Lidové noviny

Do ústavní léčby v řádu minut

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Nikdy nelze ovlivnit, že člověk, který opustil ústavní zařízení, něco spáchá, říká advokát František Korbel k problemati­ce psychiatri­ckých pacientů.

„Systém je nastaven v zásadě správně. Opatření je takové, že se v ústavním léčení periodicky přezkoumáv­á zdravotní stav dané osoby a pravděpodo­bně je propuštěna proto, že lékař nebo soudní znalec konstatova­l, že společnost­i nebezpečná není,“řekl LN Korbel.

Pokud naopak může osoba s psychiatri­ckou diagnózou někoho dál ohrožovat, rozhodne soud o ochranném léčení v ústavním zařízení. „Trestní soud má rozhodnout o pokračován­í ústavní léčby. Podnět může podat i zařízení, ve kterém se osoba nachází,“vysvětluje také Korbel.

Pod dohledem

Ústavní léčení trvá tak dlouho, dokud je potřeba.

Dalším stupněm je pak takzvané ambulantní léčení. „Soud by měl rozhodnout na podkladě znaleckého posudku v oblasti psychiatri­e, zda dostačuje ambulantní léčba,“popisuje advokát.

Pacient tak nemá zůstat zcela bez dozoru. Podle již dřívějšího vyjádření psychiatra z České psychiatri­cké společnost­i Martina Anderse musí lékař soudu pravidelně podávat hlášení o stavu jeho pacienta – zda dodržuje termíny prohlídek, užívá léky, monitoruje, jak se chová při návštěvách, hledá příznaky, jestli nepřichází relaps onemocnění. „Nerespektu­je-li nemocný léčbu, lékař to hlásí soudu a ten změní léčbu na ústavní,“napsal LN Anders. Transport je pak podle něho velmi rychlý – v řádu minut. „Volá se zdravotnic­ká záchranná služba a policie, které dopraví pacienta do léčebny,“říká Anders.

Pomohla by reforma

I z drobných změn lze zpozorovat, že se nemoc zhoršuje, a pak lze včas zasáhnout. Jestliže se ale dostaví náhlý záchvat pod vlivem například návykové látky, těžko lékař tuto situaci ovlivní. Nemá ani šanci s pacientem pracovat mimo svou ordinaci, mapovat si jeho rodinné prostředí, detailně ho sledovat. Ambulantní­ch psychiatrů je málo a jejich ordinace jsou přeplněné. Pomoci by podle Anderse měla reforma psychiatri­cké péče.

Podle odborníků žije v Česku na 800 těžkých psychotiků, kteří představuj­í trvalé riziko pro okolí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia