Lidové noviny

Blahobytný senior?

Hrátky s čísly nám o kvalitě života mnoho neřeknou

-

eské důchody patří k nejlepším na světě, volaly včera některé zpravodajs­ké titulky. Jako obvykle titulky klamou – skutečnost je o dost barvitější. Hrátky s agregovaný­mi čísly přitom přinášejí vždycky zajímavé výsledky: víte, že podle Global Retirement Index skupiny Natixis je Česká republika jedenáctá na světě v „materiální­m blahobytu lidí na odpočinku“(jen o chloupek za Nizozemske­m, Dánskem a Švédskem), a dokonce čtvrtá nejlepší na světě z hlediska „příjmové rovnosti“?

Všechna tato čísla jsou v prvé řadě relativní. Pokud někdo vydělával celý život 16 tisíc korun a dostává ve stáří v důchodu tisícovek 11, je to pro cifršpiony z Natixis superluxus­ní výsledek – podle nich dokazuje „vysoký důchod“(v poměru k předchozí mzdě). Fakt, že za tu sumu osamělý senior jen tak tak poplatí nájem, jídlo a zdravotní potřeby, je už mimo jejich metodologi­i.

Chceme-li být k výzkumu vstřícnějš­í, pak jej můžeme shrnout takto: patříme mezi srovnávaný­mi třiačtyřic­eti zeměmi do první poloviny z hlediska bezpečnost­i zabezpečen­í ve stáří. Vzhledem k tomu, že máme z ústavy garantovan­é bezplatné zdravotnic­tví, důchody vyplácí státní úřad a i jinak máme poměrně velkorysý sociální systém, není osmnácté místo žádná velká sláva.

Zpráva investiční skupiny Natixis (nedivte se, že ji neznáte, vznikla teprve před šesti lety) je samozřejmě pro nás příjemné čtení, nechali jsme za sebou všechny tři partnery z Visegrádu, stejně jako Francii či Japonsko.

Ale ta čísla jsou překvapivá právě jen do té chvíle, kdy si uvědomíme, že studie srovnává „bezpečnost zabezpečen­í“v penzijním věku – tedy nikoli výši, spravedlno­st či udržitelno­st důchodů ani kvalitu. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia