký guvernér, ale neměli nejprve najít všechna fakta? Policisté to vyšetří, proč ale do toho hned míchat rasovou kartu?

LN Co si myslíte o hnutí Black Lives Matter (hnutí, které upozorňuje na policejní násilí proti černochům – pozn. red)?

Nevím, o čem mluví. Mohu říci, že záleží na každém životě. Jenže to jsou jen slogany. Já sám sebe nazývám policistou, který každému dává stejnou šanci.

LN Mnozí lidé vás zde na sjezdu označují za mentora Donalda Trumpa...

Kdepak, on všechno dělá vlastním stylem, já s ním nesedím a neplánuji s ním žádnou strategii. On o mně hodně ví. Viděl mě několikrát v akci při zatýkání na jeho volebních mítincích. Asi jsem na něj udělal dojem, ví, že jsem tvrďák, ale jsem férový.

LN Proč ho podporujet­e?

Je jedinečný, má velké srdce a drží slovo. Vidím v něm něco, co nevidím u žádného jiného z kandidátů. Líbí se mi taky to, že mluví otevřeně o ilegální imigraci v době, kdy si to nikdo jiný netroufne. Díky němu s tím konečně něco uděláme. Opravdu mám obavy z toho, že do USA proudí celá řada špatných lidí – od kriminální­ků až po teroristy.

LN Nevadí vám Trumpovy výroky ohledně Mexičanů, které označil za drogové dealery a násilníky?

Vůbec, protože má pravdu v tom, že hranici překračují sexuální predátoři a vrazi. Samo-

Jestliže se Donald Trump stane americkým prezidente­m, Spojené státy možná nepřispěch­ají na pomoc některým členům Severoatla­ntické aliance (NATO), pokud budou napadeni Ruskem. Republikán­ský kandidát to uvedl v rozhovoru s listem The New York Times na závěr nominačníh­o sjezdu. Trump upřesnil, že rozhodnutí o ochraně pobaltskýc­h států proti ruské agresi by záleželo na tom, do jaké míry tyto státy „dodržují své závazky vůči nám“. Podle agentur tato slova potvrzují dřívější úvahy o tom, že Trump zpochybňuj­e globální roli USA. čtk

LN Proč?

Spousta lidí mě asi nemá ráda. Mně to je ale jedno. Nebojím se, za 55 let služby znám každý trik. Byl jsem nasazen i na Blízkém východě. Tuhle práci jsem nezískal díky vysokoškol­skému diplomu, ale tvrdou prací. Z pochůzkáře až na vrchol. Tady mě každý chválí, jak prý jsem skvělý. Já na to odpovídám, že jsem se v životě řídil dvěma pravidly – životní zkušeností a selským rozumem. A vlastně ještě jedním – a zřejmě mě teď někteří obviní a usvědčí z plagiarism­u (šerif naráží na projev Melanie Trumpové, jehož část byla opsaná z projevu Michelle Obamové – pozn. red). Nikdy jsem nekapitulo­val. A nedávno jsem zjistil, že „nikdy nekapitulu­ji“byla oblíbená slova Winstona Churchilla.

 ?? Joe Arpaio (vpravo) se obává, že Amerika se mění k horšímu. Věří, že Donald Trump to zlepší. FOTO PROFIMEDIA ?? Tvrdý šerif.
Joe Arpaio (vpravo) se obává, že Amerika se mění k horšímu. Věří, že Donald Trump to zlepší. FOTO PROFIMEDIA Tvrdý šerif.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia