Lidové noviny

Padl v poušti po výbuchu bomby

- IVO PEJČOCH

Vletech druhé světové války byli někteří z českoslove­nských důstojníků přiděleni na určitý čas ke spojenecký­m armádám. To se stalo osudným předválečn­ému tankistovi, štábnímu kapitánu gšt. Pravoslavu Řídkému. Nepřežil německý letecký útok v africké poušti.

Narodil se 9. května 1907 v Moravské Ostravě do rodiny pozdějšího důstojníka legií Jakuba Řídkého. V letech 1918–1925 absolvoval reálné gymnázium s maturitou, potom nastoupil vojenskou prezenční službu jako student Vojenské akademie ální armády, vzhledem k vypuknutí války však už pravidelno­u službu nenastoupi­l.

Přihlásil se totiž do českoslove­nského exilového vojska, jehož pří- slušníkem se stal 1. října 1939, kdy jej zařadili k Vojenské správě českoslove­nského národního výboru. Od 3. ledna 1940 byl přemístěn k velitelstv­í českoslove­nského vojska v Agde, kde vedl oddělení na štábu 1. českoslove­nské divize. Po francouzsk­é kapitulaci evakuoval do Velké Británie na palubě lodi Rod el Farag, jež přistála u britského pobřeží 7. července 1940 a opět vstoupil do exilového vojska. Vtělili jej ke štábní rotě 1. českoslove­nské brigády, 28. října byl povýšen na štábního kapitána generálníh­o štábu. Od 16. května 1941 byl ustanoven zástupcem velitele a později velitelem Smíšeného přezvědnéh­o oddílu. Prošel i cennou praxí u polského tankového pluku ve Velké Británii.

Společně s podplukovn­íkem generálníh­o štábu Karlem Lukasem (roku 1949 umučeným Státní bezpečnost­í) vypluli 15. června 1942 na palubě zaoceánské­ho parníku Queen Elizabeth k břehům severní Afriky. Františka Řídkého zařadili k českoslove­nské vojenské misi v Jeruzalémě, kde byl veden od 19. července 1942. Již 1. srpna ho ale poslali na praxi ke štábu britského 3. Královskéh­o tankového pluku, součásti slavné 8. armády, operující v severní Africe. S plukem se účastnil bojů v Západní poušti. Během postupu 18. ledna 1943 zaútočilo na jejich kolonu německé letectvo a Řídký i se skotským řidičem, seržantem Bealem, po výbuchu bomby zahynuli.

Byli pak pohřbeni na pahorku sto kilometrů jihovýchod­ně od Tripolisu. Roku 1947 byl František Řídký povýšen na podplukovn­íka gšt. in memoriam.

 ?? Velení poslalo Pravoslava Řídkého (v popředí) na praxi ke štábu britského 3. Královskéh­o tankového pluku, součásti slavné 8. armády, operující v severní Africe. FOTO ARCHIV VHÚ ?? V severní Africe.
Velení poslalo Pravoslava Řídkého (v popředí) na praxi ke štábu britského 3. Královskéh­o tankového pluku, součásti slavné 8. armády, operující v severní Africe. FOTO ARCHIV VHÚ V severní Africe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia