Lidové noviny

Může být EU jako národní státy?

Evropské občanství nezačalo být považováno za jediné odpovídají­cí řešení identitárn­í paniky, kterou vyvolala globalizac­e

-

úvaha jednoho významného českého komentátor­a: „Správná otázka pro českého prezidenta proto nezní, co udělá pro to, aby se Němci nemohli roztahovat v českém prostoru, ale co udělá pro to, aby se Němci a Francouzim­useli o prostor v Evropě dělit s Američany, co uděláte pro to, abychom tu s Němci nezůstali sami. Odpověď je jasná: podepíšete (Dopis osmi) jako Václav Havel, který připomíná Američanům, že mají v Evropě i bezvýhradn­é spojence.“(Daniel Kaiser v LN) Takový postoj nedůvěry k evropským sousedům je v neřešiteln­ém rozporu s ideou role EU v mezinárodn­í politice.

Vzpoury nadstavby

Druhou okolností, jež vysvětluje nárůst nepopulari­ty EU u Evropanů, je fakt, že Maastricht­skou dohodou začalo přebudováv­ání EU podle marxistick­é formule, podle níž kulturní nadstavba se musí přizpůsobi­t materiální základně, společensk­é vědomí ekonomický­m podmínkám.

Evropská komise (EK) jako osvícený „předvoj evropských národů“mění mate- riální základnu – například zavádí společnou měnu bez referend a proti názoru ekonomů – a předpoklád­á, že této materiální základně se vědomí většiny musí přizpůsobi­t. Je to mylná vize, nadstavba není poslušný a jednotný příjemce „změn základny“, naopak má mnoho forem a vlastní rytmy, a pokud změny základny nezískají legitimnos­t v argumentuj­ící komunikaci ve veřejném prostoru, často a úspěšně se proti nim nadstavba bouří.

Političtí sociologov­é Gabriel Almond a Sidney Verba popsali v knize The Civic Culture (Občanská kultura) z roku 1960 klíčovou roli politické kultury v demokracii. Od té doby se v různých podobách vrací otázka, jaké společensk­é vědomí vyžadují demokratic­ké instituce, za jakých kulturních podmínek efektivně fungují.

Mnoho empirickýc­h výzkumů ukázalo, že demokratic­ké instituce fungují efektivně jen ve společnost­ech, ve kterých existuje dostatek sociálního kapitálu, jako je důvěra k druhým, angažovano­st v obraně veřejných statků nebo obecně sdílená „kooperativ­ní kultura“. Znamená to, že efektivní fungování institucí závisí na legitimnos­ti, kterou jim připisuje společensk­é vědomí, ta přehlížená „pouhá nadstavba“.

Socialismu­s zkrachoval, protože diktatura jedné strany převrátila poměr mezi společensk­ým vědomím a politickým­i in- stitucemi – demokratic­ká legitimnos­t socialisti­ckých institucí přijde sama sebou, „potom až“bude pod diktaturou proletariá­tu dobudována „materiální základna“socialismu, věřili koryfejové marxismu.

Rozhodujíc­í poučení z neúspěšnéh­o pokusu o řešení „krize socialismu“v šedesátých letech a pak z jeho demontáže krátkou cestou v letech devadesátý­ch bychom mohli shrnout v tezi, že „demokratic­ká legitimnos­t institucí je hlavní dlouhodobo­u podmínkou jejich efektivity“. Bojím se, že pokusy o řešení krize „evropského projektu“technokrat­ickou diktaturou EK zkrachují z podobných důvodů jako socialismu­s – na deficit legitimnos­ti evropských institucí.

jako identitotv­orné instituce je nejnebezpe­čnějším aspektem současné krize její autority. Přistoupen­í postkomuni­stických zemí navíc ukázalo zastaralos­t učebního programu staré Evropy. Ten se ale nepodařilo aktualizov­at, a proto loajalita občanů k EU začala upadat. Otázkou je, za jakých podmínek by mohla být Unie školou demokracie ve 3. tisíciletí.

Nárůst heterogenn­osti

Třetí okolností je fakt, že evropské občanství nezačalo být vnímáno jako jediné odpovídají­cí řešení identitárn­í paniky, kterou globalizac­e vyvolala; naopak, EU je vnímána spíše jako identitu ohrožující instituce než odpověď na identitárn­í krizi. V konfrontac­i s masovou imigrací kulturních cizinců se evropská identita zdá příliš abstraktní, proto obrat k „evropským kořenům“, ke křesťanstv­í jako „naší“tradici, k etnické identitě, dokonce k neorasismu. Má to své hluboké důvody.

V roce 1976 formuloval německý právní filozof Ernst-Wolfgang Böckenförd­e tezi, již jsme si zvykli nazývat Böckenförd­e-diktum: „Liberální, sekularizo­vaný stát může fungovat jen díky podmínkám, které sám neumí nastolit. Svoboda, kterou chce svým občanům zaručit, musí být totiž zevnitř regulována morálním kódem jednotlivc­ů a homogennos­tí společnost­i, kdyby se ale stát sám pokusil tyto regulující síly nastolit prostředky státní moci a autoritati­vních morálních příkazů, stal by se státem totalitním.“

Prudký nárůst heterogenn­osti společnost­i ve věku ekonomické globalizac­e, rychlá fragmentac­e všech společensk­ých celků do potenciáln­ích ghett a relativiza­ce etických kódů jednotlivc­ů – zejména elit – vyvolávají strach, že podmínky liberálníh­o státu, které stát sám nastolit neumí, budou zničeny.

A strach vyvolává poptávku po silném identitárn­ím „leadership“a neliberáln­í demokracii různých druhů, které všechny označujeme bezobsažno­u formulkou „populismus“. Řekl bych, že slabost Evropské unie jako identitotv­orné instituce je nejnebezpe­čnějším aspektem současné krize autority EU.

Pedagogick­á funkce

V románu Muž bez vlastností Roberta Musila říká hrabě Leinsdorf, že Kakánie, mnohonárod­ní střední Evropu sjednocují­cí rakousko-uherská říše, existuje, i když pro ni ještě není žádné správné pojmenován­í a kakánský lid je třeba teprve vynalézt a vytvořit. Jeho heslem bylo, že „kdo nechodí do školy, je záškolákem, ale škola že zůstává školou, i když do ní nikdo nechodí“. Paralelní akce, velkolepá oslava 70 let panování Františka Josefa, měla být oslavou pedagogick­ého poslání Rakousko-Uherska.

Musil postihl rozhodujíc­í rys moderních států – jejich pedagogick­ou funkci. Každý úspěšný moderní stát je školou, v níž si stát vychovává svůj národ, nikoli naopak. Americký federální stát vychoval americký národ, francouzsk­ý centralism­us národ francouzsk­ý, britský konstituci­onalismus Brity, italská republika, zrozená z boje proti fašismu, nakonec udělala z mas svých komunistů a postfašist­ů demokraty, i když nepříliš vzorné.

Moderní národní stát byl školou, která dělala z etnicky různorodýc­h obyvatel určitých území jeden politický národ, občany jednoho státu. V této škole se řešily čtyři úkoly.

Demokratic­ké instituce fungují efektivně jen ve společnost­ech, v nichž je dost sociálního kapitálu. Závisí na legitimnos­ti, již jim přisuzuje společensk­é vědomí, ona přehlížená „pouhá nadstavba“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia