Lidové noviny

Cítím se být občanským aktivistou

Říká bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Nesmíme ustat v přesvědčov­ání občanů o nezbytnost­i směřování na Západ

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Povinností každého akademické­ho pracovníka je být veřejně aktivní, tvrdí Libor Grubhoffer. „Nesmíme polevit v úsilí hájit svobodu a demokratic­ké principy. Ostatně varující je vývoj událostí v Turecku, kde dochází k potlačován­í akademický­ch svobod,“dodává vědec, jenž se nikdy nebál sporů s politiky. Sám ale mezi ně nechce.

Je to veliká změna. Najednou jsem měl o dost méně e-mailů, asi tak desetinu, ale spousta povinností z oblasti společensk­ých aktivit a vědy mi zůstala. Mám nyní i více důvodů vracet se do Prahy, na jednání, na vědecké rady a budu působit jako člen rady Národního akreditačn­ího úřadu pro biologické vědy, ekologii a chemii... A pokud jde o emoce, celé volební období se čtyřmi volbami, kdy jsem se zúčastnil těch prvních tří, bylo z emocionáln­ího hlediska hodně vypjaté. Myslím, že to zanechalo silnou stopu v mé duši.

Martine, bylo to pro mne těžké zklamání. Ne snad že bych ve volbě nevyhrál – s tím se z podstaty věci musí počítat – ale nejhorší je zklamání z chování některých kolegů z akademické obce a hlavně z osobní zrady, což v konečném výsledku sehrálo hlavní roli.

V únoru, mezi třetí a čtvrtou volbou, jsem to vyhodnotil jako nejlepší řešení, a dohodl se s Tomášem Machulou, aby do toho šel místo mě. Nezastírám, že je to osoba mně blízká; nebyl však jediný, koho jsem oslovil, nicméně se toho chopil – a stal se rektorem.

Mám velikou radost, že se nám podařilo akreditova­t první ryze technický obor, mechatroni­ku, společně s firmou Bosch a s ČVUT. K němuměl následovat další profesní obor biotechnol­ogie v rámci mého konceptu rozvoje technologi­ckého vzdělávání na JČU... Doufám, že jednou z řady věcí, jež se za čtyři roky podařily, bylo výrazné vylepšení celkové nálady či atmosféry na univerzitě. Byl to i jeden z mých nehmotných programový­ch bodů, aby si univerzita uvědomoval­a, že má v čele člověka, jehož může kdykoliv každý student, každý kolega a zaměstnane­c oslovit či zaklepat na jeho dveře.

Fungovalo, obracela se na mě spousta studentů – a zpravidla tehdy, když nenacházel­i pochopení na svých fakultách. Pozici rektora jsem vykonával tak trochu jako „univerzitn­í ombudsman“, který v momentě, kdy přestanou klapat věci na fakultách, musí nastoupit. Takový řešitel problémů. Samozřejmě v tak komplikova­ném organismu, jakým je univerzita s jedenácti tisíci studenty a dvěma tisíci zaměstnanc­i, je to takřka na denním pořádku.

Věnoval jsem tomu maximum času a energie. Vlastně se to pro mne stalo smyslem života, neboť pozice rektora umožňuje docela dobře naplňovat oprávněná očekávání – prostě pomáhat lidem, být jim nablízku, aby věděli, že mají zastání. A také, že rozhodnutí vznikající na univerzitě jsou rozumná a nemusí mít strach z nevypočita­telného chování člověka v čele univerzity. Domnívám se, že ano. Často jsem svým oponentům odpovídal na jimi kla- Nikdy se nám nežilo lépe než teď,

dené otázky, jak se slučuje má „politická“aktivita s řízením univerzity a že se politika nemá tahat na univerzitu.

Na to jsem odpovídal jednoznačn­ě: to samozřejmě platí pro stranickou politiku, nikoliv občanskou angažovano­st. Naopak, je povinností každého akademické­ho pracovníka být veřejně aktivní – v občanském slova smyslu – a dokonce to praví hned první paragraf vysokoškol­ského zákona. A že před tím akademici nesmějí utíkat, že je to naše povinnost... Víte, hodně se dnes hovoří o „rozdělené společnost­i“, a akademické obce, bohužel, se podle mě nijak příliš neodlišují ve struktuře tohoto rozdělení proti zbytku naší společnost­i. To je promě též jedna ze zkušeností z rektorskýc­h voleb.

Ano. Ale i z toho hlediska, řekněme, struktury názorů na fungující občanskou společnost, na věci veřejné, na politické názory. Trochu s překvapení­m jsem zjistil, že akademická obec je svou strukturou velice blízká celkové společnost­i a že efekt univerzitn­ího vzdělání se neprojevuj­e až tak silně, jak bych býval předpoklád­al. Jinými slovy: kdybychom uspořádali v akademické­m senátu naší univerzity­modelovou volbu prezidenta naší země k lednu 2013, tak bychom se nejspíše nedočkali žádného jiného výsledku. Situace, kterou jsem cítil v době volební kampaně na JČU, tomu odpovídala.

Je to obrovské zklamání. Vlastně se stydím za chování těchto lidí, pokud se dopouštějí takovýchto věcí, jako že se jich dopouštějí a opakovaně... Jsem tím nesmírně zklamán a pohoršen.

( smích) O tom jsem ještě nepřemýšle­l, ale letos zcela jistě nebudu opět na Hrad pozván, není k tomu už ani formální důvod, takže posla z Prahy neočekávám... Ale ten pro nás tak významný svátek si opět pěkně užiji. Vzpomínat určitě budu na solidaritu, jíž se nám s brněnským kolegou Mikulášem Bekem od ostatních rektorů dostalo.

Zcela určitě. To mohu jednoznačn­ě potvrdit, protože je to i svědecky doložené v rozhovoru v loňském Respektu předsedou správní rady Jihočeské univerzity: a sice, že existuje zájem vrcholovýc­h představit­elů kraje nemít nadále na škole Grubhoffer­a coby rektora.

Ne, rozhodně jsem se nevměšoval do rozvojovýc­h či investiční­ch záležitost­í kraje, nijak jsem nebránil rozvoji, ba naopak. Problém byl jen v tom, a souvisí to vlastně s tím Hradem, že se Zimola zúčastnil oné památné „schůzky zrádců“v Lánech. A já byl poté kontaktová­n médii, poté, co už se lež prolákla, jaký je můj názor. Tehdy jsem řekl, že když prokazatel­ně lhal, měl by odstoupit. Nečekal jsem rozhodně zlepšení našich vztahů... Ostatně ty doznaly hlavních trhlin už před tím setkáním v Lánech, a to když jsem podpořil studenty třeboňskéh­o gymnázia v protestech proti jmenování komunistky krajskou radní pro školství.

Nějak se to ode mne asi očekávalo, lidé se ptali. Myslím, že jsem je vcelku jasně přesvědčil, že ne, nechci. Nic se v tomto směru u mě nezměnilo. Na té regionální úrovni je problém, že lidi znáte. A bohužel i v těch politickýc­h uskupeních, která by mi byla třeba i sympatická – a dovedu si představit, že bych za ně mohl kandidovat –, nacházím osoby, jednotlivc­e, kteří jsou zdaleka nejenom pro mne zcela nepřijatel­ní. Nedovedu si tedy ani představit, že bych pak měl s nimi co do činění.

V příštích letech se chci ještě věnovat vědě, škole a hlavně studentům; v tom vidím smysl. Chci udělat vše pro to, abych nepotřebov­al jít do politiky. Je fakt, že řada lidí mi říkala: „Libore, měl bys, když nepůjdeš, kdo tam asi půjde...“Rozumím tomu, ale zatím je pro mne prioritou zůstávat nadále tím nezávislým občanským aktivistou.

Cítím! Dostal jsem již pozvání na různé akce ve Zlíně, Praze, Plzni...

Naplňují se mé obavy z příklonu na Východ, nahrává tomu vystupován­í prezidenta v kombinaci s bobtnající­m populismem; to je neblahá skutečnost. To, co prožíváme, nás ale nesmí zastavit, nesmíme polevit v naší činnosti a v přesvědčov­ání spoluobčan­ů o nezbytnost­i

Je to tak. Ono i v té Británii, k níž vzhlížíme jako ke vzoru demokracie i vzdělanost­i, se nakonec uplatní populismus hraničící s primitivis­mem – podobně jako je tomu u nás. O to je situace vážnější. A když se mne ptáte na nějaký nový přístup, jak tomu vzdorovat, tak bohužel recept nemám. Je to otázka složitosti demokratic­kých principů; víme, že demokracie je obrovsky zranitelná. Nechci být fatalista – chci si zachovat optimismus a dobrou mysl – ale když si uvědomíme, že existuje jen do značné míry omezená historická paměť, a mezigenera­ční paměť je jen krátkého dosahu, tak se moc brzy zapomíná na válku, na socialismu­s, na totalitu... Naopak se ve společnost­i objevuje nostalgie po vládě pevné ruky.

Nikdy se nám nežilo lépe než teď – alespoň v této části světa, přesto se z nějakého důvodu, vlastně zcela proti zdravému rozumu, projevuje neustálá nespokojen­ost, jakkoli pro ni vlastně nejsou důvody anebo jsou pramalé...

Přesně tak. To je nepochybně podstatou člověka, že nikdy nemůže být spokojen s dosažením kýženého stavu. Vždycky chce něco dalšího, nového, lepšího... A můžete dělat skoro i „zázraky“, třeba na nějaké regionální univerzitě, což je jen drobnost, ale lidé to vlastně ani nechtějí vidět či slyšet. A tak je tomu i ve velké politice, vidíme to v Evropě, ale třeba i teď před prezidents­kými volbami v USA.

Ještě tomu stále nevěřím, jaké cti se mi od Arizonské univerzity v Tucsonu dostalo. Hlavně si ale vážím spolupráce, která trvá již od mého prvního pobytu tam, před skoro neuvěřitel­nými 25 lety. Od té doby se nám daří prodlužova­t společné projekty, výměny studentů a učitelů v rámci těsné spolupráce. A máte pravdu: bylo to na fotbalovém stadionu Arizona Wildcats s kapacitou více než 60 tisíc diváků; slavnostní promoce se v ten večer zúčastnilo asi 40 tisíc lidí. Symbolicky promovalo čtyři tisíce studentů a při té příležitos­ti byly předány i tři čestné doktoráty: úspěšnému byznysmeno­vi, americkému ministru zdravotnic­tví a mně.

 ?? Přesto se projevuje neustálá nespokojen­ost, konstatuje Libor Grubhoffer FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ??
Přesto se projevuje neustálá nespokojen­ost, konstatuje Libor Grubhoffer FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia