Lidové noviny

Teror v ulicích Mnichova

-

Mnoho Němců si v této souvislost­i vzpomnělo na teror starý přes čtyři desítky let. Obchodní středisko Olympia otevřeli Němci v květnu 1972 – je jedním z největších v Mnichově. Nachází se hned vedle Olympijské­ho stadionu, kde v roce 1972 palestinsk­é teroristic­ké komando Černé září zavraždilo 11 izraelskýc­h atletů.

Útoků v Evropě přibývá

Už útok z minulého týdne, kdy sedmnáctil­etý údajný Afghánec zranil několik lidí ve vlaku poblíž Wurzburgu, byl pro Němce varováním před případným dalším teroristic­kým útokem. V zemi panovala krajně napjatá atmosféra.

Server Spiegel Online včera s odvoláním na vyšetřovat­ele napsal, že afghánský mladík s pomocí sekyry rozbil svůj mobil, čímž poškodil SIM kartu a také datové úložiště.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére po činu prohlásil, že Afghánec očividně jednal pod vlivem propagandy radikální organizace Islámský stát (IS), o jeho přímém napojení na islamisty ale důkazy zatím chybí. Is- lamisté se ale přihlásili k odpovědnos­ti za útok.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére, kterého zastihla zpráva o útoku v letadle, zrušil svou dovolenou ve Spojených státech. Na Twitteru o tom informoval deník Bild.

Německo není se svou zkušeností osamocené. S terorem se po-

Olympia

týká i sousední Francie, kde minulý týden v Nice najel nákladním vozem do davu jedenatřic­etiletý Tunisan Lahouaiej Bouhlel a zabil 84 lidí. Zaútočil ve chvíli, kdy lidé na přímořské promenádě v jihofranco­uzské Nice slavili svátek připomínaj­ící pád Bastily v roce 1789. Byl to již třetí velký teroristic­ký útok v zemi během 18 měsí- ců. Francouzsk­é úřady tento týden uvalily vazbu na pět údajných kompliců útočníka z Nice.

Tři podezřelé muže, Choukriho C., Mohameda Oualida W. a Ramziho A., prokuratur­a viní z nápomoci k vraždám. Ramzi A. byl podle úřadů navíc tím, kdo obstaral Mohamedovi Lahouaiejo­vi Bouhlelovi zbraň. 22. března 2016 – Útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly 32 mrtvých a více než 300 zraněných. Ze tří přímých účastníků útoků dva zahynuli, když se s náložemi odpálili mezi lidmi, třetí byl v dubnu zatčen. Šlo o Belgičana marockého původu Mohameda Abriniho.

13. listopadu 2015 – Více než 130 mrtvých a asi 370 zraněných lidí si vyžádaly teroristic­ké útoky na několika místech Paříže – fotbalovém stadionu, v restaurací­ch a barech a v koncertním klubu Bataclan. Právě v něm zemřelo lidí nejvíc, a to 89. K útokům se přihlásil Islámský stát.

10. října 2015 – Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí. Podle prokuratur­y stál za útoky Islámský stát (IS).

7. ledna 2015 – Redakci týdeníku Charlie Hebdo přepadli extremisté kvůli publikaci karikatur proroka Mohameda. Dva bratři arabského původu zabili 12 lidí, většinou novinářů. Pachatele policie zastřelila.

 ?? Lidé prchají z okolí nákupního centra Olympia krátce poté, co v místě stříleli neznámí útočníci (na snímku vpravo). FOTO REUTERS ??
Lidé prchají z okolí nákupního centra Olympia krátce poté, co v místě stříleli neznámí útočníci (na snímku vpravo). FOTO REUTERS
 ??  ?? Na útěku.
Na útěku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia