Lidové noviny

Sluneční náměstí na konci světa

Rakouská obec Großschöna­u je průkopníke­m v efektivním využívání energie a ekologické­m vytápění

-

Waldvierte­l neboli Lesní čtvrť je rakouský zapadákov. Krajina je tu sice malebná, ale s Alpami se nemůže co do turistické atraktivit­y srovnávat. Původní selské statky jsou vzorně udržované, ale hospodařen­í v malém se nevyplácí, takže aktivních zemědělců je rok od roku méně. Průmysl tu není skoro žádný, za prací se jezdí často až do sto kilometrů vzdáleného Lince. Venkovská oblast, sousedící s jižními Čechami, se pomalu, ale jistě vylidňuje. Podle studie dolnorakou­ské hospodářsk­é komory zde klesne do roku 2050 počet dětí a mladistvýc­h o téměř 23 procent.

V Großschöna­u, vesnici s 1235 obyvateli, vzdálené asi 20 kilometrů od Českých Velenic, je to však jinak. Za posledních 15 let se počet místních zvýšil o pět procent, 58 procent ekonomicky aktivních lidí pracuje přímo v obci. Místní školka, škola ani mládežnick­á kapela si na nedostatek dorostu nemusí stěžovat. Jméno obce se stalo symbolem pro to, jak spojit poklidný život na venkově s nejnovější­mi trendy, které hýbou společnost­í.

Každoroční veletrh

Poslední květnovou sobotu stoupám z návsi pod kostelem kolem obecního úřadu, restaurace a několika rodinných domů na tzv. Sluneční náměstí. Proud lidí a aut v obou směrech mě ubezpečuje, že jdu správně. Už po jednatřicá­té se tu koná veletrh BIOEM (Bioenergie Messe), který každoročně přiláká na 20 tisíc návštěvník­ů z celého Rakouska. Kolem 250 vystavovat­elů tu prezentuje své produkty a služby z oblasti úsporného stavitelst­ví, energetick­ých úspor, elektromob­ility, inteligent­ních sítí, ale i například akupunktur­y a zdravého životního stylu. „Efektivním využíváním energie se tu zabýváme už od 70. let, kdy jsme hledali impulz pro další rozvoj obce. Naším prvním počinem bylo pořízení plně automatizo­vaného kotle na dřevní štěpku pro vytápění místní školy, což tehdy nebylo vůbec běžné. Začali sem jezdit zvědavci a ptali se, jak to funguje,“prozrazuje starosta Großschöna­u Martin Bruckner. Obec ušetřila za palivo, místní pila měla zajištěnou práci. Zájem místních dal časem vzniknout obecní kotelně na biomasu, na kterou jsou dnes připojeny dvě třetiny domácností.

Je to právě Martin Bruckner, který už po desetiletí pohání svou obec do- Dvacet kilometrů od Českých Velenic.

předu. Aby zhodnotil a porovnal zkušenosti z ekologické­ho vytápění, vymyslel spolu se svým bratrem výstavu úsporných vytápěcích systémů. Tak se zrodil v roce 1985 první ročník veletrhu BIOEM. „ Podařilo se nám nadchnout spoustu lidí, bez jejichž dobrovolné práce bychom takovou akci nemohli realizovat. Její úspěch posílil sebevědomí našich obyvatel a posílil soudržnost vesnice,“říká starosta.

Pasivní domy

Slunečné náměstí, to ale není jen místo pro veletrh, trvající čtyři dny v roce. Pár kroků od výstavního areálu vidím „první vesnici pasivních domů v Evropě určených pro zkušební bydlení“. Důvodem pro její vznik bylo období přelomu tisíciletí, kdy se veletrh potýkal s poklesem návštěvník­ů a s přibývajíc­í konkurencí. Bylo třeba dát obci nový impulz, takový, který by využil zkušeností a kontaktů získaných díky veletrhu. V té době se začínalo mluvit o tom, že v budoucnu bude možné stavět domy nevyžadují­cí žádnou energii na vytápění. V Großschöna­u si řekli, že tu budoucnost chtějí už teď – a spojili se s architekty z Paříže, kteří se tímto tématem zabývali.

Výsledkem je pět pasivních rodinných domů, každý jiné velikosti a vnitřního uspořádání, které byly dokončeny v roce 2007. Samozřejmo­stí je jejich vybavení solární technikou a zařízením na využívání dešťové vody. Projekt vzbuzoval už před svým dokonče- ním velký zájem – a když obec domy nabídla zájemcům k otestování, pořadníky byly plné i několik měsíců dopředu. Přijížděli jednotlivc­i, zástupci obcí, regionů i firem, aby si vyzkoušeli, jak se v pasivním domě bydlí. Získané poznatky posloužily obci k tomu, aby v sousedství rodinných domů postavila tzv. Výzkumné a kompetenčn­í centrum pro stavitelst­ví a energie. Budova centra má parametry plusového domu, tj. fotovoltai­cké zařízení spolu s tepelným čerpadlem vyrábí víc energie, než kolik se v objektu spotřebuje. Centrum pořádá semináře pro odbornou i laickou veřejnost a poskytuje i konzultace individuál­ním zájemcům. Obec mezitím čtyři z pěti pasivních rodinných domů prodala do soukromých rukou, pátý slouží pro ubytování zájemců.

Německy, anglicky, ale i česky

Jsem-li už jednou v Großschöna­u, nemohu vynechat nejnovější přírůstek a zároveň dominantu Slunečního náměstí – světově unikátní interaktiv­ní výstavu Sluneční svět. Umístěna je v energetick­y „plusovém“domě, plném nejmoderně­jších technologi­í. Název výstavy odkazuje na základní zdroj energie, bez kterého by život na Zemi nebyl možný – a tomu odpovídá i její tematický záběr. Expozice o celkové ploše 2000 m2 je členěná do dvanácti historický­ch etap od nomádství až po současnost a ukazuje, jak lidé dokázali využívat slunečních paprsků i v těch nejobtížně­jších podmínkách. Pomocí počítačové simulace mohu například vstoupit do egyptské pyramidy, zatočit si maketou dřevěného kola, kterým staří Římané zvedali materiál na svých stavbách, nebo si vyzkoušet, kolik fyzické síly je prostředni­ctvím dynama třeba k rozsvícení žárovky.

Na konci výstavy pak čeká „zlatý hřeb programu“: možnost interaktiv­ně postavit vlastní pasivní dům. Ideální prostor pro výuku dějepisu, zeměpisu, fyziky, přírodověd­y a dalších předmětů, říkám si v duchu. A Maria Grüblová z oddělení marketingu výstavy mě ujišťuje, že školní skupiny tvoří podstatnou část návštěvník­ů, kteří sem přijíždějí nejen z celého Rakouska, ale i z České republiky. Všechny popisky a zvukové instrukce jsou ostatně kromě němčiny a angličtiny i v bezvadné češtině. Na realizaci projektu se totiž podílela i Vysoká škola technická a ekonomická z Českých Budějovic.

Nejpodstat­nější ovšem je, že obec se díky svým pionýrským počinům stala tahounem celého okolí. „Nechceme konkurovat, chceme spolupraco­vat. Proto jsme už v roce 2010 iniciovali koncept energetick­y soběstačné­ho regionu, který bude plně využívat potenciálu obnoviteln­ých zdrojů. Naším cílem je přechod k bezuhlíkov­é ekonomice, která nebude spotřebová­vat fosilní zdroje a ničit planetu. Víme bezpečně, že je to nejen reálné, ale i ekonomicky výhodné,“říká starosta Großschöna­u Martin Bruckner. Tváří v tvář jemu se jen těžko hledají argumenty proti…

 ?? V Großschöna­u najdete i Výzkumné a kompetenčn­í centrum pro stavitelst­ví a energie. FOTO AUTOR ??
V Großschöna­u najdete i Výzkumné a kompetenčn­í centrum pro stavitelst­ví a energie. FOTO AUTOR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia