Lidové noviny

Vlk z Wall Street se točil z tunelovaný­ch peněz

- PETR KAIN

PRAHA/NEW YORK Americký film Vlk z Wall Street pojednává o Jordanu Belfortovi, který svými podvody s cennými papíry obral klienty o zhruba 110 milionů dolarů. Jak se ukazuje, ve srovnání s producenty snímku byl Belfort ještě neviňátko. Společnost Red Granite Pictures, která tvůrcům filmu poskytla přes sto milionů dolarů, tyto peníze podle amerických vyšetřovat­elů nezákonně vyvedla z malajsijsk­ého státního fondu 1MDB.

Fond byl založen v roce 2009, aby pomohl místnímu hospodářst­ví. Jenže velká část peněz byla během posledních let rozkradena. Celkem tak mělo být vytunelová­no na 3,5 miliardy dolarů, za něž byly nakoupeny luxusní nemovitost­i v New Yorku, Kalifornii či Londýně, obrazy od Vincenta van Gogha či Moneta nebo soukromý tryskáč.

„Bohužel, mnozí zkorumpova­ní představit­elé se k tomuto veřejnému fondu chovali jako ke svému soukromému účtu,“prohlásila americká ministryně spravedlno­sti Loretta Lynchová. Její resort již ve středu podal žalobu, v níž požaduje zabavení majetku v hodnotě jedné miliardy dolarů, což je částka, která při transakcíc­h prošla americ- kými bankami. Kromě nemovitost­í a jednoho van Goghova obrazu chtějí Američané získat i peníze, které film vydělal. Vedle USA se kauze věnují vyšetřovat­elé v dalších třech zemích: Singapuru, Švýcarsku a Lucembursk­u.

Federální vláda podle Lynchové zatím není ještě připravena podat žaloby na finančníky, kteří se na transakcíc­h podíleli. Z žaloby na zabavení majetku je nicméně patrné, že peníze ze státního fondu vyváděli lidé napojení na malajsijsk­ého premiéra Najiba Razaka. Jeho jméno sice v žalobě není uvedeno, je v ní ale na tři desítky zmínek o „malajsijsk­ém představit­eli 1“, na jehož účtech skončily stovky milionů dolarů. Podle zdrojů listu Wall Street Journal je oním představit­elem právě Razak. O jeho zapletení do kauzy svědčí i další důkazy. Spoluzakla­datelem zmíněné produkční společnost­i Red Granite Pictures je jeho nevlastní syn Riza Aziz. Jedním z hlavních aktérů aféry je Jho Low, malajsijsk­ý finančník, přítel Rizy Azize a důvěrník premiéra Razaka.

Do transakcí je zapleten i někdejší šéf ropné společnost­i Internatio­nal Petroleum Investment Company Khadem Abdullah al-Qubaisi, přes jehož společnost­i se měly ukradené peníze vyprat a posílat na Razakovy účty. Jak žaloba zmiňuje, Low, Riza Aziz i al-Qubaisi si za vytunelova­né peníze žili na vysoké noze. Zaplatili za ně například dluhy v lasvegaský­ch kasinech ve výši 24,4 milionu dolarů, více než pět milionů dolarů utratili za pronájem soukromých tryskáčů, zhruba 2,7 milionu dolarů za pronájem závodních jachet.

Hlavní hvězdě filmu Leonardu DiCapriovi také koupili speciální dárek k narozeniná­m. Sošku Oscara, kterou v roce 1954 získal Marlon Brando za hlavní mužskou roli ve filmu V přístavu. Zaplatili za ni 600 tisíc dolarů.

 ?? Z hlavních aktérů aféry je Jho Low, malajsijsk­ý finančník a důvěrník premiéra. FOTO REUTERS ?? Jedním
Z hlavních aktérů aféry je Jho Low, malajsijsk­ý finančník a důvěrník premiéra. FOTO REUTERS Jedním

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia