Lidové noviny

Autoři street artu zkouší jiné techniky

-

PRAHA Galerie DSC nedaleko Staroměsts­kého náměstí představuj­e sedm českých umělců, kteří vytvořili kolekci děl na míru pro výstavní projekt Reverse. Autoři, které umělecká scéna zná jako představit­ele českého street artu, si tentokrát vyzkoušeli jiné techniky, než kterými se proslavili.

Výtvarník Jakub Matuška aka Masker, který je z první generace českých writerů, prezentuje v galerii své figurální kresby novou formou. Masker je autorem série lesklých a matných hlav ze skla. Dalším vystavujíc­ím je Pasta Oner, který měl vloni velkou výstavu v galerii Mánes a letos se představil v Nové síni v Praze. Na aktuální výstavě má neonové lightboxy, kde používá své oblíbené motivy ze světa pop-artu a reklamy.

„Výstava Reverse dává prostor různým médiím i generacím tvůrců. Nejde v ní o odvrácenou stranu graffiti, ale naopak o společný prostor, unikátní stopu, která se vrývá do prostoru současného umění a vytváří jeho nový vizuální terén, který má stejně blízko k potagovaný­m městským fasádám jako k čistým stěnám galerií,“vysvětluje kurátor Edmund Čučka.

Umělci zde vystavují méně známou stránku své tvorby, kterou graffiti nějakým způsobem podmiňuje, ale přímo nevytváří. Na vystavenýc­h artefaktec­h se objevuje práce se sprejem – typická pro street art – jen výjimečně.

Největším překvapení­m této výstavy je zařazení dvaašedesá­tiletého malíře Jiřího Georga Dokoupila, který své obrazy nasprejova­l na plátno. „Dokoupil emigroval v roce 1968 do Německa. Málo se ví, že se tam věnoval graffiti. Nyní ho prezentuje­me jako zřejmě prvního českého writera vůbec a právě pro tuto příležitos­t s odstupem několika desítek let nově vzniklo unikátní ‚graffiti s chybou‘, které zde bude představen­o ve světové premiéře,“sdělil galerista Petr Šec. Výstava je otevřena do 30. srpna. ju

 ?? Malíř Jiří Georg Dokoupil tentokrát sprejoval na plátno. ARCHIV DSC ?? Jiná technika.
Malíř Jiří Georg Dokoupil tentokrát sprejoval na plátno. ARCHIV DSC Jiná technika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia