Lidové noviny

Erdogan řekne, my konáme

Útočí v Turecku islám? Spíše islámská verze Putina, Trumpa, Zemana či Berlusconi­ho

-

Turecký stát o víkendu prokázal, že jde-li do tuhého, má věci pod kontrolou. Pokus o vojenský puč skončil rychle. Kdyby se někdo v pátek večer opil a probral by se až v neděli, vlastně by si ani ničeho nevšiml: turisté neodjížděj­í, cestovní kanceláře neruší zájezdy, západní vlády varují lidi jen formálně. Tak proč Turecko spustilo takový kravál?

Jak už jsme psali včera: Turecko nebudí dojem státu, který rychle a účinně potlačil pokus o puč. Spíš působí jako stát, kde armádní pučisté vyhráli a nastolují nové pořádky tvrdé ruky. Problém je, že tvrdou ruku předvádí prezident Erdogan.

Že po pokusu o vojenský puč následují čistky v armádě, je logické. Ale že už během puče jsou po tisících vyhazováni soudci, vzápětí po nich učitelé a univerzitn­í děkani, to je jiná liga. Stejně jako fakt, že akademici nesmí opustit zemi.

To vše se děje pro uchování demokracie, tvrdí Erdogan. Proto i výjimečný stav, vyhlášený v noci ze středy na čtvrtek, bude prodlužová­n podle rozhodnutí parlamentu. Za tím vším je prý hrozba teroru, inspirovan­á a přikrmovan­á zvenčí. Jejím zdrojem je exulant – někdejší Erdoganův spojenec – Fethullah Gülen a „jiné státy“. Jaké? To Erdogan odmítá říci.

Největší nepřítel je bývalý přítel

Z toho, co zatím vyplynulo ze zpráv, lze říci, že v Turecku se sice odehrává politický převrat, ale ne islamistic­ký. Islamisté přece vystupují proti prohnilým sekulárním režimům (viz Egypt, Sýrie, Irák...). A kde by se vzal v Erdoganově Turecku prohnilý, navíc sekulární režim? Takže viníkem musí být Gülen. Největším nepřítelem je bývalý přítel. A jsme doma. Tuhle logiku přece známe od Monty Pythonů, třeba ze Života Briana.

Ale legrace stranou. Sledujeme-li to, co se nyní děje v Turecku, těžko najdeme nějaké specificky islámské rysy. Spíše tam vidíme rysy, i když vyvedené v místním koloritu a s místní řízností, odpovídají­cí chlapáckým politikům různé provenienc­e i kulturně-civilizačn­ího zázemí. Třeba „pravoslavn­ému“Putinovi, „katolickém­u“Berlusconi­mu, „protestant­skému“Trumpovi či „ateistické­mu“Zemanovi.

Stačí se podívat na personální čistky. Zpráva o tom, že Erdogan vyhlásil výjimečný stav a pokračuje v čistkách (zatím postihly 50 tisíc vojáků, soudců, žalobců, učitelů), vyšla ve středu před půlnocí. Ale už tři hodiny po ní přišla zpráva z USA, že své personální čistky – bude-li zvolen prezidente­m – chystá i Donald Trump. Jsou tu samozřejmě velké rozdíly. Trump chce očistit státní aparát od lidí, kteří se v něm „zahnízdili“za Obamy. Jejich pracovněpr­ávní ochrana komplikuje rychlý vyhazov, proto prý Trump může požádat Kongres o zvláštní zákon. Erdogana by zřejmě nenapadlo zkoumat nuance vyhazovu. Trumpa by zase nenapadlo vyhazovat děkany státních i soukromých univerzit – kdyby se o tom jen zmínil, působil by v Americe jako Marťan. Ale přes to všechno se člověk neubrání dojmu, že ti dva muži v jádru uvažují dost podobně.

Nebo hledání vnějšího nepřítele. Když Erdogan tvrdí, že za pučem jsou „jiné země“(rozuměj USA, kde žije Gülen), jako bychom slyšeli prezidenta Zemana. I on se obouvá do amerického velvyslanc­e s tím, že zasahuje do vnitřních věcí českého státu, a dává mu na Hradě „plot“.

Erdogan mluví hlasitě a nabubřele hlavně pro domácí voliče. Bude zajímavé sledovat, s kým se nejsnáze dohodne ve světě, až emoce opadnou. Našinec by řekl, že asi s Trumpem, Putinem a Benjaminem Netanjahue­m (s posledně jmenovaným­i se okázale usmířil pár týdnů před pučem).

Být chlupem na jeho zadnici

Horší to bude s Evropskou unií. EU se „zabejčila“už při samotné zmínce o obnovení trestu smrti. Jako by samotný trest smrti byl měřítkem všeho a ultimativn­í vstupenkou do civilizace. Jako by do jednoho pytle patřily Írán a Čína, kde se zneužívá jako na běžícím páse, i Japonsko a Indie, kde se jím úzkostlivě šetří.

Jenže Erdogan má obecnější záseky na demokracii, píše Hasnain Kazim na webu Spiegel Online. Turecko míří od jednoho krůčku pokládanéh­o za „nemožný“k dalšímu – stále více zákazů alkoholu, zákaz rtěnek pro letušky, oddělené areály pro studenty a studentky, blokované webové stránky, zákaz Gay Pride v Istanbulu, zestátnění novinových redakcí, udávání lidí, kteří napíšou něco proti prezidento­vi, současné vyhazovy po tisících…

Prezident, pro něhož hlasovalo 52 procent voličů, využívá moc na sto procent, jako by nemusel brát ohled vůbec na nikoho. Až dosud vládl autoritářs­ky, nyní nabírá diktátorsk­é rysy a lační po uctívání. Jeho fanoušci skandují: „Jedno tvé slovo a zabijeme! Jedno tvé slovo a zemřeme!“VIstanbulu, píše Kazim, už veřejně zaznělo: „Jsem jen chlupem na tvé zadnici!“Taková společnost má problémy nejenom politické, ale i psychologi­cké. A to je širší téma než islám či trest smrti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia