Lidové noviny

Každý Čech dluží 160 tisíc

-

Světlík zvažuje prodej části své vítkovické strojírens­ké skupiny. Jde o společnost­i Vítkovice Gearworks a Hutní montáže. Novým vlastníkem by mohl být E-Invest Martina Ulčáka. Obchod je již podle médií připravený, mluvčí strojírens­ké společnost­i Eva Kijonková to ale odmítla. „Ano, tato možnost existuje. O prodeji se uvažuje, nic ale není dohodnuto a připraveno,“reagovala na informace o prodeji. Vše podle ní vychází z toho, že Ulčák před časem odkoupil dluhy Vítkovic u Raiffeisen­bank v hodnotě okolo 800 milionů korun. O dalším postupu se má rozhodnout 19. srpna na svolané valné hromadě. Možnost prodeje se už objevila i na pozvánce. Za prodejem může být i fakt, že se Vítkovice loni dostaly do konsolidov­ané ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidač­ní celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun.

BYZNYS DNE

dluh během pololetí stoupl o 18 miliard korun na 1,691 bilionu korun. Na každého Čecha tak „připadá“dluh zhruba 160 tisíc korun. Podle Ďministers­tva financí je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů, a to díky příznivým podmínkám na finančním trhu. Během prvního pololetí totiž stát prodal dluhopisy se záporným výnosem za 91,4 miliardy. V samotném druhém čtvrtletí dluh klesl o 3,4 miliardy korun.

v pondělí pozastaví prodej většiny modelů v Jižní Koreji. Podnik tam čelí rostoucímu tlaku kvůli emisnímu skandálu, po kterém se na druhém největším trhu s naftovými auty v Asii potýkala s propadem prodeje. Největší evropská automobilk­a loni po obvinění v USA přiznala, že po celém světě instaloval­a do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Právní kroky vůči automobilc­e již kvůli tomu podniklo několik zemí, včetně USA a Německa. Korejská prokuratur­a v červnu zatkla místního manažera Volkswagen­u. Tamní ministerst­vo životního prostředí nyní zkoumá, zda má odebrat certifikac­e 32 modelům aut Volkswagen a dalších modelů z jeho divizí Audi a Bentley. To by mohlo vést k zákazu prodeje dotčených modelů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia