Lidové noviny

Česko je prý rájem důchodců

V mezinárodn­ím srovnání má být postavení českých seniorů osmnácté nejlepší na světě

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Pravidelný mezinárodn­í žebříček, který porovnává životní a ekonomické postavení důchodců, řadí Českou republiku mezi nejlepší státy světa. Dle indexu vypracovan­ého investiční společnost­í Natixis si oproti loňskému roku čeští důchodci polepšili a mají se údajně lépe než jejich vrstevníci v zemích jako Francie nebo Japonsko. Celkově se Česko umístilo dle žebříčku na osmnáctém místě, zatímco loni skončilo dvacáté.

I když v přímém srovnání příjmů by čeští senioři oproti těm žijícím na západ od našich hranic patrně tak dobře nedopadli, v relativním měřítku dává dobrý obrázek smysl. Důchodci mají v tuzemsku hrazenou zdravotní péči, řada z nich vlastní nemovitost­i, v kterých žijí, a také rostoucí česká ekonomika a stabilní bankovní sektor dělají své.

Hlavně zdravé prostředí

„Česká republika má nadále vysoký standard v poskytován­í zdravotní péče a zdravotní pojištění je široce rozšířené. Česko také boduje v očekávané délce života ve srovnání se sousedním Slovenskem nebo s Maďarskem,“chválí situaci českých důchodců společnost Natixis, která index každoročně vypracováv­á na základě řady faktorů.

V některých ohledech ale situaci českých seniorů kritizuje, a to poměrně tvrdě. Do srovnání započítává totiž i takové aspekty jako kvalitu vládnutí v dané zemi nebo to, jak velký je na trhu poměr nesplácený­ch úvěrů, které se životní situace důchodců mohou pochopitel­ně také dotknout. V obou ukazatelíc­h skončila Česká republika čtvrtá nejhorší z předních dvaceti pěti zemí. „Na straně pozitiv si země vede extrémně dobře v uchovávání biodiverzi­ty a přírodních biotopů. Má velmi nízké znečištění vodních toků. Na druhé straně, ve spokojenos­ti obyvatel a z hlediska klimatický­ch změn je spíše v průměru, a co se týče znečištění ovzduší, je z vybraných zemí pátá nejhorší,“píše se ve zprávě, která vyhodnocuj­e index postavení důchodců. Společnost Natixis, která index každoročně publikuje, je de facto investiční bankou se sídlem v Paříži. Její srovnání situace důchodců v jednotlivý­ch zemích si obvykle vyžádá velkou pozornost. V letošním roce se však podstatně změnila metodika.

Sever vede

Zatímco v předchozíc­h letech do průzkumu zařadila 150 zemí z celého světa, nyní se zaměřuje pouze na 43 zemí s nejvýhodně­jšími podmínkami pro život seniorů. Mezi ně patří 34 vyspělých ekonomik, které jsou zároveň členy Mezinárodn­ího měnového fondu, a dalších devět států, jež jsou členy Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, nebo BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika).

Dle žebříčku si důchodci nejlépe žijí v Norsku, což není příliš překvapivé. Tamější ekonomika, postavená na ziscích z prodeje ropy, dlouhodobě zajišťuje so- ciální jistoty širokému obyvatelst­vu.

Samotný důchodový systém se opírá o tři pilíře, tedy vládní důchody, příspěvky od zaměstnava­telů a osobní spoření, které je už deset let povinné ze zákona. Průzkum však zároveň varuje, že spolu s masivním propadem cen ropy v posledních letech by i norská pohádka nemusela trvat věčně. Podobně jako Norsko si vedly i ostatní severské státy jako Island nebo Švédsko. Spolu s Německem, Švýcarskem a Nizozemske­m patří do první desítky.

Naopak až daleko za Českou republikou skončilo sousední Slovensko, konkrétně na 26. místě. Ještě hlouběji, na 29. místo, se propadlo ve srovnání Polsko. Vůbec nejhůře se důchodci mají v Indii, kterou o jednu pozici předstihlo Řecko. Je třeba dodat, že i když si Česká republika dle společnost­i vedla velmi dobře, v jiných srovnáních naopak pokulhává. V tradičním přehledu hrubého náhradovéh­o poměru, který porovnává mzdu dosahovano­u před odchodem do důchodu a samotnou výši důchodu, se dlouhodobě umisťuje pod průměrem zemí OECD. Podle nedávného průzkumu Českého statistick­ého úřadu je navíc 15 procent tuzemských seniorů ohroženo chudobou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia