Lidové noviny

V Mordoru je vylidněno jako ve městě duchů

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Ikonická budova na pražském Žižkově a symbol státních telekomuni­kací zeje prázdnotou a pomalu chátrá. Společnost CETIN, dědic Českého Telecomu, se jí proto chce zbavit.

PRAHA Zaměstnanc­i jí říkají Mordor. Jméno po bájné říši zla z románu J. R. R. Tolkiena Pán prstenů si Ústřední telekomuni­kační budova (ÚTB) vysloužila kvůli 18poschoďo­vé a bez anténního nástavce 78 metrů vysoké věži. Symbol českých telekomuni­kací a jedna z pražských dominant však Mordor připomíná i z dalších důvodů.

Vedle Olšanského hřbitova stojící ÚTB vlastně není budova jedna, nýbrž tři propojené. První, co člověku při přesunu mezi jednotlivý­mi částmi komplexu bleskne hlavou, je, proč neodpovída­jí čísla pater? Na jedné straně schodiště je první patro, na druhé se už nachází patro druhé. Třetí pak sousedí s mezipatrem mezi dvěma podlažími, jejichž čísla běžný smrtelník může jen odhadovat. Přesto nejde o chybu, údajně se s tím od začátku počítalo.

„Občas se nám tu někdo ztratí, zatím se ale všichni našli,“směje se Luboš Záruba. V CETIN (celým názvem Česká telekomuni­kační infrastruk­tura), který vznikl odloučením od operátora O a je nástupcem původně státního Českého Telecomu, má na starosti především chlazení a napájení technologi­í. Za dlouhou dobu svého působení ve firmě zná budovu jako málokdo.

Strašideln­ý skanzen

ÚTB byla vybudována v letech 1972 až 1979. Její charakteri­stická věž se stala výrazným orientační­m bodem nedaleko Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Na svou dobu představov­ala naprosto ojedinělý stavebně-architekto­nický kousek. A to jak svým rozsahem, tak komplikova­ností. Užitná plocha činí úctyhodnýc­h 72 tisíc metrů čtverečníc­h, a než byla 3. ledna 1980 slavnostně otevřena, vyšplhal se účet za její výstavbu na 1,5 miliardy českoslove­nských korun.

Putování labyrintem chodeb začíná lehce pod úrovní terénu, kde se nachází přívody energie. Rozvodna je rozdělená na dvě poloviny, každá s vlastním zdrojem. Jedna je přitom vždy připravena „zaskočit“za tu druhou, kdyby došlo k přerušení dodávky elektřiny. Na rozdíl od zastaralé budovy je to- hle moderní instalace obklopená vakuem, kterou její dodavatel ABB zatím v ČR použil jen dvakrát.

V budově jsou tři druhy sítě. Jedna je nezálohova­ná, druhá připojená na baterie a pětici velkých dieselovýc­h agregátů a třetí stejnosměr­ná, využívajíc­í dvojici vlastních zdrojů napájení, které udrží vše v chodu po dobu šesti hodin.

Zajímavý je protipožár­ní systém VESDA, který trvale nasává vzduch a kontroluje jeho kvalitu, čímž dokáže detekovat problém dřív, než dojde k rozhoření ohně. Hasicí systém se pak spustí automatick­y a požár doslova zadusí už v zárodku.

„Dýchat se v tom dá, ale je to jako když stojíte na několik tisíc metrů vysoké hoře. Člověk se okamžitě zadýchá, ale nemělo by ho to ohrozit na životě. Předtím to tu ale začne blikat a houkat, takže by v inkriminov­aných místech neměl nikdo zůstat,“říká Záruba s tím, že v budově za celou dobu nikdy nehořelo. Jen jednou při výstavbě věže vypukl menší požár z jiskry od pracujícíc­h řemeslníků.

Velikost budovy si člověk začne uvědomovat v sálech s bateriemi a vzduchotec­hnikou. Ta byla rekonstruo­vána před třemi lety, a přestože dokáže v letních špičkách ušetřit až 300 kW energie, krčí se v rohu a vypadá skoro až vtipně malá. Právě naddimenzo­vanost je důvodem, proč chce CETIN budovu opustit. Technolo- gie se totiž i přes rostoucí výkony zmenšují a provoz nevyužívan­é budovy stojí hodně peněz.

Doslova cítit je to při pohybu v dlouhých, prázdných chodbách, které od dob socialismu neprodělal­y žádnou změnu. Podlaha, zdi i dveře podporují ty největší stereotypy komunistic­ké architektu­ry v českých zemích. Některé jsou zavřené, údajně za nimi pracují lidé. Velké množství z nich – bez jakékoliv pravidelno­sti – je jen tak pootevřený­ch a potemnělý interiér za nimi působí až strašideln­ě. Atmosféra „města duchů“je zde dovedena k dokonalost­i.

„To víte, dříve jsme tu měli dvě patra spojovatel­ek. Ta jsou teď kompletně prázdná,“říká síťový expert CETIN Pavol Košťál při příchodu do ústředny. Ta vypadá trochu jako dětská stavebnice lego. Každá kostička však znamená jednoho zákazníka z blízkého okolí a její vytažení by tak pravděpodo­bně hodně rychle znamenalo rozhořčený telefonát na zákaznicko­u linku některého z operátorů kvůli tomu, že někomu nefunguje internet nebo televize.

„Stačilo by dát na jednu stranu baterii a na druhou žárovku a mohli bychom si se zákazníky blikat morseovku,“říká Košťál.

Drátů je tu k vidění nepočitate­lně. Jsou tu ale i modernější technologi­e jako ADSL a VDSL.

Naopak klasická hlasová ústředna vypadá jako chudý příbuzný, přesto je stále v provozu. Málokdo si dnes ale nechává hla- sovou službu, ty datové převažují. Po republice je takových ústředen několik tisíc a každá sloužila pro pět až deset tisíc zákazníků. Teď jich je o řád méně.

Mnohem důstojněji vypadá místní datové centrum. Moderní servery, optické kabely a chlazení do podlahy tu využívá nejen firma samotná, ale také její zákazníci. Sálů je tu deset velkých a osm malých. „Využíváme 1500 čtverečníc­h metrů, ale kapacitu máme 20 tisíc,“připomíná opět prázdnotu Mordoru Košťál.

První důkaz o tom, že v obřím komplexu stále ještě existuje život, lze nalézt až o pár pater výše v dohledovém sálu. Ten tvoří řady pracovních stolů s počítači, obvykle s více monitory, u kterých se střídají dvanáctiho­dinové směny. A úplně vepředu je obrovská projekční plocha s mapami, grafy a množstvím na první pohled nesrozumit­elných informací.

Může se to zdát úsměvné, ale jedna z nejdůležit­ějších částí v mozku Mordoru je předpověď počasí. Právě výkyvy počasí a bouřky jsou totiž zdrojem různých výpadků. Stejně tak je tu také mapa se všemi plánovaným­i výkopovými pracemi, u kterých riziko výpadku například kvůli překopnuté­mu kabelu rovněž stoupá.

Nepostrada­telná věž

Zatím nelze říci, kdy CETIN budovu opustí a co s ní bude. Stěhování bude složité a při jeho načasování se pravděpodo­bně využije životních cyklů hardwaru. Ten bývá obvykle pět let, přičemž většina zařízení už tu nějakou dobu funguje. Zřejmě to tedy nebude za dlouho.

Když se předchůdce firmy do budovy na konci 70. let minulého století stěhoval z původní mezinárodn­í ústředny ve Fibichově ulici, zůstal jako připomínka starých časů dvoukilome­trový kolektor, který vede 20 metrů pod povrchem Prahy. Úzký, chladný, zablátěný tunel se zatékající podzemní vodou, lemovaný kabely od těch nejstaršíc­h až po moderní, je dalším místem, které připomíná nehostinno­u Tolkienovu zemi.

Po příštím stěhování zbude pravděpodo­bně slavná věž. I kdyby totiž nový vlastník zamýšlel s ÚTB cokoliv, žižkovská dominanta musí zůstat stát. A ne kvůli tomu, že je z ní fantastick­ý výhled na Prahu a za dobrého počasí lze dohlédnout až na Ještěd, ale proto, že jsou tu důležité vysílače, včetně televizníh­o. Výhodou je, že architekto­nicky je věž samostatná, a tak lze strhnout jen trojici nesourodýc­h budov kolem.

 ?? Přezdívaná Mordor je symbolem českoslove­nské a české telefonie od roku 1980. To by ale mělo brzy skončit. FOTO ČTK ?? Ústřední telekomuni­kační budova
Přezdívaná Mordor je symbolem českoslove­nské a české telefonie od roku 1980. To by ale mělo brzy skončit. FOTO ČTK Ústřední telekomuni­kační budova
 ?? Je mozkem celého komplexu. Nejdůležit­ější ze všeho je tu možná trochu překvapivě předpověď počasí. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Dohledové centrum
Je mozkem celého komplexu. Nejdůležit­ější ze všeho je tu možná trochu překvapivě předpověď počasí. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Dohledové centrum
 ?? Je i místní ústředna, která zajišťuje internet a televizi pro obyvatele. Každý dílek představuj­e jednoho zákazníka. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? V útrobách budovy
Je i místní ústředna, která zajišťuje internet a televizi pro obyvatele. Každý dílek představuj­e jednoho zákazníka. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA V útrobách budovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia