Lidové noviny

Nákup letenky: vyčkávat se vyplatí

- MICHAL PAVEC

Češi kupují letenky jen několik týdnů před cestou. Čekají, zda bude jejich „pláž“bezpečná.

PRAHA Přístup Čechů k nákupu letenek se v posledním roce výrazně změnil. Lidé si, hlavně při cestování po Evropě, přestali místa v letadlech rezervovat mnohoměsíc­ů dopředu. Palubní lístky si pořizují jen pár týdnů před odletem. Dlouho váhají mimo jiné kvůli bezpečnost­ní situaci.

Pasažéři si luxus s vyčkáváním můžou dovolit. Cestování po Evropě, jejíž letoviska jsou logicky nejčastějš­ími prázdninov­ými destinacem­i českých turistů, je díky silné konkurenci a nízkým cenám paliva poměrně levné. Někteří prodejci dokonce tvrdí, že u vybraných letovisek jsou letenky na historický­ch minimech.

Zpáteční let na Maltu může při ideální konstelaci stát i pod pět tisíc korun, stejně tak cesta na španělskou Mallorku. Záleží samozřejmě na termínu i dalších faktorech.

Trend, kdy se výrazně zkracuje dobamezi nákupem letenky a cestou, je patrný hlavně v létě, kdy se lidé na poslední chvíli rozhodují, kam vyrazí za sluncem a koupáním. Podle údajů společnost­i Kiwi činil průměrný interval nákup–odlet u českých zákazníků ještě v dubnu 43 dnů. V červenci už to bylo jen 34 dnů.

Změnu chování potvrzují i další velcí hráči na tuzemském trhu. „Lidé dříve letenky nakupovali i několik měsíců dopředu, to nyní neplatí. Vyčkávají na aktuální bezpečnost­ní situaci v destinaci, kam chtějí cestovat,“říká šéf portálu Letuška Josef Trejbal.

Mnohokrát omílané pravidlo říkalo, že nejlepší cenu zákazník získá tři měsíce před odletem. To obecně stále platí u vzdálenějš­ích destinací, kam tolik nelétají nízkonákla­doví dopravci jako Ryanair či easyJet. V Evropě, která je jejich linkami doslova protkaná, už musí s cenami dolů i tradiční aerolinky jako Lufthansa, ČSA či Air France.

Proto nákup letenky třeba dva týdny dopředu zákazníka nezruinuje a téměř do poslední chvíle tak lidé můžou přemýšlet o nejvhodněj­ší přímořské destinaci.

„Ceny letenek v posledním roce klesají především kvůli tomu, že aerolinky omezují služby, které byly dříve u klasických dopravců zahrnuty v ceně letenky. Typicky jde o jídlo na palubě, přepravu zavazadla nebo rezervace sedadla několik dnů před odle- tem,“popisuje Věra Janičinová, která má ve společnost­i Student Agency na starosti letenkovou divizi.

Tradiční aerolinky, které si dříve tolik zakládaly na výjimečnos­ti služeb, se dlouhodobě přibližují servisu lowcostový­ch dopravců. Běžný pasažér totiž luxus na krátkých přeletech po Evropě bez- tak příliš neocení. Navíc se naučil vyčkávat a ví, že se to vyplatí.

„U destinací v Evropě, kde jsou ceny dlouhodobě nízké, klienti kupují letenky i pár týdnů nebo dnů před odletem, reagují na akční nabídky aerolinek. Někteří zákazníci zase vyčkávají podle aktuální bezpečnost­ní situace,“doplňuje Janičinová.

Chování zákazníků tak můžou ovlivňovat třeba zprávy o aktuálním pohybu uprchlíků po jednotlivý­ch řeckých ostrovech, politická nestabilit­a v Turecku či teror na francouzsk­ém pobřeží. Tento stav je však pro cestovatel­e zároveň nevýhodný. Pokud si pro dovolenou s rodinou vybral (relativně) bezpečné letovisko, u něhož sází na jistotu, může mít i smůlu.

„Některé linky jsou již vyprodané nebo téměř vyprodané a ceny jsou samozřejmě vyšší – přímé lety kolem osmi tisíc,“líčí Josef Trejbal z Letušky. Může jít třeba o výše zmíněné Řecko, kterým sice procházejí migranti, ale zároveň tamní turismus neničí útoky teroristů, jako je tomu například v nedalekém Turecku.

Dlouhodobo­u stálicí – i v letních měsících – je pak Londýn. Z Česka tam lidé létají z Prahy, Brna i Ostravy a využívají hlavně nízkonákla­dové dopravce, kteří si na trase tvrdě konkurují.

Podle zákaznický­ch dat prodejního portálu Kiwi míří do Londýna šestnáct procent jeho českých zákazníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia