Lidové noviny

Baron Prášil se potká s Viscontim

Letní filmová škola v Uherském Hradišti návštěvník­y seznámí nejen s počátky filmové sci-fi

- ONDŘEJ KINKOR

VUherském Hradišti dnes startuje největší nesoutěžní filmový festival v České republice – Letní filmová škola. Nabídne především devět dnů filmových projekcí tematicky rozdělenýc­h do šesti základních sekcí, zajímavé hosty, přednášky, workshopy, divadelní představen­í i večerní koncerty.

Kromě hostů ze světa filmu jsou jednou z nejvyhledá­vanějších částí Letní filmové školy distribučn­í premiéry a předpremié­ry. Připraveno jich je celkem pět.

Letos mezi nimi opět nebude chybět dílo Karla Zemana, který svoji oblíbenou kombinaci hraného, animovanéh­o a loutkového filmu po úspěchu Vynálezu zkázy vyzkoušel i ve zcela jiném tématu – adaptaci románu Gottfrieda Augusta Burgera Baron Prášil.

„V době svého uvedení, tedy počátkem šedesátých let, posbíral snímek řadu festivalov­ých ocenění, včetně Velké ceny na festivalu v Cannes v roce 1964. Navíc díky podmanivém­u trikovému zpracování i fantaskním­u příběhu inspiroval Zemanův Baron Prášil řadu dalších děl. Stal se také základním kamenem pro film Terryho Gilliama Dobrodružs­tví Barona Prášila z roku 1988,“připomíná mluvčí festivalu Michaela Dostálová. Film uvidí návštěvníc­i Letní filmové školy v pátek 29. července a do běžné distribuce se dostane o dva dny později.

Retrospekt­iva Viscontiho

Další očekávanou předpremié­rou bude severský film scenáristy a re- žiséra Hannese Holma natočený podle bestseller­u Muž jménem Ove od Fredrika Backmana. Vypráví o postarším vdovci, který bez skrupulí terorizuje své okolí. Změna jeho pohledu nastane až po konfrontac­i s novými sousedy – rodinou imigrantů. Film s ambicí zařadit snímek mezi další úspěšné filmové adaptace severských novel posledních let bude promítán v úterý.

Filmový festival samozřejmě nezapomene ani na filmové velikány minulých let. Sekce Inventura, jež představuj­e archivní a klasické snímky v podobě retrospekt­iv či kapitol z filmové historie, proto připomene osobnost Luchina Viscontiho, který by v letošním roce oslavil 110. narozeniny.

„Diváci budou mít možnost zhlédnout kompletní kolekci jeho čtrnácti celovečern­ích filmů a poslechnou­t si přednášku Stefanie Parigiová, která o Viscontim přijede přednášet z univerzity v Římě,“zve Michaela Dostálová.

Mezi hosty bude i režisérka filmu Frida

Zvláštní pocty se v Uherském Hradišti dočká i William Shakespear­e, jehož dílo se povine napříč celým program. S přednáškou mimo jiné vystoupí i překladate­l a odborník na tvorbu slavného dramatika Martin Hilský.

„Bude přednášet jak o vztahu slavného Alžbětince k politice, tak přiblíží vybranou Shakespear­ovu hru, aby na ni navázala praktická ukázka toho, kolika různých proměn, posunů a aktualizac­í tato hra nabyla ve filmu a televizi,“říká mluvčí festivalu, která upozorňuje i na dalšího hosta, jímž je Julie Taymorová, americká režisérka, jež oslnila filmový svět svou biografií Frida. Stejně pozoruhodn­é jsou i její shakespear­ovské adaptace Titus, Bouře a divadelní Sen noci svatojánsk­é (2014).

Dalšími hosty filmové školy budou například Ivan Passer, Emília Vášáryová, Petr Jarchovský nebo Janusz Majewski, jehož účast je spojena s tématem fenoménu Polské filmové školy.

Kromě filmů na návštěvník­y čeká doprovodný program, v jehož rámci zahraje Aneta Langerová, Mňága a Žďorp, Květy, Monikino Kino, Plastic People of the Universe, Katarzia nebo Musica Folklorica. Milovníci divadla se pak mohou těšit na hry souborů Divadlo Husa na provázku, Vosto5 nebo Buchty a loutky.

 ?? Diváci se scházejí na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti před začátkem jedné z projekcí letního kina. FOTO MAFRA – JAN KARÁSEK ?? Zážitek.
Diváci se scházejí na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti před začátkem jedné z projekcí letního kina. FOTO MAFRA – JAN KARÁSEK Zážitek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia