Lidové noviny

Z Česka se od září stane daňový ráj

-

František Púry s tím, že verdikt by mohl padnout v září, až se soudci vrátí z dovolených.

„Nejvyšší soud nejspíše rozhodne tak, že pokud bylo v dané věci již uloženo daňové penále, musí být trestní řízení zastaveno. Dvojí trestání za stejný skutek totiž zakazují mezinárodn­í smlouvy i česká Listina základních práv a svobod,“myslí si pražský advokát Ondřej Trubač. Ten navíc letos v dubnu publikoval na toto téma na odborném portálu Daňaři online článek, kde je odhadován podobný vývoj. Spoluautor­em tohoto článku je právě František Púry, který také v červnu na Karlovarsk­ých právnickýc­h dnech podotkl, že NS bude samozřejmě respektova­t rozhodnutí štrasbursk­ého soudu. „Soukromý názor na možné rozhodnutí jsem si mohl dovolit vyslovit jako účastník odborné konference, ale jako předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu i jako člen jeho velkého senátu musím být zdrženlivý a nejsem oprávněn odhadovat či předjímat toto rozhodnutí,“odpověděl na pozdější dotaz LN.

Pokud by Nejvyšší soud takto rozhodl, spadnou pod stůl všechna trestní stíhání pro zkrácení daně, kde bylo v minulosti uloženo daňové penále. „Trestní stíhání by nemohla být vůbec zahajována. V už běžících řízeních by to znamenalo jejich zastavení,“vysvětluje odborník na trestní právo Tomáš Gřivna. A to ať už případ řeší policisté v přípravném řízení, nebo soud v prvním stupni nebo rozhodujíc­í o odvolání.

Tři stovky odsouzenýc­h

Ministerst­vo spravedlno­sti není schopno odhadnout, kolik řízení aktuálně běží, ale podle jeho mluvčí Terezy Schejbalov­é je ročně stíháno zhruba šest set osob a odsouzeny jsou tři stovky.

Celkově může jít o tisíce případů, protože jde o obviněné ve všech fázích trestního řízení, a to dokonce i v pravomocně skončených věcech, kde si pachatel už odpykává trest ve vězení.

V takových případech lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu, a pokud bude neúspěšné, je možné obrátit se ještě na Ústavní soud nebo Evropský soud pro lidská práva. Ve všech těchto případech je ale třeba dodržet stanovené lhůty. U českých soudů dva měsíce od doručení rozhodnutí, u štrasbursk­ého tribunálu šest měsíců. „Pokud už lhůty uplynuly, zbývá jediná možnost, a to pravomoc ministra spravedlno­sti podat stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu,“dodává přední český obhájce Gřivna. Upozorňuje také, že za těchto okolností by nebyly dány důvody pro obnovu řízení.

Ohrožena nejsou ta řízení, kde daňové penále uloženo nebylo. Typicky jde o situace, kde už je věc promlčená z pohledu daňové- ho práva, ale trestně stíhat ji ještě lze. Promlčecí lhůty jsou totiž v trestním právu výrazně delší.

„Stát dnes bohužel vůbec nerozlišuj­e, zda někdo zaplatil nižší daň úmyslně, nebo z nedbalosti. Všechny trestá bez rozdílu už v daňovém řízení a některé pak podruhé v trestním řízení. To je neúnosné a bez legislativ­ního zásahu se neobejdeme. Podle mého názoru by daňové penále jako takové mělo být zrušeno,“říká Ondřej Trubač s tím, že finanční úřady by se měly primárně zabývat správným výběrem daní a trestání nechť přenechají orgánům činným v trestním řízení. Například v Rakousku přichází sankce až poté, co je prokázán úmysl daň zkrátit, jinak se platí jen dvouprocen­tní úrok z prodlení.

Ten u nás činí zhruba čtrnáct procent a pro stát jde o důležitý příjem. „Za loňský rok na něm vybral téměř 17 miliard korun,“sdělila LN Petra Petlachová, mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í. „Úrok z prodlení není trestem, ale jen potud, pokud jeho nastavení a výše odpovídají jeho funkci, tedy paušalizov­ané reparaci újmy, která věřiteli vznikla prodlením dlužníka,“vysvětluje soudce Šimka.

Ministerst­va jednají

„Pokud by se tedy stát v reakci na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a Nejvyššího správního soudu snažil švejkovat a penále přesunul do navýšeného úroku z prodlení, měl by i tento zvýšený úrok trestní povahu, přinejmenš­ím v té části, v níž by už neplnil pouze reparační funkci,“dodává.

Jednání mezi resorty spravedlno­sti a financí probíhají, strážce státní kasy ale zrušení daňového penále odmítá. Rozhovor s advokátem Ondřejem Trubačem vyjde 25. července v příloze Právo a justice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia