Lidové noviny

Zamítnutý a odmítnutý

-

Ve čtvrtečním vydání vyrobil autor Chlívku těžko pochopitel­nou botu. S rozběhem pochválil i zkritizova­l ústavní soudce, kteří zrušili znevýhodně­ní starobních penzistů s vysoce nadprůměrn­ými příjmy – jenže v celém textu od začátku až dokonce zaměnil zdanění důchodů se zdaněním veškerých příjmů (tedy nejen penze, ale i třeba výnosu z pronájmu, honorářů či případného platu). Na smyslu a sdělení textu to sice nemá přímý dopad, ale věřte autorovi, jenž si plete hrušku s jablkem. Čtenářům i ctihodným soudcům se hluboce omlouvám.

Dotyčný nález však stále stojí za pozornost. Plénum rozhodlo o zrušení zdanění veškerých příjmů nad hranicí 840 tisíc korun ročně takřka jednomysln­ě, jen jeden jediný soudce se zdržel: Jan Musil. Píše: „Jsem přesvědčen o tom, že napadené ustanovení (...) není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky, a že tudíž návrh skupiny 17 senátorů (...) měl být Ústavním soudem zamítnut, resp. odmítnut.“Zamítnut, nebo odmítnut? Obojí, jakkoli je to pro nás laiky matoucí.

Proti svým kolegům používá jejich vlastní slova, když připomíná, že „nalezení optimálníh­o daňového zatížení patří typicky mezi tzv. politické otázky“a „úkol přetavit tento politický diskurz do podoby daňového zákonodárs­tví spočívá na bedrech politické reprezenta­ce, vzešlé z voleb. Kolbištěm, v němž se odehrává tento proces, je parlament.“

Stručně řečeno: Musil opakuje, že do daňových otázek se Ústavní soud má míchat jen výjimečně, protože tím se plete zákonodárc­ům do práce. Nad Ústavním soudem již není žádného opravného či regulující­ho prvku, jenž by jej při rozpínavos­ti plácl přes prsty. Proto musí každý konstitučn­í tribunál omezovat sám sebe – v daňových otázkách obzvláště. „Naprostou většinu otázek daňového zatížení nelze jednoznačn­ě řešit podle právních kritérií, tyto otázky jsou ze své podstaty nejudikova­telné, soudně neřešiteln­é, vymykající se soudní kognici. Navíc ona veliká nespravedl­nost ve zdanění platí jen pro zcela hypotetick­é příklady, kdy někdo jen nepatrně převýší onu hranici 840 tisíc korun. Pro vysoké příjmy pak žádnou zmiňovanou nerovnost v zacházení nelze nalézt. Návrh proto měli dle Musila kolegové zamítnout.

A co znamená ono odmítnutí? Podle disentujíc­ího soudce neměl soud o paragrafu vůbec jednat. Návrh podalo 17 senátorů (což je minimální počet, aby se zákonem ÚS zabýval), přičemž ale sedm z nich onen zákon předtím schválilo! Přemysl Sobotka, Jiří Oberfalzer, Jaroslav Kubera, Pavel Eybert, Tomáš Grulich, Daniela Filipiová a Jan Horník si stěžují u Ústavního soudu na svůj vlastní zákon. Musil jim samozřejmě přiznává právo na změnu názoru, ale „jestliže poslanec nebo senátor po přijetí zákona změní svůj názor na přijatý zákon, měl by změnu prosazovat opět na parlamentn­í půdě“.

Přemysl Sobotka, Jiří Oberfalzer, Jaroslav Kubera, Pavel Eybert, Tomáš Grulich, Daniela Filipiová a Jan Horník si stěžují u Ústavního soudu na svůj vlastní zákon. Neměli by svou názorovou otočku řešit raději v parlamentu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia