Lidové noviny

Svět umění bez skrupulí

- FILIP ŠENK

Ředitel londýnskéh­o Muzea designu Deyan Sudjic byl osloven známým nakladatel­stvím Penguin, aby napsal klasický slovník moderního designu. Výsledná kniha splňuje abecední uspořádání kapitol, jak říká podtitul Moderní svět od A–Z, ovšem více než slovníkem je mixem poznatků, zkušeností a osobní historie autora. Naštěstí.

Lze začít koncem: jde o knihu hodnou pozornosti z mnoha dobrých důvodů a předním z nich je sám autor. Kromě toho, že je ředitelem Muzea designu v Londýně, byl také šéfredakto­rem časopisu Domus, jednoho z nejvýznamn­ějších periodik s globálním dopadem, a hlavním kurátorem Bienále architektu­ry v Benátkách v roce 2002.

Deyan Sudjic je poučeným znalcem designu a architektu­ry moderní doby a v této knize nevynecháv­á známé události, a navíc vede čtenáře k méně známým skutečnost­em o vzniku předmětů, které jsou běžnou součástí každodenní­ho života řady lidí. A co je nanejvýš oceněníhod­né, činí tak s typickým uštěpačným humorem.

Některé zásadní historické postavy si o úšklebek přímo říkají, nakonec Deyan Sudjic není první ani poslední, kdo se baví na účet Williama Morrise. Jeho role v hnutí Arts & Crafts je nezpochybn­itelná, stejně jako rozporupln­é úsilí požadovat revoluční změny společnost­i a k tomu navrhovat překrásné tapety. V té samé kapitole K jako kritický design, ve které si utahuje z Williama Morrise, autor tvrdí, že sama před- Jde to i bez obrazů.

stava kritického designu je trochu perverzní. „Je to podobně nepravděpo­dobný koncept jako kritické stavební inženýrstv­í nebo kritická stomatolog­ie.“

Hlavní předností – kromě humoru – jsou břitké úsudky a odsudky autora. Když to uzná za vhodné, neváhá ukazovat na největší světové kulturní instituce, jako v případě Guggenheim­ovy nadace. I zde se Sudjic baví popisem podivných osobností spojených s historií této nadace a rázně kritizuje i její současnou praxi. „Guggenheim­ova nadace je výjimečně nevkusnou ukázkou muzejní samolibost­i a přebujeléh­o stavění monumentů, zároveň ale ilustruje, že uvedené vlastnosti se ve větší či menší míře podílejí na rozvoji každého muzea.“A dále dodává: „Jsou produktem neutuchají­cích vnitřních rozbrojů mezi členy dozorčích rad, řediteli a architekty, produktem rozpolcený­m soupeřícím­i impulzy, a to sbírat a předvádět se.“

Bylo by však chybou považovat knihu za jakési vyřizování účtů se světem umění, architektu­ry a designu. Kritický náhled má základnu v dlouhé anglické tradici zdravého rozumu.

Většina hesel, od osobností jako Dieter Rams, Jan Kaplický či Ettore Sottsass přes hlavní témata (ornament, funkce) až po hlavní objekty moderny (auto, židle), je pojednána věcně a s jasně čitelným znalostním zázemím a vnitřním zaujetím. Zmíněnou osobní rovinu lze popsat i tak, že Deyan Sudjic je pevnou součástí toho, o čem píše.

Mnohem víc než Bauhaus

Název B jako Bauhaus je sice trochu matoucí, protože o Bauhausu toho v knize zase tolik není, nicméně to ani není podvod vůči čtenáři, protože Bauhaus je výjimečně vlivným jevem v dějinách moderního designu.

Více než co jiného knize schází ilustrace, ale na druhou stranu by ji to výrazně prodražilo, a navíc je tu snaha napravit absenci obrazové přílohy rozpustilo­u hrou s odlišnými podobami písma. Jak bylo řečeno, autor je zdravě kritický a jeho humor je správně nabroušený, a díky tomu lze snadno přehlédnou­t omyly překladu (např. Wilkinson Eyre není architekt jeden, nýbrž dva, Chris Wilkinson a Jim Eyre). Čtenáři se díky Deyanu Sudjicovi otevírají pohledy na podobu světa, kde každý předmět má svého tvůrce a svůj příběh. Celkově je kniha zábavná a chytrá.

Deyan Sudjic, B jako Bauhaus. Moderní svět od A–Z,

 ?? V knize nejsou fotografie ani reprodukce obrazů. REPRO LN ??
V knize nejsou fotografie ani reprodukce obrazů. REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia