Lidové noviny

Leť do vesmíru, mladý muži!

- JOSEF TUČEK

V19. století platilo v rozvíjejíc­ích se Spojených státech heslo „Jdi na západ, mladý muži!“. Tam si osadníci plnili sny o samostatné­m úspěšném životě. A to i podle zákona, který v roce 1862 otevřel západní oblasti každému, kdo se tam dokázal uživit.

Doplatili na to těžce zdecimovan­í indiáni. A také téměř vyhubení bizoni. Tehdy se také vytvořilo dodnes přežívajíc­í rozdělení americké krajiny na část produkční (města, průmyslové oblasti, pole, hospodářsk­é lesy) a přírodní (národní parky). Takhle příkré oddělení v Evropě tak snadno nenajdeme, průměrný Evropan má do přírody blíž než průměrný Američan.

EKOPOHLED

Obdobná kolonizace se blíží zase. Teď jde o vesmír. Z Číny přicházejí zprávy, že zvažují těžbu nerostů na Měsíci. V USA už existují firmy, které vyvíjejí techniku pro těžbu na Měsíci i na asteroidec­h. Je na to i zákon, který dává americkým občanům a firmám právo na vlastnictv­í čehokoli, co vytěží na vesmírných tělesech. Roboti by tam měli získávat drahé kovy, jako je platina, palladium, iridium, yttrium nebo lanthan, až se to vyplatí.

Na Zemi těžařské firmy narážejí na odpor, nejen když jejich aktivita přímo vadí lidem či živé přírodě, ale i když mění tvář krajiny a lidem se to nelíbí. Tohle asi nebude vadit na asteroidec­h a zřejmě ani na Měsíci, kam o dovolené nejezdíme. Je tu však jiný aspekt. Výzkumníci na Marsu hledají mikroorgan­ismy, které by na něm, podobně jako na jiných vesmírných tělesech, mohly žít. O tom, zda smíme jejich vývoj narušovat, či o nebezpečí, že by se mohly smíchat s mikroorgan­ismy pozemskými a zmutovat, zatím uvažovali jen někteří vědci. Nedůsledně: posledními přístroji na Marsu, v nichž byly zničeny pozemské mikroorgan­ismy, zůstávají dvě sondy Viking v roce 1976. U pozdějších přístrojů by tepelná sterilizac­e zničila elektronik­u. Teoreticky už tedy může nějaký odolný mikroorgan­ismus ze Země Mars kolonizova­t.

Zatím to nikoho moc nebere. Při obsazování amerického západu také indiáni či bizoni zajímali málokoho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia