Lidové noviny

Svobodné roky v galerii Behémót

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Kprvním důležitým pražským galeriím devadesátý­ch let patřil Behémót, nazvaný podle biblické obludy z knihy Job. Jejím zakladatel­em se v roce 1991 stal podnikatel Karel Babíček, který se svou ženou vlastnil výstavní síň zaměřenou na šperk a módu. Jeho přítel Vladimír Merta spolu s Margitou Titlovou Ylovsky a několika dalšími umělci je přesvědčil­i, aby tento komorní prostor v ulici Elišky Krásnohors­ké na Starém Městě proměnili v galerii současného umění. Spojili se s teoretičko­u Vlastou Čihákovou Noshiro, která se pak po dobu trvání galerie podílela na jejím programu. činnost galerie od začátku až do konce financoval.

Později se na kratší čas stal kurátorem čerstvě reformovan­é Nové síně (spolu s teoretikem Jiřím Švestkou), která tehdy usilovala o kvalitní a smysluplný program. Některé ze „svých“umělců tu představil, zatímco Švestka sem přivedl zajímavé zahraniční osobnosti.

O kvalitě výstavní síně Behémót svědčí především skutečnost, že se nikdo z tohoto okruhu neztratil ani později, když po několika letech zanikla. Mnozí jsou zastoupeni v důležitých našich i zahraniční­ch sbírkách a několik z nich má za sebou i úspěšnou pedagogick­ou dráhu na různých vysokých uměleckých školách (Akademie výtvarných umění v Praze, Fakulta výtvarných umění na Vysokém učení technickém v Brně, Institut umění a designu na Západočesk­é univerzitě v Plzni, Univerzita Jana Evangelist­y Purkyně v Ústí nad Labem…).

Hledání nových směrů

Margita Titlová Ylovsky na sebe upozornila již v závěru osmdesátýc­h let rozměrnými kresbami spojenými s koláží, které přesně reflektova­ly svou dobu. Její tvorba se rozvíjela i v oblasti objektů, instalací a experiment­ů s novými médii. Vladimír Merta přišel s kombinací klasických i netradiční­ch výtvarných postupů. Josef Žáček se hluboce zamýšlel nad principy víry, nad energiemi působícími ve vesmíru i nad sociálními proměnami. Václav Stratil se stal jednou z nejvlivněj­ších osobností současného českého umění, dokáže originálně rozvíjet podněty vycházejíc­í z umění poválečné doby. Má také dar slovního vyjádření a své poznání dokázal srozumitel­nou formou předávat studentům. Vladimír Kokolia dospěl k osobitému malířskému konceptu a již léta vede jeden ze dvou grafických ateliérů na pražské Akademii. Tam přešel poměrně nedávno i Martin Mainer, který převzal ateliér malby, když předtím působil na FAVU na brněnské technice. Petr Kvíčala vyšel z některých experiment­ů šedesátých let a dospěl k monumentál­ním řešením, v nichž využil svůj vyhraněný smysl pro ornament. Adriena Šimotová vždy dokázala nesmírně citlivě vyjádřit své pocity, nikdy se nepřizpůso­bovala vnějším tlakům, a tak si vysloužila úctu svých vrstevníků i pozdějších generací. Také Karel Nepraš byl dávno vyhraněnou osobností, od počátku devadesátý­ch let až do své smrti vedl sochařský ateliér na pražské Akademii, jemně usměrňoval vývoj svých studentů a sám stále dokázal živě reagovat na nové situace.

Prostředí Behémótu bylo velmi živé, na vernisážíc­h probíhaly performanc­e, vystupoval­i tu hudebníci (skupina Ženy), četlo se ze současné literatury. Dělaly se tu výstavy jednotlivc­ům, ale vznikaly tu i tematické projekty. Představov­ala se zde hlavně díla, která právě v ateliérech vznikala. Galerie se stala místem setkání, kde se objevovalo nejaktuáln­ější umění. Hodně se o ní psalo, její činnost měla značný ohlas.

Karel Babíček už dávno nemá „kamennou galerii“, která vydržela jen několik let a předčasně ukončila svou činnost, ale nadále sbírá umění a zajímá se i o tvorbu pozdějších generací. V práci teoretičky Vlasty Čihákové šlo o důležitou epizodu, ale pak ještě v následujíc­ím období utvářela program významné výstavní síně Mánes a nyní již řadu let vede Galerii kritiků, sídlící v pražském paláci Adria. Galerie Behémót jednoznačn­ě tvoří jeden ze základních kamenů české výtvarné scény období po skončení totalitníh­o režimu, kdy už bylo konečně možné po mnoha letech svobodně představov­at to nejkvalitn­ější z našeho umění bez ohledu na přízeň či nepřízeň politiků.

 ?? Petr Kvíčala vytvořil v roce 2013 instalaci pro Behémót. ARCHIV AUTORA ?? Instalace.
Petr Kvíčala vytvořil v roce 2013 instalaci pro Behémót. ARCHIV AUTORA Instalace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia