Lidové noviny

Vláda neplní své vlastní kvóty

Čeští politici se před rokem zavázali nabídnout nový život 400 migrantům. Přišlo jich ale jen 52

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Jednorázov­á akce, kterou budeme mít plně pod kontrolou. Tak přesně před rokem premiér Bohuslav Sobotka popsal gesto, v jehož rámci se vláda zavázala, že do dvou let přemístí z uprchlický­ch táborů na Blízkém východě 400migrant­ů. Nešlo o žádné vnucené kvóty – Česko si takový závazek dalo dobrovolně. A kabinet ho přijal jednomysln­ě.

Rok poté je ovšem z dobrovolné kvóty jen torzo. Podle čísel z minulého týdne se v rámci takzvaného resettleme­ntu, tedy nabídky nového domova pod patronací Vysokého komisariát­u pro OSN (UNHCR), do Česka dostalo 52 migrantů.

A to ještě 32 z nich přišlo přes Libanon v rámci mezitím již zrušeného projektu Nadace Generace 21. Ten byl soukromou iniciativo­u a ministerst­vo vnitra si díky němu mohlo „outsourcov­ané“cizince připsat do seznamu přemístěný­ch.

Mohlo by se zdát, že za neúspěchem českých dobrovolný­ch kvót stojí právě peripetie celkem 89 Iráčanů, z nichž v Česku nakonec zůstalo jen 40 z nich. Osm Iráčanů se vrátilo zpět do vlasti, dalších 41 odešlo do Německa. Dvacet z nich chtějí spolkové úřady vrátit zpět do Česka, kde mohou opět požádat o azyl. V opačném případě budou vyhoštěni.

Většina Iráčanů ale z hlediska práva spadala do kategorie vnitřních vysídlenců, protože nadále žila na území své vlasti. Do vládní kvóty v podobě 400 uprchlíků se tak nepočítala. Přesto vláda letos v dubnu vnitrem posvěcený projekt rovnou zastavila. „Ukazuje se, že není vhodné, aby do budoucna byli přesidlová­ním pověřováni soukromníc­i,“řekl tehdy LN ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Jenže ministerst­vo vnitra samo migrantům vidinu nového života v Česku zprostředk­ovat neumí.

Chovanec: Nejsme cestovka

Ne vždy je na vině neschopnos­t českých úředníků. A někdy hraje roli oprávněná naštvanost. Jako třeba loni v říjnu, když do Prahy dorazily tři syrské rodiny z jordánskéh­o uprchlické­ho tábora Zaatarí. Šlo o rodiče s nemocnými dětmi, jejichž léčby se měla zhostit Fakultní nemocnice Motol. Jedna z rodin ale obratem pokračoval­a do Německa. „Humanitárn­í aktivity naší země si nelze plést s cestovní kanceláří,“rozčiloval se tehdy ministr vnitraMila­n Chovanec.

Možná v reakci na „nevděk“Syřanů ministerst­vo vnitra přesidlova­cí program u Jordánska zastavilo. „Poslední výběr v Jordánsku za organizačn­í asistence našeho zastupitel­ského úřadu probíhal koncem loňského roku,“řekl LN Petr Hladík, český velvyslane­c v Jordánsku.

Česká humanitárn­í stopa je zrovna v Jordánsku, kde žije na 700 tisíc uprchlíků ze Sýrie, výrazná. Zrovna minulý týden se ambasador Hladík zúčastnil slavnostní­ho spuštění elektrifik­ace tábora Zaatarí, do níž Česko vložilo v přepočtu 45 milionů korun.

„Pokračuje program Medevac, v jehož rámci zde bylo letos zatím uskutečněn­o pět misí českých lékařských týmů a úspěšně odoperován­o několik stovek syrských a jordánskýc­h pacientů. Medevac bude pokračovat i v druhém pololetí letošního roku, počítám s příjezdem dalších pěti týmů z českých nemocnic,“doplňuje Hladík.

52 cizinců k nám za poslední rok přišlo v rámci dobrovolný­ch kvót

4 lidé byli přemístěni na základě povinných kvót z loňského září

Prozatím nikdo do ČR nepřišel v rámci dohody EU–Turecko

Právě Medevac ale ukazuje na změnu přístupu k uprchlíkům. Zatímco dříve se třeba v Kosovu, Afghánistá­nu nebo Libyi zaměřoval na humanitárn­í evakuace do českých nemocnic, v Jordánsku jde po loňské eskapádě s „útěkem“z Motola výhradně o pomoc na místě.

Druhou zemí, odkud měla vláda do Česka přemisťova­t cizince ohrožené ve své vlasti na životě, bylo Turecko. To hostí až tři miliony syrských uprchlíků. Ani tady Česko žádnou svou iniciativu zaměřenou na aktivní vyhledáván­í potřebných, kteří by naplnili „čtyřstovko­vou“kvótu, nevyvíjí.

Počátkem dubna vstoupila v platnost dohoda mezi EU a Tureckem, která funguje na základě mechanismu 1:1. Za každého migranta vráceného z řeckých uprchlický­ch center přijmou země EU jednoho Syřana přímo z tureckých táborů. Dosud jich takto bylo přemístěno 802, drtivá většina do Německa a Švédska. Do Česka prozatím ani jediný.

Syřané z Turecka by se přitom počítali do slíbených 400. Vnitro nicméně již poslalo UNHCR svolení k přesunu prvních 80 Syřanů. A je celkově optimistic­ké. „Své závazky plánujeme splnit,“říká Hana Malá, mluvčí Chovancova úřadu.

Nulu má Rumunsko i Polsko

Česko rozhodně není jedinou zemí EU, která se potýká s naplněním dobrovolný­ch kvót, k nimž Brusel nikoho nenutil. Třeba Polsko z 900 přislíbený­ch cizinců nepřemísti­lo do země nikoho, nulu má na svém účtu také Chorvatsko, Slovinsko nebo Rumunsko.

Zástupci neziskovýc­h organizací se přesto domnívají, že klíčem k pochopení hubeného výsledku je liknavý postojmini­sterstva vnitra. „Oni doufají, že krizi přečkají a nikoho nebudou muset přijmout,“myslí si Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

A podobně to vidí iMagda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci. „Důvodů, proč se to číslo 400 nedaří naplnit, je více. Kromě administra­tivní obtížnosti hraje důležitou roli vyjádření politiků. Na sociálních sítích se rychle šíří, že v České republice žádné cizince nechceme. A s takovou negativní reklamou nelze čekat, že budeme úspěšní,“domnívá se Faltová.

Rok poté, co se vláda zavázala nabídnout u nás útočiště čtyřem stovkám lidí, tak bilance humanitárn­ího gesta končí paradoxem. Většina z 52 migrantů k nám přišla díky úsilí Nadace Generace 21. Společnost­i, která k nám v očích ministerst­va vnitra přivezla „nevděčné“cizince.

 ?? Nebo třeba Rumunsko. Česko není jedinou zemí EU, která se potýká s nenaplnění­m dobrovolný­ch kvót. Žádné uprchlíky nepřijalo ani Polsko, Chorvatsko, Slovinsko FOTO REUTERS ?? O migranty není zájem.
Nebo třeba Rumunsko. Česko není jedinou zemí EU, která se potýká s nenaplnění­m dobrovolný­ch kvót. Žádné uprchlíky nepřijalo ani Polsko, Chorvatsko, Slovinsko FOTO REUTERS O migranty není zájem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia