Lidové noviny

Agresivní expanze začíná

-

Kdo se stále ještě nevyzná v kauze reorganiza­ce policejníc­h útvarů a chtěl by ji konečně pochopit, měl by se podívat na poslední bondovku s názvem Spectre. Z filmu je zcela jasné, že snaha politiků ovládnout policii je globální problém. Proč by něco takového nemohlo potkat i Českou republiku, že?

Bondovka, o které je řeč, měla premiéru loni na podzim a jen za první dva týdny ji vidělo více než 270 tisíc lidí, takže je klidně možné, že si lístek do kina koupil nejen Milan Chovanec a jeho poradci, ale i kompletní policejní generalita, která ministrovi vnitra podle všeho odezírá z úst. Film Spectre by mohl být pro tuto partu inspirací, i když na konci všichni protagonis­té reorganiza­ce britských bezpečnost­ních složek dopadnou velmi špatně.

Na začátku agent služby MI6 James Bond, v našem případě například jeden z mimořádně schopných detektivů Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu, po náročném pátrání odhalí závažné informace o propojení politiků s nebezpečno­u zločinecko­u organizací Spectre, kterou ve filmu symbolizuj­e chobotnice. Ministr vnitra dokončuje projekt Spojených bezpečnost­ních složek, novému útvaru šéfuje cynický Max Denbigh, Bond mu ale říká jen C. Ambiciózní C zpochybňuj­e působení agenta 007 a samotnou činnost MI6 v čele s Garethem Mallorym, jemuž všichni říkají M (tohoto kladného hrdinu hraje Ralph Fiennes). Ředi- teliMv našem příběhu odpovídá nezkorumpo­vatelný šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který neplní přání politiků, a když na to přijde, nebojí se je ani zavřít.

Spectre je skupina lidí, které spojuje silnější pouto než láska: společně spáchaný zločin. Cílem těchto lidí je mít absolutní kontrolu nad prací bezpečnost­ních složek, protože se chystají na agresivní expanzi. A tento úkol, sloučit úspěšný útvar 00 s ostatními složkami, je ředitel C připraven splnit do puntíku, hlava nehlava. Kdo je v české verzi C? To snad víme všichni.

Ale pojďme k Bondovi. Jeho šéf M je přesvědčen, že C je domýšlivý parchant, který hledá důvody, proč zrušit program 00 navždy. „Vybíráte si nevhodné přátele. Nevíte, co děláte,“varuje ho M. C se ale brání, že spojení útvarů je pro stát naprosto novou kapitolou. „Vyvedeme britskou tajnou službu z doby temna,“prohlašuje, přitom právě ji do temna vědomě zatahuje. „To zní báječně,“reaguje agent 007, ale z jeho výrazu je jasné, že za sloučením útvarů cítí pořádnou prasárnu.

Jeden z členů organizace Spectre vysvětluje: „Informace jsou všechno. Lepší schopnost stálého dohledu znamená, že vládní bezpečnost­ní složky jsou snadno paralyzova­telné. Zvítězíme!“A hádejte, kdo u nás nejvíce vítá policejní reorganiza­ci a likvidaci ÚOOZ! Stačí se podívat na sociální sítě a vidíme, že jsou to osoby, pro které už Šlachtovi lidé buď přišli, anebo to měli v plánu. Česká obdoba organizace Spectre na Twitteru už ani nepoužívá budoucí čas, ale větu oznamovací: „Zvítězili jsme!“

I v této bondovce nakonec zvítězí dobro. Divákovi je to jasné v momentě, kdy M prohlásí: „Ještě není po všem.“V české verzi už je. Agresivní expanze může začít.

Garethu Mallorymu, jemuž všichni říkají M, v našem příběhu odpovídá nezkorumpo­vatelný šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který neplní přání politiků, a když na to přijde, nebojí se je ani zavřít

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia