Lidové noviny

ANO chce zabránit obstrukcím

-

PRAHA Stop obstrukcím na schůzích. Tomu chtějí zabránit poslanci ANO, kteří předložili ve sněmovně novelu jednacího řádu. Počítají v ní například s tím, že organizačn­í výbor by už při svolávání schůzí stanovil časový harmonogra­m, kdy se začne daný bod projednáva­t a kdy projednává­ní skončí. Poslanecké kluby by pak měly na vystoupení svých členů stanovenou dobu.

Sami předkladat­elé uvádějí, že hlavním cílem jejich návrhu je zefektivni­t práci sněmovny. Pravicová opozice ale s návrhem nesouhlasí. „Na jedné straně tedy dochází k posílení úlohy organizačn­ího výboru Poslanecké sněmovny a dále pak je možno očekávat mnohem efektivněj­ší průběh jednání sněmovny a zabránění neodůvodně­ným vystoupení­m poslanců a nežádoucím obstrukcím,“stojí v důvodové zprávě.

Podle návrhu by se každému poslanecké­mu klubu vyhradila celková doba na vystoupení, která bude odpovídat počtu členů klubu a předpoklád­ané délce rozpravy podle harmonogra­mu. Omezí se také podmínky pro udělování přednostní­ho práva k vystoupení předsedů poslanecký­ch klubů a předsedů stran.

Zatímco podle nynější úpravy se udělí slovo mimo jiné předsedovi a místopředs­edům sněmovny, předsedům klubů a předsedům stran, kdykoli o to požádají, nově by mělo toto právo zůstat jen hlavě státu a ministrům. Členům vedení sněmovny, předsedům klubů a předsedům stran by předsedají­cí slovo mohl udělit amohl by jim při tom stanovit čas na jejich řeč.

„Jakékoli omezení demokratic­ké diskuse je pro nás nepřijatel­né a jsme připraveni tomu zabránit všemi prostředky,“řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Já myslím, že je to zbytečná snaha omezit práva opozice. Budeme určitě proti tomu návrhu,“uvedl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dodal, že když vládní většina přijímá jeden zbytečný zákon za druhým, je špatně současně s tím omezit právo opozice vystupovat. Obstrukce ze strany pravicové opozice zažila sněmovna hlavně loni a letos při projednává­ní elektronic­ké evidence tržeb.

Třetí čtení návrhu se protáhlo od konce listopadu do začátku února. Koalice nakonec nechala při závěrečné diskusi ukončit rozpravu, ač do ní byly přihlášeny ještě desítky poslanců.

Návrh poslanců ANO nyní dostane k projednání vláda, poté ho dostanou k projednání poslanci. Nejbližší schůze bude v září. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia