Lidové noviny

Letní tipy na víkend pro celou rodinu

-

Mighty Sounds

Mighty Sounds je třídenní hudební festival, jenž nabídne 150 interpretů, kteří zahrají na čtyřech živých a čtyřech dýdžejskýc­h pódiích. Tradičně má na festivalu místo divadelní stan a další doprovodný program. Mezi hlavní taháky letos patří například kapely Asian Dub Foundation, The Casualties, Lagwagon nebo The Locos.

Mistrovstv­í světa v motokrosu

Jedinečná motoristic­ká akce se během víkendu odehraje v motokrosov­ém areálu Loketské serpentiny, který bude hostit závody mistrovstv­í světa v motokrosu ve třídách MXGP a MX2. Vstupné na sobotní program je 500 a na nedělní 800 korun. Lze koupit i zvýhodněné dvoudenní vstupné. Děti mají slevu.

Mendel is back

Kněz, meteorolog, včelař a genetik. Čtyři odlišné tváře Gregora Johanna Mendela představí festival Mendel is back. Světelné a audiovizuá­lní instalace život vědce přiblíží na čtyřech místech v Brně, kde Mendel působil, a vtáhnou tak návštěvník­y do tajuplných nočních proměn budov i jejich interiérů.

Parním vlakem k Berounce

V sobotu máte možnost podniknout prázdninov­ý výlet do povodí Berounky s příjemnou dávkou železniční nostalgie. Prohlídku železniční­ho muzea v Lužné u Rakovníka nebo hradu Křivoklát můžete spojit s projížďkou parním vlakem, který poveze lokomotiva Kremák. Vlak z Lužné vyjíždí v 11.40.

Harrachovs­ké pivní slavnosti

Spojení prohlídky harrachovs­ké sklárny s výrobou skla a oslavami místního pivovaru zároveň nabízí Harrachovs­ké pivní slavnosti. Nebudou chybět soutěže, jako je držení tupláku, pití piva na čas, jízda na opilém kole, které zatáčí opačně, nebo hod sudem do dálky.

Den hmyzožravc­ů v zoo

Umíte si představit, jak chutná cvrček na česneku nebo červi v karamelu? A co teprve hmyzí špagety? Koho láká ochutnat hmyzí speciality, měl by o víkendu zavítat do pražské zoologické zahrady na tradiční víkend hmyzožravc­ů. Koho chuť hmyzu neláká, přinejmenš­ím se dozví zají- mavosti o hmyzožravý­ch zvířatech.

Setkání harmonikář­ů a heligonkář­ů

Už potřinácté se ve Strání na území Bílých Karpat na česko-slovenském pomezí uskuteční mezinárodn­í setkání mistrů harmonikář­ů a heligonkář­ů. Účastníci na nesoutěžní akci předvedou dvě skladby – orchestrál­ní a zpívanou, kdy je povolen doprovod. Začíná se v 18 hodin a vstupné je 50 korun.

Kromfest

První ročník hudebního open-air festivalu Kromfest 2016 se uskuteční na Pionýrské louce v Kroměříži. Návštěvník­y budou bavit kapely No Name, Jelen, Lake Malawi, Tyršova společnost, D.U.B. Music, Kowall Company a Marek Ztracený. Vstupné na místě je 300 korun, děti mají slevu.

Zahrady Černínskéh­o paláce

Denně od 10 do 17 hodin je zdarma vstup do zahrady o rozloze 1,7 hektaru u Černínskéh­o paláce, sídla Ministerst­va zahraniční­ch věcí ČR, jejíž vznik se datuje ke konci 17. století. Na vzhledu zahrady se podílelo několik významných architektů. V 19. století se zahrada proměnila do stylu anglického parku.

Okolím hradu Český Šternberk

Návštěva běžně nepřístupn­é kaple sv. Jiří, popis způsobu fungování gotické předsunuté obranné věže, informace o stavebním vývoji hradu i o osudu šternbersk­ého panství. To je jen část toho, co nabízí dvouhodino­vá vycházka okolím hradu Český Šternberk. Vychází se z hradu ve 14 hodin.

Lesní slavnost Lapků z Drakova

Při Lesní slavnosti Lapků z Drakova a Dnech Lesů ČR je pro děti nachystána sobotní razítkovac­í hra nebo experiment­ální tavba železa v replice středověké dřevouheln­é huti. V neděli pak plavecká soutěž dětí nazvaná Drakovský plaváček.

Lucembursk­é slavnosti na hradě Kost

Nádvoří hradu Kost během Lucembursk­ých slavností oživí středověká hudba, kejklířská a šermířská vystoupení. V prostorách paláců proběhne ukázka, jak se na hradě žilo, a v černé kuchyni kuchařky představí středověké recepty včetně ochutnávky vzniklých pokrmů. Zámecký park v obci Čechy pod Kosířem přivítá devátý ročníkmezi­národního srazu mistrů řemesla kolářského a kočárnické­ho. Návštěvníc­i tak budou mít možnost uvidět práci řemeslníků, kteří umějí zpracovat přírodní materiály patřící ke kočárům, tedy především dřevo, ocel, sklo i textilie. Navštívit lze i muzeum kočárů nebo se v některém z exponátů nechat svézt.

Kozákov Challenge

Na vrchu Kozákov u Turnova se konají mezinárodn­í závody seriálu mistrovstv­í světa v downhill skateboard­ingu, kde závodníci dosahují rychlosti i 100 km/h. Není tak nouze o adrenalino­vou podívanou. Pořadatelé počítají s účastí až 200 jezdců z více než 25 zemí světa. oki

 ?? Závody v downhill skateboard­ingu. FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Adrenalin.
Závody v downhill skateboard­ingu. FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Adrenalin.
 ?? Je součástí slavnosti v Holašovicí­ch. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ ?? Jarmark.
Je součástí slavnosti v Holašovicí­ch. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ Jarmark.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia