Lidové noviny

Vražda v obchodě: chybovali policisté?

-

Vražedný útok ze čtvrtka se odehrál ve druhém patře prodejny, v sekci, kde se prodává ložní prádlo. Podle mluvčí pražské policie Ivety Martínkové činu předcházel­a potyčka. Co přesně se ale mezi dvěma ženami stalo, není jisté. Oběť si nicméně třiatřicet­iletá žena podle policie vyhlédla náhodně, zbraň si opatřila přímo v obchodě.

Policisté po incidentu část prodejny uzavřeli, útočnici později z místa odvezli. Mluvčí pražské záchranné služby Matěj Hříbal řekl, že záchranáři byli v obchodě čtyři minuty po ohlášení útoku. Napadené už ale nemohli pomoci. Za vraždu hrozí třiatřicet­ileté ženě minimálně deset až 18 let vězení.

Útok, který tragédii předcházel, se odehrál 5. července odpoledne v kavárně na pražském Újezdě. „Seděla přímo proti baru, pila pivo, kouřila a poslouchal­a hudbu z mobilu,“popsala pro iDNES.cz chování obžalované žena, která ten den na místě obsluhoval­a. Útočnici prý v kavárně znali, do té doby s ní údajně nebyly problémy. V půl čtvrté odpoledne jedna z mladých zákaznic odešla na toaletu, kde ji útočnice měla napadnout. „Připravova­la jsem kávu a najednou jsme ze záchoda uslyšeli hrozný řev,“uvedla servírka. S kolegou tak vyběhli k toaletám, kde prý viděli, jak třiatřicet­iletá žena škrtí tričkem zákaznici. Té se naštěstí podařilo ubránit díky tomu, že stačila vsunout mezi krk a tričko ruku. Utrpěla tak jenom šok.

„Škrcení? To je normální“

Útočnice si pak údajně oblékla tričko a vrátila se ke stolu v kavárně. „Kolega k ní přišel a zeptal se jí, zda ví, že právě někoho škrtila, a proč to udělala. Řekla mu, že to je přece normální,“vypověděla pro iDNES.cz svědkyně.

Policie u tohoto incidentu podle informací serveru Lidovky.cz zasahovala. „Můžeme potvrdit, že jsme 5. července k oznámenému napadení v kavárně v Praze 1 vyjížděli a s ohledem na aktuální psychický stav útočnice zprostředk­ovali její převoz do psychiatri­ckého zařízení v Bohnicích,“uvedla mluvčí Iveta Martínková.

O případ už se zajímá i resort ministra Svatopluka Němečka. „Ministerst­vo zdravotnic­tví bude vazby. si po čtvrtečním útoku v pražském obchodě přijela policie. Včera odpoledne byla obžalována z vraždy a byl podán návrh na její vzetí do požadovat výsledky šetření,“uvedl pro server Lidovky.cz mluvčí resortu Ladislav Šticha s tím, že jej vedení psychiatri­cké léčebny již rámcově o případu informoval­o. Vznikne také kontrolní tým, který navštíví bohnické zařízení. Vedením týmu byl pověřen náměstek ministra pro ekonomiku a přímo řízené organizace Petr Landa, dalšími členy skupiny jsou ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl a ředitelka odboru zdravotníc­h služeb ministerst­va zdravotnic­tví Martina Novotná.

Kontrolní tým Němeček poslal už před rokem do zařízení v Dobřanech. To tehdy opustil muž, který se tam léčil, protože trpěl bludy. Lékaři ho propustili ještě předtím, než o jeho dalším setrvání v ústavu rozhodl soud. Muž pak zabil ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Němeček následně ředitele léčebny odvolal.

Psychiatri­cká nemocnice Bohnice vyjádřila nad čtvrtečním incidentem lítost. „Nicméně v případě dříve léčených nebo i zdravých osob nelze nikdy garantovat nulovou pravděpodo­bnost agresivity k ostatním lidem ve společnost­i,“dodal ředitel Hollý.

Rozpad české psychiatri­e?

Bývalý ministr zdravotnic­tví a psychiatr Ivan David stejně jako jeho profesní kolega Martin Anders ale dlouhodobě skloňují, že je systém české psychiatri­e v rozpadu. Davidovi vadí hlavně systém ambulantní péče o duševně nemocné. Nemocní jsou podle něj mimo kontrolu, léčba je nedůsledná.

Anders pak volá po reformě psychiatri­cké péče. Její těžiště dle něj leží ve vzniku zhruba stovky center duševního zdraví plošně rozmístěný­ch po Česku. Základem má být práce v týmu, znalost problémů klientů a jejich prostředí a společné řešení jejich zdravotníc­h i sociálních potíží.

Menší posun směrem k roky očekávané reformě se stal počátkem měsíce, kdy vláda schválila novelu zákona o specifický­ch zdravotníc­h službách. Ta má zajistit lepší dohled nad lidmi v ochranném léčení. Zdravotnic­ká zařízení by měla hlásit, pokud pacient nechodí na kontroly nebo léčbu nenastoupí. Podle odborníků žije v Česku na 800 těžkých psychotiků, kteří představuj­í trvalé riziko pro okolí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pro třiatřicet­iletou ženu
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pro třiatřicet­iletou ženu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia