Lidové noviny

Van Kessel trefil Slavii postup

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Tisíce párů rukou na severní tribuně tleskaly, jako by Slavia vyhrála fotbalovou Evropskou ligu. Ve skutečnost­i jen splnila povinnost a prošla ze 2. předkola, ale i to fanouškům udělalo obrovskou radost.

Pokažený zápas v Tallinnu, kde tým z Edenu prohrál 1:3, už nikoho nezajímal. Odvetu s Levadií Slavia zvládla, zvítězila 2:0 a postupuje.

Zaslouženě, ale byla to pořádná dřina!

Dlouho návrat do evropských pohárů po sedmi letech zaváněl blamáží, a to i přesto, že Slavia odevzdanéh­o soupeře za celých 90 minut utkání nenechala ani jednou vystřelit na branku a odehrála prakticky celé utkání na jeho polovině.

Vedla rychle, už po devíti minutách se trefil kanonýr Škoda, který do odkryté brány uklidil centr Van Kessela, vytoužené posily z Trenčína.

Pak se fanoušci víc než hodinu nervovali, sledovali plno zahozených šancí.

Až ve chvíli, kdy se zdálo, že Tallinn obrovský tlak ustojí, je uklidnil právě milionový útočník původem z ostrova Curaçao.

Rychlostně všechny předčil

Hlavou zatloukl míč do branky pod kotlem domácích fanoušků, ale radost si s nimi naplno vychutnáva­l jen chvilku.

V rohu hřiště se mu do nohy zakousla křeč, svalil se na zem a po minutě musel střídat.

Celý stadion mu tleskal, nový hrdina zařídil vše podstatné. Přitom zdaleka nehrál bezchybně – z pravého křídla pokazil plno centrů a zahodil i dvě velké šance.

Kdyby proměnil, mohl dodat týmu klid mnohem dřív.

Přesto ukázal, že může být dobrou posilou. Rychlostí jasně vyčníval nad všemi soupeři, po pravé lajně proto Slavia vedla většinu útoků. Zvládl unavit obránce Levadie tak, že už ke konci tahali nohy.

Tah s jeho nasazením trenéru Uhrinovi vyšel. Slávistick­ý kouč sliboval, že udělá změny, ale možná se ani nečekalo, že jich bude tolik. V porovnání s úvodním zápasem tým pořádně překopal: místo si udrželo jen pět hráčů.

V brance byl místo Berkovce Pavlenka, na lavičce skončila stoperská posila Ngadeu, záložníci Barák a Mihalík i útočník Mešanovič. A mladý obránce Holík, který v Tallinnu debutoval, se nevešel ani mezi náhradníky.

Slavia za něj dala přes 30 milionů – a Gino van Kessel už je splácí. V Evropské lize zařídil postup. Slavia Praha Levadia Tallinn 2 0

V dalším kole Rio Ave

V novém složení byla Slavia mnohem jistější. Soupeře, který dva hráče nemohl využít kvůli tomu, že doma v Estonsku plnili vojenskou službu, nepustila skoro k ničemu.

Až v posledních minutách se Tallinn prokousal dopředu, před Pavlenku letělo několik centrů, ale víc nic. Vzácně vyrovnaná slávistick­á bilance v pohárech, která před zápasem čítala 50 výher, 35 remíz a 50 porážek (to vše při skóre 164:164) se včera před devátou hodinou večer přehoupla do plusu.

A jako další soupeř čeká za týden portugalsk­é Rio Ave.

To už do hry o Evropskou ligu vstoupí i Mladá Boleslav a Liberec.

 ?? Van Kessel FOTO MAFRA – F. VLČEK ??
Van Kessel FOTO MAFRA – F. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia