Lidové noviny

Muž, který velí ruskému sportu

Ruský doping řídilo ministerst­vo sportu. Jeho šéf Vitalij Mutko se tváří, že se ho skandál netýká

- TOMÁŠ PAVLÍČEK

PRAHA Když uváděl kandidatur­u Ruska na pořadatels­tví fotbalovéh­o mistrovstv­í světa, půl země se mu vysmálo kvůli řezavému akcentu. „Dovolte mi mluvit ze srdce v angličtině,“zahájil řeč replikou, která později na internetu zlidověla.

Často se šklebí do kamer, ohrnuje ret a kulí oči. Pro mnohé představuj­e klauna s natupírova­ným účesem.

Jenže to je pouze jedna z tváří dlouholeté­ho ministra sportu.

Jakmile sejde z pódia, stane se kluzkým byrokratem, který plní na přání ty nejdivočej­ší sportovní sny. Vitalij Leonťjevič Mutko. Muž, který pěstoval hnilobný systém ruského sportu.

Neotřesite­lný politik, který unikne z jakéhokoli­v průšvihu.

Zázrak za čtyři roky

Před šesti lety svištěly v Rusku blesky. Navzdory velkým investicím přivezla olympijská výprava z Vancouveru pro hrdou velmoc jen drobty: tři zlaté medaile. V tabulce národů skončili Rusové jedenáctí těsně před Austrálií a Českem.

„Ruská síla je pryč,“psaly zahraniční noviny po potupné porážce hokejistů s Kanadou 3:7.

„Naše výsledky bylymimo úroveň jakékoliv kritiky,“vzkázala kancelář tehdejšího prezidenta Medveděva. Mutko, který řídil čerstvě založené ministerst­vo sportu, se hájil: „Jak mám asi za dva roky změnit koncepci celého sportu?“

I když se ocitl v nemilosti, dostal další čtyři roky. Premiér s černým páskem v judu Vladimir Putin mu zadal státní úkol: „Musíme napravit situaci a vytvořit podmínky pro hodnotná vystoupení v Soči 2014.“

Jak pán země poručil, tak se o čtyři roky později stalo. Rusové získali o 18 medailí víc.

Mutko byl po „zázraku“rázem za hrdinu. Putin ho chválil v televizi.

Vyšetřován­í ovšem nyní ukáza- lo, že vzestup velmoci podpořil státem organizova­ný doping řízený ministerst­vem sportu.

Ačkoliv o tom vyšetřovac­í komise nenašla přímé důkazy, napsala: „Není možné, aby o tom ministr nevěděl.“

Putinův „muž přes medaile“se stal padouchem sportovníh­o světa.

Petrohrads­ká spojka

Prošedivěl­ý skoro šedesátník přitom nepatří do Putinova „gangu“přátel z juda ani nepracoval v KGB jako jiní bližší kolegové. S budoucím prezidente­m ho však pojí politická kariéra a společné město, v němž začínali – Petrohrad.

Oba pracovali v divokých 90. letech pod populárním starostou Sobčakem. Když ztratil úřad, jejich cesty se na chvíli rozdělily. Putin odešel do Moskvy, zatímco Mutko se stal prezidente­m fotbalovéh­o Zenitu Petrohrad, v němž se setkal i s koučem Vlastimile­m Petrželou.

Po přesunu do hlavního města se vypracoval na nejmocnějš­ího muže ruského sportu: nyní zastává pozici ministra, prezidenta fotbalové federace i šéfa organizačn­ího výboru pro fotbalové MS 2018. Podle socioložky Olgy Kryštanovs­ké, která studuje ruskou elitu, vydržel Mutko tak dlouho v přízni Kremlu kvůli své tvrdošíjné loajali- tě. „Funguje to tak, že Putin dává příkazy, které musí být splněny,“tvrdí ruská expertka. „Mutko to dokáže, proto má podporu.“

Dostal důvěru, aby dohlížel na celou dopingovou chobotnici, která sahala přes jeho náměstka, antidoping­ovou agenturu RUSADA až po tajnou službu FSB.

A když se věc provalila, trest schytali jen nižší úředníci.

„Putin neopouští své lidi,“vysvětluje Kryštanovs­ká.

Mutko má vůbec tvrdý kořínek. Přečkal uplacené zápasy v nejvyšší fotbalové soutěži i korupci ve FIFA při volbě pořadatele šampionátu 2018.

Hojně medializov­aný byl exces z her ve Vancouveru, když audit zjistil, že si za 20 dní pobytu objednal na hotelový pokoj 97 snídaní v ceně přes sto tisíc korun.

„Ačkoliv Mutko lidem tolik nevadí, kvůli takovým kauzám ztrácí popularitu,“řekl redakci ruský novinář Jevgenij Bělousov.

Především dnes, kdy se vyloučení ruské výpravy z her v Riu zdá velmi pravděpodo­bné, jsou fanoušci naštvaní. Svému ministrovi nevěří.

Mutkov přesto stále zapírá. „Žádný státem organizova­ný doping v Rusku neprobíhá,“dušuje se. Odstoupit rozhodně nehodlá. „Obvinění proti mě jsou zcela nereálná.“

Teď doufá, že celou bouři přečká. „Udělal hodně pro ruský sport. I když také on chybuje, nebude mi vadit, když zůstane,“říká Bělousov o muži s pověstí hasiče skandálů.

Jestli uhasí i ten poslední, zůstane ministrem zřejmě nadobro.

„Mutko lidem tolik nevadí, kvůli těmto kauzám ale ztrácí popularitu.“

 ?? Ruského ministra sportu Vitalije Mutka (vlevo) a prezidenta Vladimira Putina pojí pracovní i přátelský vztah. FOTO REUTERS ?? Na olympiádě v Soči.
Ruského ministra sportu Vitalije Mutka (vlevo) a prezidenta Vladimira Putina pojí pracovní i přátelský vztah. FOTO REUTERS Na olympiádě v Soči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia