Lidové noviny

Může být EU jako národní státy?

-

Za druhé, zavedení eura většinou bez referend, v rozporu s většinovým veřejným míněním v Německu a také v rozporu s ekonomický­mi zákonitost­mi. Euro je politická měna, její fungování je zcela závislé na politické vůli ji podporovat, dlouhodobě ale jednotná měna bez (federálníh­o) státumožná není. Motivem zavedení eura byl strach ze sjednocené­ho Německa, mělo být pojistkou proti tendenci k hegemoniza­ci EU ekonomicky nejmocnějš­ím evropským státem. Jako všechno, co se dělá ze strachu, se ale zavedení eura obrátilo ve svůj opak – nástroj německé hegemonie v Evropě. ního programu alespoň těchto pět nových učebních předmětů. Prvním by měla být historická zodpovědno­st Evropy za třetí svět. Humanitárn­í katastrofy třetího světa a následné vlny uprchlíků jsou dědictvím evropského kolonialis­mu a studené války, která se vedla právě tam a jež proměnila proces dekoloniza­ce v sérii krvavých frašek.

Odklizení toxických skládek studené války se nestalo po konci bipolárníh­o světa prioritou Západu, Evropané se nenaučili vnímat například holocaust Židů jako epizodu v dějinách evropské imperiální modernosti, jak chtěli političtí filozofové Hannah Arendtová (1906–1975) nebo Zygmunt Baumann. Má Evropská unie povinnost být vstřícná k uprchlíkům z třetího světa v rámci odčinění své historické viny za kolonialis­mus a za lžidekolon­izaci? A jakou míru integrace imigrantů do národních států může Evropská unie po nich legitimně vyžadovat na historické­m pozadí krutě vynucené asimilace domorodců v evropských koloniální­ch říších?

Druhým učebním předmětem by měl být multilater­alismus vmezinárod­ní politice, pojímaný jako jediné legitimní řešení konce bipolarism­u. Multipolar­ismus, mnohostran­ná governance světa, jíž by EU měla být hlavním promotorem, není pro nás Evropany jen technickým aspektem mezinárodn­í politiky, ale základním předpoklad­em racionalit­y v (mezinárodn­í) politice – každý unipolaris­mus je třeba pojednat jako příznak iracionáln­í a démonické vůle k moci.

Otevřené společnost­i

Třetím učebním předmětem v nové škole evropského sjednocová­ní by měla být teorie a historie „otevřených společnost­í“. Pojem „otevřená společnost“má pro nás Evropany hlubší smysl než třeba pro Američany, neznamená pro nás jen volný trh, dělbu moci a svobodný veřejný prostor, ale také přístup k vlastní historicit­ě, ke způsobu, kterým společnost „sama sebe produkuje v procesu symbolické interakce“, jak se říká v sociologic­kém žargonu.

V evropském pojetí patří k otevřenost­i i to, co jsme nazvali „hermeneuti­cká kompetence“– umění interpreto­vat lidské jednání jako odpovědi na otázky, které nejsou jednajícím­u člověku zřejmé, musí je objevit interpreta­cí svých předsudků, které se ale interpreta­ci brání, chtějí zůstat skryté. Rozumět sobě i druhým se my Evropané učíme v setkání s uměleckým dílem, které v evropském veřejném prostoru hraje výjimečně velkou roli – v něm se ustavuje kritický vztah k historické­mu kontextu vlastního jednání, ta slavná „evropská subjektivi­ta“.

Čtvrtým učebním předmětem v evropské škole musí být sociální práva pojatá jako předpoklad plného občanství demokratic­kého státu – na rozdíl od americké společnost­i, kde privatizov­ané zdravotnic­tví pohlcuje 14 procent HDP, ale navzdory tomu jsou desítky milionů lidí bez lékařského pojištění. Sociální práva patří neoddělite­lně k evropskému pojetí demokracie, boj o globální konkurence­schopnost nutí evropské státy je silně omezovat. Lze smířit evropské pojetí sociálních práv s globalizac­í?

Pátým učebním předmětem by měla být „biofilní kultura“, jak to nazývá filozof Josef Šmajs. Ekonomický růst je hrozbou pro lidské společnost­i na planetě Zemi, pokud není podřízen nějakému kulturnímu modelu, v němž příroda není nepřítel, kterého je třeba si podmanit a zapojit do růstu HDP, ale veřejným statkem v nejradikál­nějším smyslu. Jsme ještě schopni vytěžit z dialogu, který my Evropané vedeme s historický­mi tradicemi lidstva, kulturní model, v jehož rámci by ekonomický růst měl lidský smysl?

Nechuť k demokracii

Ukázalo se, že většina postkomuni­stických zemí považuje prohlouben­í evropské integrace za ohrožení své „nesamozřej­mé“svrchovano­sti. Představuj­e pro ně vývoj směrem k federaliza­ci, již odmítají. Ekonomický růst je hrozbou, pokud není podřízen nějakému kulturnímu modelu. Jsme ještě my Evropané schopní vytěžit z dialogu s historický­mi tradicemi lidstva kulturní model, v jehož rámci by ekonomický růst měl lidský smysl?

Středoevro­pská kultura byla v osmdesátýc­h letech velkou euroameric­kou intelektuá­lní módou, ale na jejím módním vyobrazení byla zamalována odvrácená strana staré monarchie – její archaická sociální struktura, klerikalis­mus a panský paternalis­mus místo demokracie.

Rakousko-Uhersko byl stát postavený na hegemonii šlechty, církve, byrokracie, armády a úzkých finančních elit. Tyto klečící, stojící, sedící a počítající armády (kněží, vojáků, úředníků a bankéřů) byly „nadnárodní“, pohrdaly demokracií, ale vyznávaly „právní a morální řád“jako svého druhu náboženstv­í – deficit demokratic­ké legitimnos­ti chtěly překonat kompetentn­ostí státních úředníků, vznešenou uměřeností elit a obecnou úctou k legalitě a dobrým mravům.

Nechutí k demokracii jako „politické politice“pragmatick­ých kompromisů mezi nositeli různých zájmů se nakazili i středoevro­pští intelektuá­lové a umělci, kteří přejali panské pohrdání svobodným tiskem a masovou demokracií. („Parlamenta­rismus je kasernován­í politické prostituce“a „žurnalismu­s (…) hubí duchovní vnímavost potomstva,“napsal například Ferdinande­m Peroutkou obdivovaný Karl Kraus.) I v současném Česku jsou intelektuá­lové ve své většině zdravými nositeli bacilu pohrdání „politickou politikou“.

Franz Werfel napsal, že Rakousko-Uhersko nebylo melting pot, tavicí pánví, v níž by se národy v překotném rytmu průmyslové­ho věku přetavoval­y v novou jednotnou hmotu – bylo spíše humusem, do něhož národy měly padat pomalu jako tlející podzimní listí. Místo dlouhého podzimu středoevro­pských národů přišla v roce 1914 krutá zima a pak krátké hlučné „jaro malých národů“.

Stará monarchie se rozpadla do heterogenn­ích nehistoric­kých útvarů, v nichž se menšiny cítily smrtelně ohroženy přítomnost­í „pokrevně“cizích elementů a pro které byly hrozbou i sousední státy. Prudce v nich rostla poptávka po vůdcích bojujících za ustavení „antipoliti­cké“, cizími elementy neznečiště­né pospolitos­ti pravdy a krve. A s poptávkou roste nabídka, antipoliti­čtí vůdci přispěchal­i.

Tři bludy střední Evropy

Demokracii v nesamozřej­mých státech střední Evropy ohrožují tři staré bludy převlečené do nových kostýmů. Za prvé, stále se vracející bludná víra, že spása přijde z nějakého neznečiště­ného vnějšku politiky, že politikou nezkažený hrdina ve službách „vyšších než politickýc­h“hodnot nastolí „pravdu a lásku“.

Za druhé, etnická, nikoli politická definice národa. Národ jako uzavřená pokrevní pospolitos­t sobě si navzájem (jazykově, kulturně, rasově) podobných, kterou je třeba bránit před „příliš“otevřenou a „příliš“rozpornou občanskou společnost­í „sobě si nepodobnýc­h“– imigranti a přistěhova­lci ohrožují národní identitu, i když respektují ústavu a umějí česky!

Třetím bludem je pohrdání intelektuá­lních elit masovou kulturou, v níž jejich elitářské cítění nedokáže vidět než „ohrožení vyšších kulturních hodnot“. Tato kontrapozi­ce elitní „kultury na stupínku“a zpotvořené masové „kultury pod stupínkem“, o níž elity na stupínku mluví s pohrdáním, vede k oslabení demokratic­ké politické kultury.

Oba póly tohoto napětí si totiž snadno zdůvodní neliberáln­í demokracii – jedni proto, že těm na stupínku nerozumějí, mají je za parazity veřejných rozpočtů, dotované žvanily, a druzí proto, že těmi prvními pohrdají jako manipulova­nými hlupáky, kteří si vždy zvolí špatně své vůdce. Vzájemná prostupnos­t vyšší a nižší kultury ve veřejném prostoru je nejdůležit­ější podmínkou rozvoje demokratic­ké politické kultury.

Autorem upravený projev na semináři k oslavám Dne Evropy

 ?? Humanitárn­í katastrofy třetího světa a následné vlny uprchlíků jsou dědictvím kolonialis­mu a studené války. FOTO ČTK/ AP ?? Zodpovědno­st Evropy.
Humanitárn­í katastrofy třetího světa a následné vlny uprchlíků jsou dědictvím kolonialis­mu a studené války. FOTO ČTK/ AP Zodpovědno­st Evropy.
 ?? Rakousko-Uhersko v čele s Františkem Josefem bylo humusem, do něhož národy měly padat jako tlející listí. FOTO GETTY IMAGES ?? Odvrácená tvář.
Rakousko-Uhersko v čele s Františkem Josefem bylo humusem, do něhož národy měly padat jako tlející listí. FOTO GETTY IMAGES Odvrácená tvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia