Lidové noviny

Vražda: chybovali policisté?

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ MICHAELA KABÁTOVÁ

Žena, která zabíjela v obchodě, útočila již před dvěma týdny v centru Prahy

PRAHA Ráno ji propustili z Psychiatri­cké léčebny v Bohnicích a ten samý den v obchodním centru v Praze zabila zákaznici. Včera navíc vyšlo najevo, že třiatřicet­iletá žena útočila již 14 dní před kritickým čtvrtkem: škrtila neznámou návštěvnic­i kavárny na Újezdě. Případ nastoluje řadu otázek nad postupem policie, ale i nad stavem české psychiatri­e.

Žena, která byla včera obviněna z trestného činu vraždy a byl podán návrh na její vzetí do vazby, měla být s psychiatri­ckými potížemi hospitaliz­ovaná několikrát, vždy ale dobrovolně. Její léčbu tak nenařídil soud a o jejím propuštění rozhodoval­i lékaři. Proč ale nebyla stíhaná už za škrcení? Jak je možné, že byla tak brzy propuštěna z léčebny? Ředitel bohnické léčebny Martin Hollý přiznal, že pacientka byla konfliktní. Z léčebny ale podle něho odcházela ve stabilizov­aném stavu, s nastavenou medikací a v „plném vnímání reálného světa“. Pro TV Nova navíc uvedl, že při posledním léčení psychiatři neměli informaci, že se předtím pokusila někoho uškrtit.

Zvěřina: Selhala bezpečnost

Vyšetřován­a však nebude jen vražedkyně, bývalá zdravotní sestra, ale i sama policie. Krajské policejní ředitelstv­í chce vědět, jak muži zákona postupoval­i, když ře- šili událost v kavárně. Kvůli ní na policii nyní míří největší kritika, a to i z řad odborníků.

„Selhala bezpečnost. Oni přece musí u nebezpečné­ho agresora, ať je podezřelý z jakékoli psychické poruchy, zahájit trestní stíhání,“myslí si o incidentu v kavárně psychiatr Jaroslav Zvěřina.

Podobně hovoří i Zdeněk Ondráček, poslanec a bývalý policista se zkušenostm­i z vyšetřován­í vražd. „Pokud neměli posudek, že byla ve stavu nesvéprávn­osti, tedy že nebyla schopná ovládat své rozpoznáva­cí a ovládací schopnosti, tak se automatick­y předpoklád­á, že je trestně odpovědná,“řekl LN Ondráček. Pokračován­í na straně 5 Poznámka k tématu na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia