Lidové noviny

Norsko těží z pokémonů

-

České aerolinie konečně špatným časům? Podle teď zveřejněný­ch výsledků nejspíše ano. ČSA hospodařil­y v 1. pololetí se ziskem 72,4 milionu korun. Je to meziroční nárůst o téměř 60 milionů korun a nejlepší pololetní hospodářsk­ý výsledek za deset let. Provozní zisk dosáhl v prvních šesti měsících roku 47,3 milionu korun, loni ve stejném období skončily ČSA v provozní ztrátě 154,1 milionu korun. No snad se bude takto dařit i do budoucna.

Musk, šéf amerického výrobce luxusních elektrický­ch vozů Tesla Motors, chce expandovat do oblasti solárních systémů a sdílení aut. Pracuje také na několika nových vozidlech, už příští rok by podnik mohl představit elektrická nákladní auta a autobusy. To trochu děsí investory. Musk totiž ještě nesdělil, jak hodlá nové projekty financovat. Tesla přitom stále potřebuje značné objemy peněz ke svému dalšímu rozvoji.

hra Pokémon Go slaví po celém světě obří úspěch. Norové na ní dokonce asi jako jeden z mála národů na světě i vydělávají. Tamní státní fond, který investuje peníze získané z těžby ropy, totiž vsadil na akcie japonské společnost­i Nintendo, která za hrou stojí, už v roce 1998 a dnes vlastní asi 0,73 procenta všech jejích akcií. Podíl norského fondu má dnes hodnotu asi 300 milionů dolarů. Akcie Nintenda totiž po vydání hry zažily raketový nárůst. Inu, je evidentní, že investovat v delším horizontu se vyplatí.

si myslel, že šéf Evropské centrální banky Mario Draghi včera pohne kormidlem v podobě změny úrokových sazeb, bude zklamán. ECB navzdory dlouhodobě nízké inflaci v eurozóně a obavám z možných dopadů takzvaného brexitu na ekonomiku měnového bloku ponechala sazby beze změn.

Draghi na tiskové konferenci prohlásil, že Rada guvernérů nemá dost informací, aby přijala rozhodnutí. Hodnocení makroekono­mické situace se tudíž rozhodla rada ponechat na dobu, až bude mít k dispozici více dat, včetně nových prognóz ECB. Takže možná v září.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia