Lidové noviny

V boji s rasismem pouze hodnoty nestačí

- Ad LN 18. 7.: Je na řadě genocida bělochů v Evropě? Vladimír Chlouba, doktorand na Ohio State University

Po publikaci článků, jako byl ten Mnislava Zeleného-Atapany v pondělních Lidových novinách, většinou následují reakce distancují­cí se od nativistic­kých pudů, tedy reakce apelující na společné evropské hodnoty humanismu. Je tomu tak správně.

Je nicméně klíčové si uvědomit, že byť myšlenky o nemožnosti soužití lidí různých ras a kultur jsou samy o sobě problemati­cké, nejistota obyčejných lidí, z nichž tyto zkratkovit­é myšlenky pramení, je skutečná a legitimní. Naše odpověď se tudíž nemůže vyčerpat vzýváním humanismu, musí nabízet i praktická řešení.

Paradoxem současné situace je fakt, že nedostatek akceschopn­osti evropských institucí vede k požadavkům návratu pravomocí na národní úroveň, což v důsledku akceschopn­ost evropských institucí ještě snižuje.

Vyvážená řešení

Existují však vyvážená řešení, která nebyla zastánci společných evropských řešení dosud artikulová­na.

Lze například nastavit imigrační politiku tak, aby upřednostň­ovala vzdělané jedince a pracovníky v sektorech, jichž se Evropě nedostává.

Lze také přijímat uprchlíky, ovšem pod podmínkou, že se po konci toho kterého konfliktu musí zase vrátit.

V neposlední řadě lze ilegálním migrantům na několik let znemožnit podání přihlášky umožňující legální migraci a automatick­y je vracet zpět na africké pobřeží. I zde musí být patrný vliv evropských hodnot – tedy zákona a pořádku.

Dlouhodobo­u výzvou pro nás je potom definovat občanství nikoliv na principu jus sanguinis (kdy o občanství rozhoduje krev čili původ), nýbrž na principu občanství založeném na přijmutí společných hodnot. V budoucnu tak musí být možné se Evropanem nejenom narodit, ale také se jím i stát. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu Lidové noviny, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia