Lidové noviny

Máme-li dva výklady, držme se lepšího

-

Co by tomu řekl tata,

hlavou, anebo nám rovnou řekli: ten váš táta teď už píše vopravdu bláboly, místo aby napsal těch novejch dva tisíce slov.

Zvláštní je, že na jeho psaní posledních let se upevňoval náš vztah k němu, a ačkoli on nevěřil v sílu slov a na své „silné texty“pohlížel stále nedůvěřivě­ji, byla právě v jeho posledních slovech zvláštní síla, ba pouto, které přetrvává, i když on už tu není fyzicky přítomen. Inu, jako bychom si ho až teď užívali a úplně mu rozuměli. (Když se ho nemusíme nijak obávat, že.)

Jeho odpovědi podle nás

Co by tomu či onomu náš tata řekl, ptáme se sami, a jeho odpovědi si pěkně představuj­eme podle svého, aniž bychom se báli, že on by také mohl napsat něco úpl- ně jiného, docela nepředstav­itelného, co by nás mohlo štvát.

Například, co by řekl na vznik domobrany, jejíž příslušníc­i se ozbrojují krátkými palnými, obrannými zbraněmi i dlouhými, útočnými puškami, tedy na jev militarizu­jící se společnost­i, což nedávno docela zevrubně popsaly právě LN. Já si představuj­i, jak by napsal jeho mistrovsko­u zkratkou, vybroušeno­u Posledními slovy, že tito domobranci ani tak nechtějí nic a nikoho bránit, jako spíše pálit, střílet. Povětšině už i v době míru vědí koho, jen čekají na vhodnou příležitos­t. A lidé, kteří mají zbraň, jsou v určitých situacích velice zvýhodněni před těmi, kdo ji nemají. Té výhody zajisté chtějí někdy využít, jinak by tu zbraň ani nemuseli mít. Možná si to dokonce chtějí – jak se dneska říká – vy- chutnat. My, co jsme ještě absolvoval­i základní vojenskou službu, si to docela umíme představit, neboť víme, jaká paka na vojně také byla. Například vojín Vožniak měl pomyslně pořád někoho na mušce, snad i když seděl na záchodě. Němce a cikány tak střílel na potkání. Kdy se takoví vynoří čili kdo vytvoří dostatečno­u záminku… Žádná domobrana by neměla být, protože proč… Napsal by (pochopitel­ně mnohem lépe!) tata, jak si útěšně představuj­i.

Avšak napsal by to? Co když… Co když jaksi naopak. Řád, pořádek a spravedlno­st – to bývalo jeho časté téma. Například v Posledním slově Zákon skomírá z 16. března 2004: „Skomírá a slábne, protože se ničím neživí. Opírá se už jen o zákoník a pomalé, často neúčinné soudy. (…) Ně- kdy by někdo měl při krádeži na hřbitově spadnout do díry, zlámat si hnáty, dostat infarkt. Měla by po něm hrábnout smrt, aby se v něm obnovil zdravý vztah ke hřbitovu a k mrtvým. To se dá zařídit, škoda že nejsem mladý.“

Úvaha, kterou už nenapíše

Ovšem, i tu poslední větu musíme číst jako literární nadsázku, nikoli návod. Přesto je v tom výzva, abychom byli silní a zavedli ve společnost­i pořádek a slušnost, jaká ještě tu a tam na Valašsku v nějakých chalupách i panuje. Mohla by se k tomu snad hodit naše domobrana? Nemají-li sílu nejen naše slova, ale ani zákony a soudy, pak něco tu sílu mít musí… – Té úvahy bych se obával. Dříve.

Nyní už ne. Nejen proto, že ji nenapíše a nenapíše. Hlavně: po- kročil dál (a myslí si už něco jiného asi). Poslední slovo Psáno v nemocnici (z 10. června 2014): (…) „I já byl přece chlapec, který si dělal luk a šípy. Hrávali jsme si na boj. Pak jsem byl na vojně, poznal všecky zbraně, střílel z nich. Byl jsem miřičem protitanko­vého kanonu. Ovšem nepřišlo mi na mysl, že bych těch zbraní měl někdy užít. Byla to jenom povinná hra. Teď se mi jen z obrázků zbraní dělá špatně. Hnusí se mi armáda, vojáci, nemůžu ani hledět na reportáže z nějaké války. Vůbec, cítím neznámou hrůzu, když se má zase za něco někde bojovat: oni prostě jen rádi střílí lidi!“

Už déle než rok absentuje na stránkách LN autor, o němž se po revoluci psalo jako o nejvlivněj­ším žijícím českém spisovatel­i. Jeho fejetony, které vycházely právě na stránkách tohoto listu, bývaly ozdobou samizdatov­é literatury a zůstaly vyhledávan­ými texty i v době svobody. Ludvík Vaculík dokázal provokovat i inspirovat. Co by si myslel o událostech posledních měsíců? Na svého „tatu“si v den jeho nedožitých devadesáti­n vzpomíná syn Ondřej. Žádná domobrana by neměla být, protože proč… Napsal by (pochopitel­ně mnohem lépe!) tata, jak si útěšně představuj­i. Avšak napsal by to?

To je, podle mého, také odpověď na „domobranu“. Rozhodně se vracel k tomu, z čeho vycházel, už když psal těch 2000 slov. V té době byl velmi ovlivněn Mahátmou Gándhím, což je na tom textu i poznat: Svá práva hájit nenásilně, nebojácně a hrdě – vždy a za všech okolností.

O imigrantec­h nemluvě. Čím byl starší, pořád víc věděl, domnívám se, podle apoštola Pavla, že s láskou máme přijímat i ty, kdo přicházejí odjinud a pamatovat na ty, kdo trpí, vždyť i nás může potkat utrpení. – Omluvám se, to už si z něj dělám svého tatínka, jak bych ho chtěl i dále mít. Což je ale osobní vztah, nikoli politikum. Takhle když už nežije, je pro mě ještě mnohem lepší, než když žil – jsme si mnohem blíž!

Současné poměry jsou bohužel založeny více na nedůvěře než na důvěře. Většina z nás tím dosti trpí. Proti tomu mám od taty jedno ponaučení: Máme-li pro určité věci a jevy dva možné výklady, jeden dobrý a druhý špatný, držme se toho dobrého, protože bývá blíže pravdy. – Někdy je to sice poněkud těžké, ale vskutku nám to může více prospět než uškodit. Zvláště dneska.

 ?? Ptají se nejbližší Ludvíka Vaculíka (na snímku z roku 2003). Spisovatel, jemuž by dnes bylo devadesát, zemřel loni 6. června. FOTO ARCHIV MAFRA ??
Ptají se nejbližší Ludvíka Vaculíka (na snímku z roku 2003). Spisovatel, jemuž by dnes bylo devadesát, zemřel loni 6. června. FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia