Lidové noviny

Rozhodnuto. Ruští atleti nesmí do Ria

- MIROSLAV NĚMÝ

Hotovo, ruští atleti se nezúčastní olympiády. Roste šance, že na hry nepustí celou ruskou výpravu.

PRAHA Slavnostní večer, na němž se dnes měl prezident Vladimir Putin setkat s ruskými olympionik­y pro Rio, se ruší. „Musíme počkat, co v nejbližšíc­h dnech přijde,“řekl šéf výpravy Igor Kazikov. A dost možná přijde historický, průlomový verdikt o tom, že kvůli dopingu lze z olympiády vyloučit celou zemi. Hry v Riu startují za dva týdny a budou na nich chybět ruští atleti. Arbitráž v Lausanne seznala, že lze uplatnit princip kolektivní viny, a tak účast v Brazílii zatrhla 68 Rusům a Ruskám. Ti zbylí se verdikt dozvědí nejdříve v neděli, nakdy Mezinárodn­í olympijský výbor svolal mimořádnou telekonfer­enci; o trestu pro celou ruskou výpravu by mělo být rozhodnuto nejpozději do úterý. „Atletické rozhodnutí“leccos naznačuje, ale pořád platí, že spousta klíčových detailů je zastřených. Tady jsou ty nejpodstat­nější.

1. Může MOV vyloučit Rusy?

Otázka za milion! Ale klíčovou indicií je, že verdikt z Lausanne nabízí právní rámec pro plošný trest. Jinými slovy: když to jde u atletiky, jde to také u celé výpravy. „Rozsudek budeme studovat a analyzovat,“uvedl MOV. Čtvrteční precedens prezidentu Thomasi Bachovi teoreticky rozvazuje ruce, otázkou je, zda o to vlastně stojí.

2. Co hovoří proti zákazu?

Obrovský tlak z Ruska, nyní ještě silnější. „Lituji tohoto rozhodnutí,“vzkázal přes mluvčího Vladimir Putin. Mocný ministr sportu Vladimir Mutko pronesl, že „je čas přemýšlet o civilním soudu“. Vyloučit atlety, anebo všechny sportovce, to je rozdílný příběh, zvlášť když má Bach blízký vztah k Putinovi. Z ruského pohledu by mohlo být snesitelný­m kompromise­m třeba to, že „obětují“atlety, ale zbylé udrží. Tohle bude velká hra o velké peníze, neboť bez jejich zástupců najednou olympiáda ztrácí smysl pro 140 milionů ruských diváků u televizí.

3. Mají někteří Rusové naději?

Ano, včetně atletů. Běžkyně Julija Stěpanovov­á pomohla s manželem doping v Rusku odhalit, dálkařská krasavice Darja Klišinová trénovala mimo vlast a v zahraničí se podroboval­a i dopingovým kontrolám – start jim povolila Mezinárodn­í atletická federace. Podobný přístup by mohl použít iMOV. Startovali by pod neutrální, či ruskou vlajkou? Stihlo by se za tak krátkou dobu rozlišit, kdo patří mezi nevinné? Nepřišly by kvůli tomu pak jen další a další následné soudní spory? Otázky, samé otázky.

4. Jak velký chaos by nastal?

Obrovský. Nejde ani tak o Mut- kem zmíněné soudy, ty by se do Ria stihly těžko. Podstatný je právě čas do startu olympiády. Když českou výpravu v úterý narychlo kvůli odřeknutí jiných zemí doplnil mezi jachtaři Karel Lavický, už neměl místo v hotelu v maríně a jeho kouč nedostal plnou akreditaci. Volných míst mohou být pár dní před startem stovky! Možnosti jsou v podstatě dvě: buď chaos rozvířit snahou o bleskové řešení, nebo prostě ruská místa zrušit a snížit celkový počet olympioni- ků v Brazílii. To se zdá jako výrazně jednodušší.

5.

Viz předchozí otázka – kdo ví. Konkurenti z Ruska jim mohou odpadnout úplně, mohou být nahrazeni jinými národnostm­i, případně někteří Rusové mohou „projít“sítem, jsou-li dopingově neposkvrně­ni. Že by v případě vyloučení celé výpravy Češi náhle zažili medailovou explozi, se čekat určitě nedá.

6.

Argumentac­i víceméně shrnují slova Jana Chlumského, který šéfuje boji s dopingem v Česku: „Byl bych pro vyloučení všech ruských sportovců. Neříká se mi to lehce a jsem přesvědčen, že výjimky existují, ale všechno bylo doopravdy tak rozšířené, že jde o nezbytný krok.“I šéf světové atletiky Sebastian Coe řekl, že nejde „o den plný triumfální­ch stanovisek“, nýbrž o počátek očisty. Zákaz podpořil také Usain Bolt.

7. Jak by to pomohlo Česku? Jak argumentuj­í obhájci verdiktu? Přišlo z Ruska pokání?

Tyčkařka Jelena Isinbajevo­vá jedovatě řekla: „Aspoň si zástupci ostatních pseudočist­ých zemí mohou užít svých pseudozlat­ých medailí. Stejně jste se nás vždycky báli. Je to politika, pohřbili jste atletiku.“Kladivář Sergej Litvinov naopak uvedl: „Jsem smutný, ale snad tím neskončí jen náš dopingový systém, ale všechny.“

Isinbajevo­vá ani Litvinov už šanci nemají, jiní doufají. Marně? Poznámka k tématu na straně 10

 ??  ?? Vítězové z Londýna.
Vítězové z Londýna.
 ?? Půlkařka Marija Savinovová (vlevo) a výškaři Ivan Uchov a Anna Čičerovová olympijské zlato v Riu neobhájí. FOTO ČTK/ AP ??
Půlkařka Marija Savinovová (vlevo) a výškaři Ivan Uchov a Anna Čičerovová olympijské zlato v Riu neobhájí. FOTO ČTK/ AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia