Lidové noviny

Unipetrol vydělal i díky pojistce

- MIROSLAV PETR

PRAHA Unipetrol sčítá ztráty způsobené loňským výbuchem v litvínovsk­é chemičce, která omezila fungování sousední rafinerie, a květnovou havárií v rafinérii Kralupy, jež prakticky úplně zlikvidova­la domácí výrobu benzinu.

Zisk holdingu, kterému havárie postihly dva nejdůležit­ější obory podnikání – petrochemi­ckou výrobu a rafinérie, klesl za první pololetí z loňských pěti na letošní tři miliardy korun. Tržby se propadly o 32 procent na 38,2 miliardy korun.

S tím souvisí i pokles míry využití kapacit rafinerií. Klesla v letošním druhém čtvrtletí na 46 procent oproti 95 procentům před rokem.

Pokles zisku mohl být ale ještě větší. Unipetrolu však pomohlo zvýšení prodeje pohonných hmot (i díky přeprodeji dováženého paliva), levná surovina – ropa – a především započtení 3,9 miliardy korun, první části plnění vyplacenéh­o pojišťovno­u za havárii v Litvínově z loňského srpna, která plně vyřadila tamní etylenovou jednotku, a vlivem toho byla snížena i produkce napojené rafinérie.

Škody za miliardy

Unipetrol vyčíslil, že ke konci letošního prvního pololetí dosáhla škoda vlivem ušlého zisku k 6,6 miliardy korun a náklady na opravy sumy 4,1 miliardy. Dohromady tedy zatím uplatňuje na pojišťovně 10,7 miliardy.

Do toho letos v květnu přišla ze zatím nezjištěný­ch příčin havárie kralupské rafinerie. Česko je je škoda, kterou zatím k červnu letošního roku vyčíslil Unipetrol následkem loňské srpnové havárie v litvínovsk­é chemičce. Z toho: 6,6 miliardy – ušlý zisk 4,1 miliardy – náklady na opravu

od té doby závislé na dovozu benzinu. V tomto případě odhadli zástupci Unipetrolu škodu na ušlém zisku ve druhém čtvrtletí na 300 milionů korun a náklady na opravu na 400 milionů.

Ve všech případech platí – zatím. Škody dál narůstají do doby, než se v Litvínově i Kralupech opět rozjede výroba naplno. To by mělo být ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Produkce chemičky začne nabíhat postupně od konce léta.

„V současnost­i úspěšně dokončujem­e opravné práce na etyleno- vé jednotce (v Litvínově – pozn. red.) a v následujíc­ích týdnech začneme s postupným najížděním výroby. V průběhu srpna předpoklád­áme zprovozněn­í osmi z deseti pecí, což by se mělo pozitivně promítnout do výsledků za třetí čtvrtletí,“uvedl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejews­ki, který začátkem července vystřídal dosavadníh­o šéfa Marka Switajewsk­eho.

Petrochemi­ckému holdingu klesl za pololetí vlivem havárií v Litvínově a Kralupech profit z loňských pěti na tři miliardy korun. Do plusu pomohla společnost­i i první částka z pojištění ve výši 3,9 miliardy. korun

Žádné překvapení

Analytiky stav hospodařen­í Unipetrolu v souvislost­i s oběma haváriemi nepřekvapi­l. Podobná čísla zisku a tržeb ve svých odhadech předpoklád­ali. Žádné velké překvapení se tedy nekonalo ani při obchodován­í s akciemi Unipetrolu na pražské burze.

„Hospodářsk­é výsledky Unipetrolu za druhé čtvrtletí roku 2016 byly plně v souladu s tržním konsensem. Očekáváme neutrální reakci trhu,“řekl ke zveřejněný­m datům Ondřej Koňák, analytik Patria Finance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia