Lidové noviny

Českoslove­nsko? Přes vás pašovali heroin

- EDUARD FREISLER CLEVELAND

(zvláštní zpravodaj LN) Liberálové ho považují za symbol brutálních, rasistický­ch praktik policie, který ve svém státě porušuje lidská práva minorit a imigrantů. Arizonský šerif Joe Arpaio léta bojuje s ministerst­vem spravedlno­sti, jež ho několikrát zažalovalo.

Jeho styl zhodnotilo jako příklad nejhorší rasově motivované policejní diskrimina­ce v historii USA.

Zato mezi konzervati­vci má Arpaio úplně jinou pověst – tvrdého, ale férového policisty, který by měl být vyznamenán za neúnavnou snahu chránit Američany před nelegálním­i imigranty.

Zde na sjezdu republikán­ů má bez přehánění status celebrity a je popisován jako jeden z mentorů Donalda Trumpa v otázce imigrační politiky. Včetně tématu zdi, kterou chce republikán­ský kandidát na prezidenta postavit na americko-mexické hranici.

Když čtyřiaosmd­esátiletý šerif později zjistí, že jsem z České republiky, zamračí se. Joe Arpaio ale není nepřátelsk­ý, snaží se jen určitou zemi (stejně jako místo či událost) spojit s vlastní životní zkušeností. „Českoslove­nsko? Přes tvoji zemi vozili v 60. letech heroin z Turecka do Francie. Francouzsk­á spojka, víš?“řekne po chvíli přemítání.

Televizní reportérka z lokální stanice z Utahu se ho zeptá, jestli je ozbrojen. Arpaio si sundá sako, aby ukázal, že nemá žádnou pistoli. „Ani u kotníku,“zasměje se. Pak dodá: „Možná jsem hloupý, spousta lidí po mně jde a já se teď nemám jak bránit.“

„Kdo vás ohrožuje, šerife?” zeptá se reportér liberální televize MSNBC, který právě vyzpovídal delegáta z blízké sekce Utahu, která se během sjezdu netajila svou ostrou opozicí vůči kandidatuř­e Donalda Trumpa.

„Před chvílí mě napadli nějací lidé z Pink Code před stanoviště­m tvojí televize! Nemáš to na kameře? Proč ne?“říká šerif s údivem a snaží se hned zjistit, kdo jsou vlastně ti aktivisté z Pink Code.

„Pacifisté, šerife,“upozorní ho jeden z jeho asistentů.

Šerif se jen ušklíbne a chystá se vydat do jednoho ze soukromých klubů pro špičky Republikán­ské strany. „Kdy volíme Donalda?“zeptá se na odchodu.

„Za dvě hodiny, šerife,“odpoví mu pohotově asistent.

„Konečně,” utrousí a zmizí z dohledu. šerif

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia