Lidové noviny

Dobro a zlo

-

odporem. Historie však dala za pravdu Kemalovi.

Dnešní turecký prezident Erdogan kráčí ovšem proti proudu času. Pomalu, avšak vytrvale, sešívá islám se státní mocí. Soustavně uštipuje z ústavních svobod a evidentně směřuje k prezidents­ké diktatuře. Či že by rovnou k novému sultanátu? A pravověrní západní demokraté vyjadřují podporu Erdogan pašovi a naopak odsuzují nezdařené povstání části turecké armády na obranu sekularism­u, protože bylo namířeno proti demokratic­ky zvolenému prezidento­vi. Není to pokrytecké?

Není, pokud by Západu nevadilo Turecko islamistic­ké. Protože se však z Turecka přes noc stala na geopolitic­ké šachovnici převelice vochmatick­á figura, považujme ono vyjádření podpory Erdogan pašovi za vyjádření diplomatic­ké. EU pohrozila, že zavede-li trest

Putna

Středa Baldýnský smrti (nota bene se zpětnou platností), nikdy nevstoupí do království EU. Panenko Maria Skočická, jako by ještě vůbec o to stál!

Demokratic­kou volbu zajisté nelze přehlížet. Tento ideál však se nemůže noblesně vznášet na nebesích, aniž by byl zakotven na syrové a často surové zemi. Adolf Hitler se k moci také dostal demokratic­kou volbou. Co kdyby ho německá armáda na podzim 1938 svrhla vojenským převratem, který ostatně měla dobře připravený a podtrhla ji kapitulace demokracií v Mnichově. Také by to pravověrný­m demokratům nešlo pod nos? Případné povstání proti českoslove­nskému Gottwaldov­i, také demokratic­ky zvolenému. I to by byl čin protidemok­ratický? Už je to holt tak, že původní zlo může v důsledku důsledků přinést dobro, jak nám to ukázala původně ohavná diktatura Mustafy Kemala.

Čtvrtek Rejžek

Platí to však i naopak. Co jiného přineslo dobro demokracie (importovan­é silou zvenčí) Iráku a Libyi, než zlo? Pravda, byli odstraněni dva krvaví neřádi. Žijí však dnes Libyjci a Iráčané lépe? Umírá jich násilnou smrtí méně? Je svět bezpečnějš­í s rozvrácený­m Irákem či Libyí? Není svět bezpečnějš­í s Egyptem pod vojenskou vládou než pod vládou Muslimskéh­o bratrstva?

Zlo, plodící dobro a dobro, plodící zlo. Kdo si troufá tomu rozumět?

Troufám si však tvrdit, že zdařilý převrat v Turecku by přinesl více dobra než zla. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia