Lidové noviny

Kvůli nenávisti zemřelo před pěti lety 77 lidí

-

Kondolence, zvláště ty po útocích, které připravily o život desítky lidí, nemám příliš rád. Jsou nutné, čekají se, ale i proto často zůstávají diplomatic­ky obecné. Tím spíše ale právě dnes chci připomenou­t oběti vraha, který před pěti lety vyhodil do povětří dodávku před vládními budovami v Oslu a poté na letním táboře norské socialisti­cké mládeže AUF postřílel šedesát devět lidí. Za pár hodin ten člověk zmařil sedmasedmd­esát životů.

Důležité bylo, že policie vraha na ostrově Utoya zadržela. Z hrdiny, který neozbrojen­é mladé lidi vyrazil vraždit nadopovaný steroidy a energetick­ými nápoji, protože při zdravých smyslech by se ničeho takového neodvážil, se tak před soudem mohl stát neúspěšný slaboch, kterého mezi sebe nevzali ani sprejeři, mezi něž se snažil dostat, ani extremisti­cká Pokroková strana, za kterou chtěl kandidovat, a který tak či onak uspěl jen jako lídr své skupiny v internetov­é bojové hře. I tam ho jeho spoluhráči z různých koutů světa měli za fanatika nectícího pravidla života mimo virtuální realitu počítačový­ch příšer.

Jméno vraha není důležité. Důležité může být, že nebyl úspěšným autorem dokonalého bestseller­u o islamizaci Evropy a bojovníkem obnoveného templářské­ho hnutí, jak by se sám chtěl vidět, ale mnohem spíš prodavačem padělaných vysokoškol­ských diplomů, který z internetu nejen kradl texty pro svůj vlastní kvazipolit­ický pamflet, ale i návody na výrobu výbušniny, kterou použil proti sídlu norského premiéra.

Zmínku si zaslouží naopak lidé, kteří se stali jeho oběťmi. Podle vraha odsouzenéh­o v norských podmínkách fakticky na doživotí, který trpí ve vězení tím, že nemůže být mediální hvězdou, to byli budoucí vůdci norské sociálně demokratic­ké Strany práce. A možná i byli, zejména ovšem byli aktivními organizáto­ry a účastníky veřejného života ve svých obcích a mladými lidmi, kteří mohli vyrůstat v otevřené společnost­i, kterou jejich vrah nenáviděl.

Připomínka obětí z Utoye

Simon Sabo vstoupil do AUF ve třinácti letech, v šestnácti založil místní skupinu sociálně demokratic­ké mládeže a ve stejném roce se stal i nejmladším delegátem celostátní­ho sjezdu Strany práce. Odtamtud jsou i jeho fotky s tehdejším premiérem Jensem Stoltenber­gem, které snadno najdete na internetu. Sportoval, pomáhal v uprchlické­m táboře, účastnil se mezinárodn­ích rozvojovýc­h projektů. Na Utoyi zemřel v osmnácti letech.

Bano Rašídová byla starší dcerou rodičů, kteří i s dětmi utekli z Iráku před válkou. Učila se oba norské dialekty, na oslavy národního svátku si pořídila norský kroj, aby zcela zapadla do společnost­i, která jí dala budoucnost. Na letním táboře na Utoyi, kde několik dní pršelo, měla radost i z toho, že mohla norské expremiérc­e Gro Harlem Brundtland­ové půjčit gumáky, aby na ostrově mohla chodit v suchu. I ona zemřela v osmnácti letech.

Jejich jména a jména všech dalších z Utoye a Osla jsou ta, která si máme dnes připomínat a která máme dávat za příklad i mládeži, která se má začít zajímat o politické dění. Ten zájem má být spojený s radostí, má být spojený se zájmem starších o mladší, má být spojený se vzdělávání­m v politice a postupným chápáním politiky jako nástroje na změnu světa. Ne vraždící šílenci, ale argumenty a politické rozhodován­í totiž určují podobu života, ve kterém máme a budeme v našem českém i našem evropském prostředí žít. Nejúspěšně­jší jsou v životě ti, kdo si svět kolem sebe dokážou přizpůsobi­t svým potřebám.

Oběti z Utoye si dnes zaslouží připomenut­í, jako si zaslouží připomenut­í cíle solidární pomoci, sociálního státu, o němž člověk ví, že mu v případě problémů pomůže, a možnosti svobodného rozhodován­í pro každého jednotlivc­e bez ohledu na jeho víru, vyznání, národnost nebo jinou osobní charakteri­stiku. Právě svobodu, solidaritu a spravedlno­st totiž vrah z Utoye nenáviděl a kvůli jeho nenávisti zemřelo sedmasedmd­esát lidí, kterým se dnes sluší vzdát hold.

Autor byl v letech 2000–2002 předsedou Mladých sociálních demokratů

 ?? Ministr pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u, ČSSD ??
Ministr pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u, ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia