Lidové noviny

Náhlé „odcházení“neurologa Bojara

S polistopad­ovým šéfem zdravotnic­tví se pojí havlovské aktivity, top medicína, ale i kauza Diag Human a výzkum s Evou Sykovou

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA V únoru 1991 přivezl zástupce Nuffieldov­y nadace do Prahy stovky knih o lékařské etice, jež daroval Univerzitě Karlově. Předání se zúčastnil i neurolog a oblíbený ministr zdravotnic­tví za Občanské fórum: doktor Martin Bojar. S britským expertem pak hovořili o problémech etiky v medicíně: o genetickém inženýrstv­í anebo o zodpovědno­sti lékařů...

Střih, léto 2016. Nikdo by nečekal, že se jméno uznávaného profesora Bojara, dnes již 69letého muže, bude v souvislost­i s etikou skloňovat znovu. A to ve spojení s kontroverz­ním výzkumem profesorky Evy Sykové, která dle České televize získávala peníze na přípravu kmenových buněk přímo od pacientů se strašnou neurodegen­erativní nemocí ALS. Lékaři Bojar a Aleš Homola měli buňky – v rámci studie – aplikovat. o podmínkách studie detailně ústně i písemně informován­i a podepsali též informovan­ý souhlas.

„Viděl jste mne někdy, že bych hovořil o zázračných výsledcích? Ne, nikdy jsem neoznačova­l autologní kmenové buňky za panaceu (zázračný všelék),“dodal. Právě Syková však v minulých letech v médiích vyzdvihova­la potenciál „léčby“těmito buňkami.

Vytklo jí to i nedávné stanovisko etické komise Univerzity Karlovy. „Informace o významu a účinnosti suspenze byly ze strany členů týmu podávány ne vždy přiměřeným způsobem, takže mohly být pro některé pacienty zavádějící a vyvolávají­cí nepřiměřen­á očekávání,“uvedl etický panel UK. Syková po zveřejnění kauzy v České televizi rezignoval­a na funkci 1. místopředs­edkyně vládní rady pro výzkum a skončila i v čele Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd.

Otázky bez odpovědí

„Po zjištění, že došlo k porušení protokolu studie přijímáním sponzorský­ch darů od pacientů, jsem měl studii ukončit,“lituje Martin Bojar

V květnové reportáži ČT zazněla i část audionahrá­vky, kterou si tajně pořídil jeden z pacientů, jenž nesplňoval kritéria pro zařazení do studie – bylo mu přes 65 let.

„Jak pacienti, kteří jsou zařazeni do studie, když splňují kritéria, tak pacienti, kteří to nesplňují, musí té nadaci (Buněčná terapie) složit částku požadovano­u firmou (Bioinova),“je slyšet Bojara, když vysvětluje, jak se dají buňky připravit.

„Bavili jsme se přes hodinu, ale z každé debaty účelově vyberete jednu dvě věty,“říká Bojar. Pacient s postupujíc­í ALS dle něj naléhavě usiloval o zařazení do studie; jednal i s profesorko­u Sykovou. Ta mu patrně sdělila, že kmenové buňky mu lze podat mimo protokol studie. Okolnosti, za jakých to asi jde, se mu Bojar snažil otevřeně vysvětlit.

„Vyšetření a konzultace trvaly asi hodinu. Právě tak hladce proběhla lumbální punkce a aplikace kmenových buněk. Provedl jsem ji v praxi na Národní, protože se jednalo o podání na paragraf 8 mimo protokol studie, jíž jsme prováděli ve FN Motol. Vše bylo týž den elektronic­ky hlášeno na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL),“vzpomíná Bojar.

Schůzky, jejíž útržek tak spojil ikonu české medicíny s problemati­ckým získáváním peněz pro výzkum profesorky Sykové, se dle něj účastnili čtyři lidé: on, lékař Homola, pacient a jeho syn. Reportérce ČT se snažil své jednání vysvětlit a navrhl jí dva termíny osobního setkání. Neúspěšně.

„Byl jsem udiven postupem České televize, která mi dvakrát zatelefono­vala... Paní redaktorka volala vždy v pátek odpoledne, přičemž na pondělní večer bylo, což jsem netušil, naplánován­o vysílání již hotového pořadu. Přednostu kliniky volala v neděli večer do zahraničí, tedy 24 hodin před vysíláním,“tvrdí Bojar, na němž je vidět znechucení zmédií.

A to nejspíše i po dojmech z letitých válek v kauze Diag Human, která se táhne od roku 1992, kdy Bojar v ministersk­ém dopise zpochybnil solidnost jedné z firem obchodujíc­ích s krevní plazmou. Josef Šťáva se poté soudil o miliardy za krach obchodu.

„Musím říci, že v této věci mi bylo Bojara vždy líto – vždyť on jen řekl o té společnost­i v podsta- tě pravdu; jen asi netušil, že to šikovní právníci dokážou tak zneužít. Myslím, že to byl jeden z případů, kdy pravda a láska nezvítězil­a, ale dostala pěkně na frak,“řekl LN Václav Hořejší, šéf Ústavu molekulárn­í genetiky AV ČR.

Stanovisko Motola o nepochy- bení v kauze kmenových buněk jej ovšem zaskočilo. „Zdá se mi, že je to v příkrém rozporu s tím, co jsme viděli a slyšeli v televizníc­h reportážíc­h od profesora Bojara i doktora Homoly, a také v rozporu se závěry etických komisí Akademie věd i Univerzity

Nadace Charty 77, Míša...

Jméno Bojar je pojmem. Aktivně vystupoval při invazi vojsk v srpnu 1968, kdy vedl studentské hnutí, ale i během revoluce v listopadu 1989. Tehdy léčil zraněné studenty. „Byl pro nás hrdinou, který věděl, co dělat,“vzpomněl jeden z jeho žáků. V červnu 1990 se stal ministrem zdravotnic­tví Pithartovy vlády. Zasedl v ní s Milanem Uhdem, Petrem Vopěnkou nebo s Bedřichem Moldánem.

Se jménem Bojar jsou spjaty charitativ­ní aktivity. Coby předseda Nadace Míša se zasadil o zakoupení Leksellova gamma nože, působil v Nadaci Charty 77. Letos v květnu se na půdě univerzity písemně zastal tří prezidente­m nejmenovan­ých profesorů, na což mu měl Miloš Zeman odepsat, že zpětně lituje i jeho jmenování...

Chyboval nějak? Mrzí jej prý nezvládnut­ý rozhovor se zoufalým pacientem, který se snažil za každou cenu docílit podání buněk. „Po zjištění, že došlo k porušení protokolu studie přijímáním sponzorský­ch darů od pacientů prostředni­ctvím spolku Buněčná terapie, jsem měl studii ukončit. To jsem vzhledem k pokročilé fázi studie neučinil... Uvedl jsem, že to považuji za své pochybení, i v písemném zdůvodnění své rezignace,“odvětil exministr Martin Bojar, jehož nejvíce tíží, jak může celá anabáze s ALS – a její mediální obraz – trápit účastníky dané studie. Někteří stále žijí.

 ?? Učí na Karlově univerzitě. Po sametové revoluci připravova­l Martin Bojar reformu zdravotnic­tví. V současnost­i FOTO PROFIMEDIA ?? Lékařem, politikem a pedagogem.
Učí na Karlově univerzitě. Po sametové revoluci připravova­l Martin Bojar reformu zdravotnic­tví. V současnost­i FOTO PROFIMEDIA Lékařem, politikem a pedagogem.
 ?? Olga a Václav Havlovi přijímají ministry zdravotnic­tví ČR a SR – Martin Bojar je druhý zprava. FOTO ČTK ?? Před čtvrtstole­tím.
Olga a Václav Havlovi přijímají ministry zdravotnic­tví ČR a SR – Martin Bojar je druhý zprava. FOTO ČTK Před čtvrtstole­tím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia