Lidové noviny

Filantropo­vé s čistým štítem

-

Mezi reklamními letáky a složenkami se občas ve schránce objeví i obálka s obsahem veskrze pozitivním. Teď právě to je sešit s názvem Umění darovat. Čtvrtletní­k Nadace Via, který se věnuje filantropi­i, tedy dobročinno­sti, jež i v naší společnost­i, zdánlivě lhostejné a v mnohém sebestředn­ě lakomé, existuje, a dokonce se pomalu rozvíjí.

Filantropo­vé tu žijí, ale moc se o nich nepíše; ani o tom, že řečeno s šéfredakto­rkou časopisu Norou Grundovou, umění darovat prospívá našemu zdraví: „Prý už jen myšlenka na vlastní dobrodiní aktivuje v mozku oblast, jež vyloučí dopamin, neurotrans­miter, který může za naše pocity radosti a štěstí...“Ve zkratce řečeno, dobročinno­st přináší prospěch oběma stranám – obdaro- MARTA ŠVAGROVÁ vaným i darujícím. Kromě rozhovorů s lidmi, kteří se filantropi­i trvale věnují, je zde též interview s Adamem Budákem, který byl kurátorem výstavy Velkorysos­t: Umění obdarovat v Národní galerii.

Součástí letního vydání časopisu je také informace o novém cyklu Filantrop, který se bude od září vysílat v České televizi. Dokumentar­istka Jana Počtová se svěřuje se zážitky z jeho realizace: ve třinácti dílech (šest z nich natočila sama, na zbytku se podíleli další tvůr- ci) se divák potká s mimořádně inspirativ­ními osobnostmi, pro jejichž výběr autorka projektu prosadila jako hlavní kritérium čistý štít.

„Dbali jsme na to, aby nikdo z vybraných filantropů nevydělal peníze nepoctivým způsobem,“prohlašuje a tvrdí, že za to může dát ruku do ohně. Připomíná známý fakt, totiž že Češi a priori nedůvěřují bohatým lidem, nevěří, že za jejich velkým majetkem nejsou podvody.

I proto, aby se většinové mínění mohlo postupně měnit, je nanejvýš důležité o činech a motivaci i úskalích a třeba rodinném životě těch, kteří ze svého dávají jiným, informovat. Mohlo by se podařit vytvoření jakéhosi „klubu pozitivně smýšlející­ch lidí, do kterého ti ostatní budou chtít patřit“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia