Lidové noviny

Mohla být zfetovaná pervitinem

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Jediná prevence, kterou bych navrhoval, je zvýšení kompetencí psychiatrů, říká v rozhovoru pro Lidovky.cz psychiatr a sexuolog

Zvěřina. Jaroslav

LN Co se asi mohlo dít v hlavě ženy, aby si několik hodin poté, co vyšla z psychiatri­cké léčebny, vytipovala oběť a za bílého dne ji ubodala?

Přikláním se k tomu, že mohla být něčím „sjetá“. Zřejmě pervitinem. A to je velmi agresogenn­í droga. Viděl jsem už několik vrahů, kteří byli pod vlivem pervitinu. Takže bych to sváděl spíše na nějaký momentální vliv, protože s napadenou se nejspíš neznaly. Oběť měla být náhodná. A jestliže dotyčnou pustili z léčebny, tak asi nevykazova­la známky duševní nemoci.

LN Již 5. července se měla pokusit uškrtit mladou ženu v kavárně. Policisté jí tehdy s ohledem na aktuální psychický stav zprostředk­ovali převoz do bohnické léčebny. Po zhruba dvou týdnech ale hospitaliz­aci mohla ukončit. Jemožné, aby byla propuštěná jako zdravá?

To si nedokážu představit.

LN V psychiatri­cké léčebně prý byla několikrát. A dobrovolně. Její léčba tedy nebyla nařízená soudně...

Troufl bych si říct, že selhala bezpečnost. U nebezpečné­ho agresora, ať je podezřelý z jakékoli psychické poruchy, musí přece zahájit trestní stíhání. V takovém případě je to pak úplně jiná hospitaliz­ace, než když se někdo přihlásí dobrovolně. My dnes nemůžeme zadržovat pacienta proti jeho vůli, pokud nevykazuje znaky duševní nemoci. A ona duševně nemocná, v tom pravém smyslu slova, nebyla. Jinak by ji nepustili. Spíš je pravděpodo­bnější, že jela v nějakých drogách.

LN Jde o už několikátý případ, kdy člověk propuštěný z léčebny zabíjel. Co s tím?

Pokud jde o ochranné léčení po spáchání nějakého deliktu, tak je propuštění vázané na soudní rozhodnutí, a to není tak jednoduché. Jakmile přijde někdo dobrovolně na léčení, tak jej nesmíte držet, po- kud chce odejít. Tedy teoreticky lze pozvat soudce, aby ji nechali v hospitaliz­aci, protože ji lékaři považují za nebezpečno­u. Pokud ale nejde o diagnózu duševní poruchy – a pochybuji, že by v tomto případě byla – tak je velmi složité ji držet v nemocnici. Na to nemáme ani kompetenci.

LN Dotyčná měla v bohnické léčebně vyhrožovat ostatním pacientům...

To je velice zvláštní, protože jestli se v léčebně takto chovala, tak nevím, proč ji propustili. LN Žena po ubodání zákaznice vyčkávala na příjezd policistů. Na její tváři se dokonce objevil i lehký úsměv. O čem to může vypovídat?

To samozřejmě může souviset s hladinou pervitinu v krvi, případně alkoholu. Je to velice nestandard­ní chování.

LN Propuštění této ženy z léčebny by mohlo naznačovat, že systém selhává. Jak takovou situaci řešit?

Jediná prevence, kterou bych navrhoval, je zvýšení kompetencí psychiatrů. Aby mohli i osoby dobrovolně vstupující do léčby zadržet proti jejich vůli, než o jejich budoucnost­i rozhodne soud. V současné době k tomu mají psychiatři málo kompetencí. Osobně si pamatuji jeden případ: posílal jsem do léčebny pacienta, který ohrožoval několik žen mačetou. Byl to maniak, který byl klinicky nemocen, ale protože nesouhlasi­l s hospitaliz­ací, tak ho léčebna vrátila zpátky do mého léčení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia