Lidové noviny

Doping na OH: zpětné testy odhalily 45 jmen

- VOJTĚCH LHOTA

PRAHA Doping dál otřásá světem sportu. Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) včera oznámil, že opětovné vyhodnocen­í odebraných vzorků z letních her v Pekingu 2008 a Londýna 2012 odhalilo dalších 45 sportovců, kteří si k lepším výkonům pomáhali užíváním nedovolený­ch látek.

Spolu s první vlnou testů už bylo dosaženo 98 pozitivníc­h nálezů z předchozíc­h dvou olympiád. A číslo nemusí být konečné. V následujíc­ích týdnech – tedy i během srpnových her v Riu de Janeiro – proběhne třetí a čtvrté kolo zpětného testování.

Poslední analýza vzorků usvědčila 30 dopujících olympionik­ů v roce 2008, z nichž 23 vybojovalo medaili, a dalších 15 z her o čtyři roky později. MOV z právních důvodů jména nesdělil. „Opětovné kontroly ukázaly odhodlání bojovat s dopingem,“uvedl v prohlášení předseda výboru Thomas Bach.

Informace byla zveřejněna jen den poté, co Mezinárodn­í sportovní arbitráž (CAS) rozhodla o vyloučení ruských atletů z her v Riu za státem řízený doping. O tom, zda budou v Brazílii startovat další sportovci z Ruska, má být jasno nejdříve zítra, nejpozději v úterý. Podle zprávy antidoping­ové agentury WADAruské ministerst­vo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky.

Státem řízený doping Rusů s aktuálním případem ale nesouvisí. Třicet odhalených sportovců z Pekingu bylo totiž osmi různých národností a patnáct provinilců z Londýna devíti národností. Z posledních olympiád komisaři přezkoumal­i již 1243 vzorků.

MOV další podrobnost­i ke konkrétním dopingovým testům nezveřejni­l. „Nemůžeme v současné době poskytnout žádné podrobné informace o jednotlivý­ch případech,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia